Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comVlast oprostila dug od dvadeset dva miliona dolara!

Koliko nas zaista koštaju investitori i „investitori“, da li ćemo i koliko zaista zaraditi s njima
Dok se subvencije poljoprivrednicima umanjuju na trećinu, Vlast oprostila dug od dvadeset dva miliona dolara!

NOVI SAD – Dok je poljoprivrednicima ionako male subvencije umanjila na trećinu, Vlada Srbije je kompaniji „Er Srbija“ oprostila dug od 2,3 milijarde dinara (22.000.000 dolara) za beogradski aerodrom „Nikola Tesla“, kompanija „Geoks“ je za ulaganje u Vranju dobila 11,25 miliona evra odnosno 9.000 evra po svakom novootvorenom radnom mestu, a Novi Sad ulaže četiri milijarde dinara iz svog budžeta u uređenje oko 80.000 kvadrata zemljišta na kojem gradi halu od oko 28.000 kvadrata. Halu će američka kompanija „Lear“ zakupljivati deset narednih godina. To su samo tri vesti u poslednjih mesec i po dana, koje najpreciznije ilustruju šta se zapravo krije iza „investicionog buma“ i dolaska stranih investitora u Srbiju.

Nesređena ekonomija

Ekonomista Damir Kondić za „Slobodnu Vojvodinu“ kaže da navedeni poslovni aranžmani nisu potpuno nepoznati u poslovnoj praksi, ali da ostavljaju veliku mogućnost za spekulativne poslove, zbog čega se uglavnom sreću u zemljama koje imaju nesređenu ekonomiju.

– Kod ovakvih ulaganja, struka bi morala da kaže poslednju reč, jer kada se uporede troškovi određene investicije s ukupnim efektima odnosno benefitima, može se dobiti mnogo lošiji rezultat od prvobitno planiranog – ističe on. Kondić ocenjuje da politika treba da obezbedi dobar ekonomski ambijent u kojem će pojedinci i kompanije videti šansu za dobar poslovni poduhvat, umesto da potencijalne investitore stimuliše tako da na kraju može potpuno obezvrediti i obesmisliti određenu investiciju. Podseća i da je istraživanje Ujedinjenih nacija pokazalo da multinacionalne kompanije daleko više vrednuju političku i makroekonomsku stabilnost od subvencija za investicije.

Obelodaniti ceo ugovor

Kada je u pitanju „Er Srbija“, Kondić, koji je bio i član Upravnog odbora JAT-a, podseća da kontroverze o ugovoru „Etihada“ i Vlade Republike Srbije traju od samog potpisivanja 2013. godine, a da im dodatno doprinosi činjenica da do danas on nije u celosti objavljen. Kondić podseća da je i godinu dana ranije, Vlada otpisala dug „Er Srbije“ za aerodrom „Nikola Tesla“ u iznosu od 1,5 milijardi dinara.

– U javnosti se spekuliše da „Er Srbija“ plaća znatno nižu cenu usluga na aerodromu „Nikola Tesla“ od ostalih avio-kompanija, što dodatno stavlja sumnju na realnost iskazanih poslovnih rezultata u 2014. i 2015. godini – ističe Kondić. Podseća i na trend da velike avio-kompanije kao „Er Frans“, KLM ili „Al Italija“, ali i one iz našeg regiona, beleže određene gubitke u poslovanju, pa smatra da nije bilo potrebno praviti pompu i najavljivati spektakularne rezultate „Er Srbije“.

– Važno je obelodaniti svaki član ugovora, jer ovako ostaje utisak da se nešto skriva od javnosti. Gledano iz drugog ugla, kada država oprašta dug jednoj kompaniji koja je 49 odsto vlasništvo inostrane avio-kampanije, otvara se pitanje slobodne konkurencije, pa se može očekivati da i druge kompanije eventualno traže otpis svojih dugova – zaključuje Kondić.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...