Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.com„Dveri“ – priča ili olajavanje s kapidžika

Piše: Svetislav Jovanov

Ponekad vam i najveće budalaštine pružaju dobro polazište za naglašavanje istine: upravo je to slučaj s tekstom „Deset razloga za ukidanje autonomije Vojvodine”, objavljenim na sajtu „Dveri“. Ako za trenutak zanemarimo patološki i klevetnički ton kojim je obojen tekst u celini, treba kao posebne „bisere“ izdvojiti nekoliko „razloga“. 

Dakle, u klupe...

Najpre, pod rednim brojem jedan navedeno je da „Vojvodina nikada nije administrativno postojala, dok Komunistička partija...“ itd. Dakle, u klupe, odakle vas iz 1848. pozdravljaju Šupljikac i patrijarh! Drugo, u „biseru“ broj četiri, nazvanom „evropska praksa“, tvrdi se da „ovako geografski i po broju stanovnika male države kao što je Srbija nemaju potrebe za autonomijama“, uz navođenje primera Mađarske, Hrvatske i, zamislite, Francuske, svetskog šampiona centralizma! A šta ćemo, poznavaoci, s Austrijom, federativnom republikom podeljenom na devet pokrajina (8,5 miliona stanovnika), a pogotovo „pravoslavnom“ Grčkom s uređenjem od sedam „decentralizovanih uprava“ (11 miliona ljudi)? A o Italiji, gde postoji dvadeset regija–pokrajina, od kojih pet ima poseban status samostalnosti, da ne govorimo.

Gnusna laž

U tački broj sedam ovog kapidžik-olajavanja, nazvanoj „unutarsrpski, a ne manjinski problem“, iznosi se bizarna teza kako „problem velikoautonomaštva i separatizma u severnoj Srbiji“ nije problem države s nacionalnim manjinama, već s „velikoautonomašima i separatistima iz redova sopstvenog naroda“. Osim što je gnusna laž (pozdrav od sto hiljada Mađara emigriralih devedesetih), ova teza na još jednom nivou odražava provincijalnu tupost. Naime, pa nisu se na Bostonskoj čajanki američke kolonije pobunile protiv kajzera pruskog, već protiv svog, engleskog kralja i, dverovski rečeno, „sopstvenog naroda“ i jezičke matice. Najzad, pošto me ograničenost prostora sprečava da idem u detalje, pomenuću da možda vrhunski domet ovog somnambulnog i neukog trača predstavlja zgražavanje u tački šest nad pokrajinskom administracijom od 1.300 ljudi („ne zna se tačan broj!“), u trenutku kada republička ministarka priznaje da je za samo tri godine aktuelna vlada zaposlila preko devet hiljada ljudi! Za neukim i gora plače, a iza kapidžika se otvaraju „Dveri“.

 
Share
FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...