Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comVelika netrpeljivost dece prema drugačijem

Zamenik pokrajinskog sekretara za obrazovanje

NOVI SAD – Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić izazvao je krajem decembra pravu buru u javnosti, predlogom da umesto tokom 12 godina osnovne i srednje škole, učenici izučavaju veronauku i građansko vaspitanje samo četiri godine osnovne škole. Takođe, on smatra da je uvođenjem tih predmeta, uvedena segregacija u školama, da se njima đaci razdvajaju, iako je, kako kaže, cilj da se u školama borimo protiv diskriminacije. U javnosti je predlog naišao uglavnom na odobravanje, dok je SPC osudila ideju. Među prvima koji je pozdravio Verbićevu ideju, bio je zamenik pokrajinskog sekretara za obrazovanje Aleksandar Jovanović koji je ocenio da bi veronauku trebalo ukinuti, a da bi građansko vaspitanje trebalo, uz adaptacije, da postane obavezan predmet. Predložio je i da bi deca u vojvođanskim školama trebalo da umesto veronauke uče jezik društvene sredine ili da se obučavaju o informatičkoj pismenosti. On je u izjavi za RTV dodao i da su razlozi za uvođenje veronauke u škole, bili širenje pozitivnih vrednosti, a da je stanje danas nikada gore.

– Sve je više krivičnih dela, zlostavljanja i maltretiranja u školama. Ne kažem da je tome doprinela veronauka. Ali poslednja istraživanja govore o velikom stepenu netrpeljivosti dece prema drugačijem i to u kontekstu religije i nacionalnosti – naveo je Jovanović. On je dodao i to da Pokrajinski sekretarijat nema nadležnosti kada je reč o planu i programu, tako da verske zajednice njima ne dostavljaju svoj plan i program, a koliko zna, ni ministarstvu. Istakao je i da izbor veroučitelja spada u sivu zonu.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...