Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comKostreš pozvao evropskog komesara da ubrza Zakon o finansiranju Vojvodine

Nedelju dana kasnije, portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić izjavila je za Radio-televiziju Vojvodine da Evropska unija očekuje da Srbija usvoji Zakon o finansiranju Vojvodine, kao što je to propisano Ustavom Srbije

BEOGRAD – Narodni poslanik i generalni sekretar Lige socijaldemokarata Vojvodine, Bojan Kostreš, pozvao je evropskog komesara za proširenje i susedsku politiku Johanesa Hana da EU ohrabri Vladu Republike Srbije da što pre donese Zakon o finansiranju AP Vojvodine. Nedelju dana kasnije, portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić, izjavila je za Radio-televiziju Vojvodine da Evropska unija očekuje da Srbija usvoji Zakon o finansiranju Vojvodine, kao što je to propisano Ustavom Srbije.

Evropska komisija već upozoravala

Podsetimo, na sastanku Hana sa šefovima poslaničkih grupa u Narodnoj skupštini Republike Srbije, 10. decembra, Kostreš je evropskom komesaru preneo veliku zabrinutost zbog toga što ni ova vlada, kao ni prethodne, ne poštuje ustavnu odredbu kojom pokrajinski budžet iznosi sedam odsto republičkog budžeta. Generalni sekretar LSV upozorio je da je Vojvodina sada još drastičnije zakinuta i zamolio Johanesa Hana da Evropska unija objasni vlastima u Srbiji da vojvođanska autonomija nije mana nego prednost, te da ona nije problem, već važan segment rešenja za ubrzanje evropskih integracija.

– Iskreno se nadam da će EU pomoći u razrešenju ovog pitanja. Jer zaista bi bilo strašno da vojvođansko pitanje preraste u vojvođanski problem. To nikome ne treba, to niko ne želi, zato mislim da svi treba da uložimo napore da dođemo do nekog rešenja – naveo je Kostreš, ukazujući da je to jedan ozbiljan test za demokratizaciju Republike Srbije. – Prihvatanje različitosti, prihvatanje drugačijeg načina ponašanja i političkog delovanja na sopstvenoj teritoriji, jeste pokazatelj političke zrelosti i spremnosti da se menjate – predočio je potom Kostreš, gostujući u „Dnevniku“ RTS-a.

Nedelju dana kasnije, 17 decembra, portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić objasnila je zatim za RTV da je nivo autonomije suverena odluka Srbije kao kandidata za članstvo u EU, ali da je istovremeno poštovanje vladavine prava jedan od ključnih uslova u procesu pridruživanja.

– Evropska komisija je u više navrata pozivala na usvajanje ovog zakona u svojim godišnjim izveštajima. To je, ujedno, od suštinskog značaja za omogućavanje napretka u našim pregovorima o poglavlju 23 koje se bavi pravosuđem i osnovnim pravima – kazala je portparolka Evropske komisije.

LSV protiv budžeta kojim je Vojvodina kažnjena

Uoči sednice na kojoj se glasalo o republičkom budžetu i još nekoliko zakonskih predloga, generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine, Bojan Kostreš, u subotu, 12. decembra ponovio je da će Liga glasati protiv budžeta, jer nisu usvojeni njeni amandmani, dodavši da ne bi mogla glasati za budžet kojim je Vojvodina kažnjena. Gostujući u jutarnjem „Dnevniku“ RTS-a, Kostreš je dodao da Liga ne može podržati ni ostale zakonske predloge vlasti koji su na dnevnom redu, poput onog o subvencijama za poljoprivrednike.

– Subvencije su bile 12.000 dinara, pa su smanjene na 6.000, pa 80 odsto poljoprivrednika, po nekoj našoj računici, nije dobilo te subvencije ove godine. A onda, za sledeću godinu, subvencije su smanjene na 3.000 dinara. To je potpuno neprihvatljivo za nas iz Lige socijaldemokrata Vojvodine – istakao je Kostreš.

Nijedna vlada nije bila poštena prema Vojvodini

Zamenik predsednika LSV rekao je i da problem nije nastao s ovom vladom, nego da od donošenja Ustava pa do danas, nijedna vlada nije ispunila ustavnu odredbu od sedam odsto.

– Nijedna vlada nije se ponašala prema Vojvodini pošteno i na način kako mi to očekujemo od Vlade Republike Srbije – predočio je on i dodao da se svaki put kada je reč o temi Zakona o finansiranju Vojvodine, lopta prebacuje s jedne na drugu stranu, jer aktuelna vlast za to krivi prethodnu, a prethodna sadašnju.

– Evidentno je da ne postoji politička volja, evidentno je da ne postoji jasna svest o tome kako Vojvodina treba da izgleda. Jer sedam odsto u ovom momentu, nije samo cifra, nego je to pokazatelj da Srbija prihvata autonomiju na svojoj teritoriji i prihvata određene različitosti. To mora biti politički stav, to ne može biti samo dogovor s ministrom finansija – rekao je Kostreš.

Samo u Beogradu manjak zaposlenih?!

Ukazujući da je Liga socijaldemokrata Vojvodine podnela niz amandmana na predlog budžeta Republike Srbije za 2016. godinu, narodni poslanik i potpredsednik LSV, Đorđe Stojšić, u svom obraćanju u parlamentu, rekao je da se Vlada Srbije prema AP Vojvodini i lokalnim samoupravama ophodi centralistički, jer će gradovi i opštine, kao i poljoprivreda, opet podneti najveći teret konsolidacije.

– Premisa je da u lokalnim samoupravama vlada nekakvo neznanje i korupcija i da postoji višak zaposlenih, a u republičkim organima i svim institucijama koje su u Beogradu, sve je u redu i postoji čak i manjak zaposlenih – istakao je Stojšić.

Koliko je sedam odsto?

On je naveo da Vojvodina budžetu Srbije i bruto društvenom proizvodu Srbije doprinosi sa 35 do 45 odsto, ali i da je za LSV najvažnije pitanje finansiranja AP Vojvodine i donošenje zakona o njenom finansiranju.

– Svake godine vraćamo se na istu stvar i čuvenih sedam odsto budžeta Srbije – predočio je on, dodavši da bi da je tako, budžet iznosio 69,8 milijardi dinara umesto četrdesetak milijardi koliko će iznositi, a od čega će, kada se oduzmu transferna sredstva, Vojvodini ostati manje od 12 milijardi.

On je objasnio da bi prema Ustavu Srbije, tri sedmine budžeta Vojvodine trebalo da bude usmereno na kapitalne investicije, što je nemoguće jer Vojvodini ostaje toliko ili i manje od toga kada se izuzme sav novac koji kroz budžet samo prolazi i ne zadržava se duže od jednog dana (plate prosvetara, zdravstva itd). Poslanik LSV podsetio je da je takvo stanje posledica višedecenijske negativne politike prema Vojvodini, još od kada joj je Slobodan Milošević ukinuo ingerencije i izvorne prihode.

 

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...