Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comI u školama i na bilbordima će se učiti o antifašističkoj borbi i opasnosti od fašizma

ZRENJANIN/NOVI SAD – Fašizam se posmatra kao nešto što je tuđe, kao da mladi ne shvataju da to nije nešto što se dešava negde daleko od njih, već je on prisutan i u kvartu, i u našoj zemlji, i u njihovoj školi – upozorila je  pokrajinska sekretarka za sport i omladinu Marinika Tepić na tribini povodom Međunarodnog dana borbe protiv fašizma, održanoj u zrenjaninskom klubu “Zeleno zvono”.

- Upravo zbog toga, potrebno je da se o genocidu, fašizmu, a pre svega o antifašističkoj borbi uči u školama jer je to najbolji način za njegovu prevenciju. Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu će svakako u narednoj godini posvetiti posebnu pažnju ovom problemu i kao što smo to uradili i projektom „Zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju“ i Konkursom za prevenciju nasilja i diskriminacije pokušati da sistematski rešimo problem i naučimo mlade da ne zatvaraju oči pred fašizmom i uključe se u borbu protiv njega bar u Vojvodini – zaključila je Tepić. Dodala je da će se tokom te akcije sa elektronskih bilborda u gradovima Vojvodine emitovati svedočanstva perioda holokausta.

Zabranjeni “Obraz” hoće skup

O tome kolika je potreba za ovim vidom edukacije možda najbolje svedoči prosta analiza događaja u proteklih mesec dana. Organizacije “Obraz” i “Naši” su najavile skup u Novom Sadu 28. novembra. Podsetimo pokret „Obraz“ Ustavni sud Srbije zabranio juna 2012. godine zbog izazivanja nacionalne i verske mržnje, dok su „Naši“ su svojim radom i učinkom u oblasti izazivanja mržnje i nasilja, takođe, odavno zavrednili da budu zabranjeni. Zbog svega toga, LSV je zatražila da im policija taj skup zabrani.

- Jedini razlog zbog kojeg bi eventualno moglo biti dozvoljeno da se pripadnici tih organizacija bilo kojim povodom okupe jeste eventualna odluka nadležnih organa da tog dana konačno svi budu privedeni, a zatim adekvatno procesuirani – navedeno je u saopštenju.

Neonacisti oslobođeni

Sa druge strane, u proteklih mesec-mesec i po dana Više javno tužilaštvo u Novom Sadu odustalo od krivičnog gonjenja većine pripadnika neonacističke organizacije “Nacionalni stroj” za napad na antifašističku kolonu u Novom Sadu, mađarska fašistička stranka Jobik je otvorila kancelariju u Senti (trenutno je zatvorena), uz obrazloženje da želi da održava vezu s „Mađarima u otcepljenim“ i „Južnim krajevima“, a patrijarh SPC Irinej pominjao silu u rešavanju kosovskog pitanja. U svim tim slučajevima, Liga je reagovala. Predsednik Političkog saveta LSV, Dušan Jakovljev, uputio je još jedan poziv u ime LSV na otvoren i argumentovan razgovor o Kosovu i politici njegove dosadašnje odbrane, tamo gde je takvom razgovoru i mesto – u parlamentu. Na najavu kancelarije Jobika, Liga je upozorila da već postoji previše problema s fašistima s kojima se preblago postupa, s prekrajanjima istorije, rehabilitacijama kvislinga poput Milana Nedića i zagovornicima ideja Velike Srbije, zbog čega je poslednje što nam treba strani političari koji će u Vojvodini dolivati ulje na vatru pričom o „otcepljenim krajevima“. Potpredsednik LSV Đorđe Stojšić upozorio je da tužilaštvo u slučaju „Nacionalnog stroja“ duguje mnoge odgovore, pre svega na pitanje zašto je proces trajao šest godina.

Rehabilitacije kvislinga i ubica

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, tačnije ministar Aleksandar Vulin, najavio je ekshumaciju Dragutina Dimitrijevića Apisa, ističući da će ga dočekati raširenih ruku. O tome ko je bio Apis najbolje govori izjava dr Milivoja Bešlina da je reč o čoveku umešanom u dvostruko ritualno ubistvo srpskog vladarskog para Obrenović 1903. godine, zatim austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda, a koji je kasnije vrlo aktivno učestvovao u političkom životu, rušeći institucije i pravni poredak Srbije. Poslanica Kristina Meneši podsetila je da je Srbija izgubila premijera 2003. godine i da se postavlja pitanje kakva je suštinska razlika između 12. marta i Majskog prevrata i šta se, u kontekstu glorifikacije i veličanja Apisa, zapravo šalje kao poruka.

 

Pažljivo birati reči 
u javnom govoru

Republika Srbija je Međunarodni dan tolerancije, 16. novembar, dočekala tako što udžbenici na jezicima nacionalnih zajednica i dalje nedopustivo kasne, problemi s izdavanjem dvojezičnih dokumenata i dalje nisu svuda i potpuno rešeni, a višejezične table na ulazima u gradove, često su išarane. S druge strane, Liga je ponovo podsetila da ni posle godinu dana, i dalje nema vesti o početku suđenja privedenima zbog paljenja pekara i drugih objekata po Vojvodini, čiji su vlasnici pripadnici albanske nacionalne zajednice.  Niko od državnih zvaničnika nije se ni posle mesec dana ogradio ni od izjave Irineja Bulovića koji je za kosovske Albance, uživo na javnom servisu, jasno rekao da su „bili neškolovana, divlja plemena, dok ih Tito nije i školovao i usput ih nahuškao protiv Srba unutar zajedničke države“. Nakon što je, povrh toga, pre nekoliko dana predsednik države Tomislav Nikolić (onaj isti što je nedavno spominjao građanski rat) konstatovao da su prištinski Albanci „odavno zaslužili naziv prokleti“, LSV je apelovala da se u javnom govoru pažljivo biraju reči i podsetila na naročitu odgovornost koju u javnom govoru imaju najviši državni funkcioneri. Naročito sada, nakon strahovitog terorističkog napada u Parizu, kada bol zbog žrtava preti da nanese ozbiljan udarac toleranciji, suživotu i poštovanju različitosti u čitavom svetu.

– Danas je toleranciji potrebna veća podrška nego ikada – poručila je Liga socijaldemokrata Vojvodine u svom saopštenju.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...