Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comI EVROPI DOSADILO: USVAJAJTE ZAKON O FINANSIRANJU NADLEŽNOSTI VOJVODINE!

EU sve glasnije upozorava na loš položaj AP Vojvodine.

 

Princip po kojem su republičke vlasti do sada, bez obzira na to koje su je stranke činile, zakidale novac i nadležnosti AP Vojvodini ili bi joj vratile poneku nadležnost, ali bez novca potrebnog da se ta nadležnost ispuni, očigledno je dosadio i evropskim zvaničnicima, jednako kao što im je dosadilo da, iz godine u godinu, Evropska komisija upozorava kako treba doneti Zakon o finansiranju

NOVI SAD – Poruke evropskih zvaničnika koje su u prethodnom periodu upućivane Vladi Republike Srbije povodom autonomije Vojvodine i finansiranja njenih nadležnosti, intenzivirane su u poslednje vreme. Razlog je taj što republičke vlasti godinama ne reaguju na upozorenja koja su sadržana u izveštaju Evropske komisije, a tiču se pokrajinske adminstracije i uopšte odnosa prema srednjem nivou vlasti, ocenjuje za „Slobodnu Vojvodinu“ predsednica Odbora za evropske integracije i međuregionalnu saradnju mr Maja Sedlarević. Kako navodi, učestale izjave koje su, pre svega, namenjene centralnim vlastima, govore da evropski zvaničnici vode računa šta se dešava u Vojvodini i s Vojvodinom.

– Mislim da će centralne vlasti morati konačno da shvate da pitanje Vojvodine nije rečenica koja se samo kopira iz izveštaja u izveštaj, nego je to stav Evropske komisije da je neophodno u što kraćem periodu doneti Zakon o finansiranju nadležnosti AP Vojvodine – ukazala je Maja Sedlarević.

Ponavljanje i upozorenje

Podsetimo, Evropski parlament usvojio je 4. februara Rezoluciju o Srbiji u kojoj se, između ostalog, ponavlja i ocena izneta u prethodnim sličnim dokumentima, da „autonomija Vojvodine ne sme biti oslabljena“, te da zakon o finansiranju Vojvodine „mora neodložno biti usvojen, saglasno Ustavu“. Dva dana kasnije, i Delegacija Evropske unije u Srbiji upozorila je da Evropska komisija već duže vreme u svojim godišnjim izveštajima poziva na donošenje Zakona o finansiranju Vojvodine i da taj pravni akt i dalje nedostaje. U odgovoru na pitanja Radio-televizije Vojvodine, u Delegaciji EU u Srbiji smatraju da je nivo autonomije nižih nivoa vlasti u zemlji suverena odluka države članice EU, kao i zemlje koja je kandidat za EU, ali da vladavina prava mora da se poštuje.

– Ustav Srbije propisuje da se Zakon o finansiranju Vojvodine mora usvojiti. Evropska komisija poziva na to u svojim godišnjim izveštajima već duže vreme i taj pravni akt od suštinskog značaja, i dalje nedostaje – navodi se u odgovoru Delegacije za RTV.

Ponovno interesovanje EU za Pokrajinu

Maja Sedlarević ukazuje da je očigledno da poslednje izjave svedoče o ponovnom interesovanju evropskih zvaničnika za položaj Vojvodine.

– Jako je važno što su Evropska unija i Evropska komisija u fokus ponovo vratile nadležnosti Vojvodine, ne samo zbog donošenja Zakona o finansiranju nadležnosti, jer njega je stvarno neophodno doneti, pre svega, jer nemamo sredstva da finansiramo nadležnosti ni koje imamo. To dovodi Vojvodinu u jedan nezavidan i problematičan položaj. S druge strane, svedočimo tome da se u parlamentu donošenjem zakona iznova ograničavaju ili u potpunosti ukidaju nadležnosti AP Vojvodine u određenim oblastima – navela je Sedlarevićeva. Dodala je da zbog toga treba ubrzati i intenzivirati inicijative za donošenje novog Ustava kojim će nadležnosti i finansiranje nadležnosti AP Vojvodine biti definisane i garantovane.

Izbori dodatno koče zakon

Maja Sedlarević je ocenila da zbog skorašnjih upozorenja evropskih zvaničnika povodom Vojvodine, treba očekivati da će se obratiti malo veća pažnja i na proces pregovora sa EU, te da će i predstavnici AP Vojvodine naći svoje mesto u pregovaračkim timovima. Ipak, po svemu sudeći, i ova 2016. godina izgubljena je u pogledu donošenja Zakona o finansiranju nadležnosti AP Vojvodine. Sedlarevićeva takav stav opravdava raspisivanjem vanrednih izbora, što će prouzrokovati da se sve aktivnosti u zemlji zaustave na najmanje šest meseci, zbog čega će opet ispaštati i finansiranje vojvođanskih nadležnosti.

– Mislim da će se posle konstituisanja novog saziva parlamenta i nove vlade otići na letnju pauzu i da tek od septembra možemo računati na neki ozbiljniji i predaniji rad. Mislim da to znači da ćemo morati da sačekamo i na donošenje ovog zakona na jesen 2016. godine, ali činjenica je i da jedino od političke volje zavisi da li će on biti donet  2016. i kada će biti donet – zaključila je ona.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...