Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comLider LSV Nenad Čanak poručio: IZBORI SU ŠANSA ZA GRAĐANSKE I NADNACIONALNE SNAGE

Boris Tadić rekao da će Ligi i LDP-u predložiti formiranje saveza za najavljene vanredne parlamentarne izbore

BEOGRAD – Srbiji je potrebna tačna, ozbiljna i principijelna opozicija danas da bi sutra imali takvu vlast – rekao je predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak, na konferenciji za medije nakon sastanka u prostorijama  Socijaldemokratske stranke u Beogradu sa čelnicima SDS i LDP Borisom Tadićem i Čedomirom Jovanovićem. Tadić je tom prilikom rekao da će Ligi i LDP-u predložiti formiranje saveza za najavljene vanredne parlamentarne izbore. Ocenio je i da je taj opozicioni savez trenutno najjači opozicioni blok, a da su otvoreni i za druge stranke. Lider LSV Nenad Čanak je ukazao da postoje tačke oko kojih se Liga nedvosmisleno slaže sa SDS-om i LDP-om, ali i da ima onih u vezi kojih postoje različita viđenja. To veče, sednici Predsedništva Lige socijaldemokrata Vojvodine u Novom Sadu, prisustvovali su i Čedomir Jovanović i Boris Tadić.

Oporavak od šoka

Podsetimo, dan ranije, nakon što je Aleksandar Vučić rekao da se ide na vanredne parlamentarne izbore, Čanak je izjavio da lično nije očekivao da će izbori biti raspisani, ali je ocenio da je to šansa da se građanske i nadnacionalne snage okupe i oporave od šoka sa izbora iz 2014. godine i da počnu da igraju značajniju ulogu u političkom životu Srbije. Za agenciju Beta Čanak je kazao da je DS na izborima 2014. godine pokazala da ima "mnogo manje potencijala i glasova" od LSV-a, SDS-a i LDP-a, ocenivši da to znači da DS ne može da bude "gravitacioni centar" okupljanja opozicionih stranaka. Podsećajući da je Liga još 2014. godine u Novom Sadu organizovala sastanak na temu objedinjavanja građanskih i nadnacionalnih stranaka, da su SDS i LDP pre šest meseci "udarili temelje" okupljanju opozicije, kao ida se Tadić u više navrata pokazao kao "pouzdan saborac", uprkos svim razlikama u odnosu na pitanje Vojvodine.

DS da garantuje da se više neće raspadati

Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš izjavio je 13. januara da će se poziv na sastanak opozicije razmatrati na zasedanju predsedništva stranke, ali da pre toga mora da se vidi šta su dnevni red i ideja tog sastanka. Komentarišući poziv predsednika Demokratske stranke  Bojana Pajtića na sastanak opozicionih stranaka kako bi se postigao dogovor o nastupu na izborima, Kostreš je za RTV kazao da Ligu ne zanima okupljanje koje za cilj ima unutrašnju koheziju.

– Ako bismo išli sa nekim na izbore, moramo da znamo program i uz koga stojimo, a ne da se sabiramo da bismo prešli cenzus – istakao je Kostreš. On je ponovio i da LSV traži od DS garancije da se ta stranka neće nadalje rasipati.

– U prethodne četiri godine DS je promenila tri predsednika, od kojih su je dva napustila. Poslanička grupa DS je za dve godine promenila tri šefa, od kojih su je dva napustila. Mi, ako treba da imamo partnera, moramo da budemo sigurni da je on siguran, pa onda da razgovoramo dalje – objasnio je Kostreš. Generalni sekretar LSV je istakao i da, ako DS organizuje sastanak na isti način kao i prošlogodišnje demonstracije, koje su po njegovoj oceni bile besmislene, onda Liga u tome neće učestvovati. – Ako stvarno postoji ideja da se okupimo oko nekog programa i vidimo šta ćemo da uradimo, pretpostavljam da će predsedništvo LSV podržati, ali to onda znači i da moramo da dobijemo garancije da se DS neće raspadati – dodao je Kostreš.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...