Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comNema para za kulturu: Sterijino pozorje, Zmajeve dečje igre…

Kuda vodi drastično umanjenje budžeta Vojvodine

NOVI SAD – Opšte je poznato da je svaka republička vlast, u prethodnih skoro deceniju, zakidala Vojvodinu i umanjivala joj budžet, bez obzira na to koja je stranka s centralom u Beogradu bila na vlasti i da je dug prema Vojvodini dostigao dve milijarde evra. Ali ovogodišnje umanjenje budžeta Vojvodine osetiće se najdrastičnije do sada.

Upravo, nema segmenta u kojem se taj nedostatak neće osetiti. Podsetimo da je pokrajinski budžet, koji su poslanici Skupštine AP Vojvodine usvojili krajem 2015. godine, svega 57,8 milijardi dinara, od čega će Vojvodina stvarno raspolagati sa 17 milijardi, jer su ostalo tzv. transferna sredstva (plate prosvetara i sl.) i samo prolaze kroz budžet, ne zadržavajući se nijedan dan. Iako se u početku naglašavalo da će se najveći rezovi videti u oblasti zdravstva, sada je već očigledno da će se u svakoj pori života u Vojvodini, osetiti nedostatak novca, a gotovo je izvesno da će se to najpre osetiti u kulturi i nauci. Uspelo se, međutim, od to malo novca s kojim se raspolaže, da deo budžeta nemenjen poljoprivredi ostane na prošlogodišnjem nivou, kao i da se sačuvaju neki prioritetni projekti, poput školskog sporta.

Sedam puta manje para za projekte iz kulture

Za projekte i programe iz oblasti kulture, ove godine biće izdvojeno sedam puta manje novca nego prošle godine. Sličan rez predviđen je i u oblasti informisanja, pa pokrajinski sekretar za kulturu i informisanje Slaviša Grujić upozorava da će se posledice tog drastičnog smanjenja vrlo brzo osetiti. On je u izjavi za list „Dnevnik“ naveo da će bez finansijske potpore Pokrajine u značajnoj meri ostati i neki od ovdašnjih brendova, poput Sterijinog pozorja, Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine, Šekspir festa, Filmskog festivala na Paliću, Novosadskih muzičkih svečanosti, Ritma Evrope, Zlatne tamburice, Sinema sitija, Brankovog kola, Zmajevih dečjih igara... Svakako, ne treba smetnuti s uma da se iz kase tog sekretarijata finansira i rad 26 institucija, odnosno 9 manjinskih medija, 5 zavoda za kulturu i 12 indirektnih korisnika, poput Srpskog narodnog pozorišta, Muzeja Vojvodine, Spomen zbirke Pavla Beljanskog, Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture... A i njima će opredeljen novac biti dovoljan tek za puko preživljavanje, tako da je veliko pitanje koliko će biti premijera, izložbi...

Sačuvan školski sport

Uprkos činjenici da je Sekretarijat za sport i omladinu ove godine dobio 60 odsto manji budžet nego u 2015. godini, biće novca za školski sport. Prema rečima resorne sekretarke Marinike Tepić, u sanaciju i adaptaciju sportskih školskih sala biće direktno uloženo manje novca nego prošle godine, ali će Sekretarijat pomagati udruženja i sportske klubove koji će deo novca ulagati upravo u te prostore, jer ih koriste. S druge strane, Sekretarijat sarađuje sa Sekretarijatom za energetiku, s kojim će ulagati u škole, tj. njihove sale i sportske centre u Vojvodini, kako bi oni bili energetski efikasniji. Novca će biti i za sanaciju, adaptaciju i opremanje omladinskih organizacija, organizacija za mlade i omladinskih domova i domova kulture. Štedi se na mnogo čemu, ali zato neće izostati ni stipendiranje najmlađih sportista, juniora i kadeta. Ove godine smanjena su izdvajanja za Program zdravstvenog vaspitanja, poznatog i kao seksualno obrazovanje, jer se očekuje njegova integracija u obrazovni sistem.

Podrška poljoprivrednicima

Koliko god se šparalo i odmeravao svaki dinar, u Sekretarijatu za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, ove godine su uspeli da se raspolaže gotovo identičnom sumom novca kao i prethodne. Mislilo se na sve, pa će tako najveći deo budžeta, kao i svake godine, otići u odbranu od poplava i sanaciju kanalske mreže, ali je 850 miliona dinara namenjeno za kredite i bespovratna sredstva za podršku investicijama – za navodnjavanje, protivgradne mreže, plastenike, preradu u domaćinstvu, hladnjače, sušare i pčelarstvo, opremanje farmi i za staračka domaćinstva.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...