Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comZrenjaninci bez pijaće vode, javna preduzeća u blokadi, a investicija nema

ZRENJANIN: Liga socijaldemokrata Vojvodine upozorava na brojne propuste gradske vlasti

 

ZRENJANIN – Predstavnici Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Zrenjanin kritikovali su gradsku vlast zbog neispunjenih obećanja, ali i zbog toga što su javna preduzeća u blokadi, a privreda ne funkcioniše. Ukazali su i da su Zrenjaninci i Zrenjaninke i dalje bez pijaće vode, ali je zato kupljeno novo vozilo od 11.000 evra za preduzeće koje je tek osnovano i nema svoje prostorije za rad?!

Obećavali kule i gradove

– Podsećamo da su obećali otvaranje novih pogona u industrijskoj zoni, rešavanje problema vodosnabdevanja, saniranje mostova, izgradnju četiri trake puta Zrenjanin–Beograd. Obećavali su i investicije kineske korporacije, izraelske firme i italijanske firme „Sitip tekstil“. Najavljuju se autodrom i akva park, ovih dana nam serviraju i priče o izgradnji terena za golf, dok građani Zrenjanina nemaju vodu za piće. Fabrika vode do kraja 2015. godine nije izgrađena, iako je data javna reč da će neko odgovarati ako se ne izgradi – ukazao je Predrag Perkić, predsednik Gradske organizacije LSV Zrenjanin, dodajući da ni za fabriku vode, kao ni za ostala neispunjena obećanja, niko nije odgovarao. Princip neodgovaranja za nesposobnost i bahatost, prema njegovim rečima, postao je način ponašanja te koalicije na vlasti.

U rezultate rada gradske vlasti, kako je istakao, ubraja se i otvaranje dva nova javna preduzeća, „Zrenjaninska objedinjena naplata“ i „Rezervati prirode“, kao i povećanje broja članova Gradskog veća sa 9 na 11, i to sve u vremenu velike priče o racionalizaciji javnog sektora. Takođe, lokalni čelnici smatrali su da nema potrebe za kancelarijom Lokalnog ekonomskog razvoja (LER), kao ni za donacijama kroz evropske projekte, pa su kancelariju ukinuli.

ZON nema prostorije, ali ima automobil

Potpredsednik zrenjaninskog odbora Lige, Aleksandar Rudić, napomenuo je na konferenciji za novinare da je upravo u novoformiranom JP „Zrenjaninska objedinjena naplata“ (ZON) „investiran“ nov automobil. Naime, rukovodstvo tog preduzeća, koje još nije počelo da radi, niti ima svoje prostorije, kao prvi potez učinilo je kupovinu škode rapid, za koju je potrebno izdvojiti nešto više od 11.000 evra. To je, prema Rudićevim rečima, dokaz da osnivanje tog preduzeća nije bilo obavljanje javnih poslova u službi građana.

– Zrenjanin je postao grad u kojem privreda ne funkcioniše, a javna preduzeća su u blokadi. Jedina gradska toplana u Srbiji koja je u blokadi, jeste zrenjaninska, i pored iživljavanja nad građanima s cenom grejanja. Jedini gradski vodovod koji je blokiran, jeste zrenjaninski „Vodovod“, dok od zdrave vode nema ništa – istakao je Rudić na konferenciji za novinare. On je podsetio Zrenjanince da su pre samo tri i po godine, u ovo vreme imali tople radijatore, razumne račune za grejanje i da je svaka porodica imala minimum 100 evra više u novčanicima svakog meseca. Danas Zrenjaninci imaju smanjene plate i penzije, a gradska kasa je u minusu koji je veći 11 puta nego kada su naprednjaci 2012. godine preuzeli vlast pomoću mita i korupcije, i prešao je milijardu dinara.

Kako se smanjuje nezaposlenost u Zrenjaninu

Zrenjaninska vlast pohvalila se krajem januara da je nezaposlenost u tom gradu, nakon 15 godina, smanjena za 8,2 procenata, a odbornik LSV u Skupštini grada, Tibor Vaš, pozvao je gradsku vlast da se, umesto fabrikovanja podataka o smanjenju nezaposlenosti, pozabavi obećanim dovođenjem investitora u grad.

– Razlog takvih procenata jeste to što nisu svi nezaposleni na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, promenjena je i metodologija računanja stope nezaposlenosti, a svedoci smo i da veliki broj naših sugrađana odlazi iz zemlje. Građani u Zrenjaninu nemaju posao i jedva sastavljaju kraj s krajem. Takođe, nisu retki slučajevi da se ljudima sugeriše da nema potrebe da se prijavljuju na evidenciju, osim ako im treba potvrda zbog zdravstvenog osiguranja – objasnio je Vaš.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...