Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comLIGA NIJE POGNULA GLAVU PRED BATINAŠIMA

NEZAPAMĆEN SKANDAL I NASILJE Privatno obezbeđenje SPS-a pokušalo da spreči poslanike LSV-a da uđu u zgradu Skupštine Vojvodine

Na snimku koji je dostupan na Jutjubu, http://www.youtube.com/watch?v=iPANdSQ_DBA jasno se čuje i vidi kako se Maja Sedlarević i Bojan Kostreš predstavljaju kao poslanici i kako nabildovano obezbeđenje SPS-a  odbija da ih propusti. Batinaši guraju još jače. Na njihovo iznenađenje, ni Kostreš, niti bilo ko od ligašica i ligaša, nije imao nameru da pogne glavu

NOVI SAD –  Poslednje što je palo na pamet koloni ligašica i ligaša, koja je 23. marta oko tri sata ujutru umorno ali razdragano nosila izbornu listu Nenad Čanak – Liga socijaldemokrata Vojvodine – Digni glavu, potpise i neophodnu dokumentaciju Pokrajinskoj izbornoj komisiji za učešće na izborima za Skupštinu AP Vojvodine, bilo je da su mogući bilo kakvi problemi. A kamoli da ih neko fizički napadne?! A upravo se to dogodilo koji minut kasnije, na ulazu u zgradu Skupštine AP Vojvodine, gde se nalazi Pokrajinska izborna komisija.

Privatno obezbeđenje SPS-a guralo i žene

Kad su ligašice i ligaši došli do vrata, nabildovani „ćelavci“ počeli su da ih guraju i urlaju da ne mogu ući dok SPS ne završi. Privatno obezbeđenje Socijalističke

partije Srbije napravilo je presedan koji je moguć malo gde u svetu – da sprečava poslanike da uđu u Skupštinu. Dali su sebi za pravo da guraju narodnog poslanika Bojana Kostreša, pokrajinske poslanice Maju Sedlarević i Natašu Lalić, pokrajinskog sekretara

za poljoprivredu Branislava Bogaroškog, pokrajinskog poslanika Roberta Kolara, ali i brojne druge ligašice i ligaše. U jednom trenutku, jedan od njih čak je pokušao da otme kutiju s izbornom dokumentacijom od aktiviste LSV Igora Rumpla, ali je nakon njegove žestoke reakcije, iako fizički krupniji i snažniji, ipak odustao.  Milisekundu kasnije, u opštem komešanju, na njihovoj meti našla se i Maja Sedlarević koja se nije dala ni najmanje uplašiti. Na snimku koji je dostupan na Jutjubu, jasno se čuje kako se Maja Sedlarević i Bojan Kostreš predstavljaju kao poslanici i kako nabildovano obezbeđenje odbija da ih propusti. Batinaši guraju još jače. Na njihovo iznenađenje, ni Kostreš, niti bilo ko od ligašica i ligaša, nije imao nameru da pogne glavu. Nisu ustukli pred Miloševićevim batinašima i milicijom devedesetih, a kamoli da to urade sad. Kostreš se probija i od tog trenutka, kolona za njim ulazi u zgradu. Po ulasku u prostorije Pokrajinske izborne komisije, delegacija Lige s Kostrešom i Bogaroškim na čelu, prijavljuje fizički napad i ometanje izbornih radnji, što je još jedno krivično delo za koje će batinaši odgovarati. Nakon fotografisanja s aktivistima, slučaj je prijavljen policiji. Već tokom prepodneva, policiji je dostavljen foto i video materijal na kojem se jasno vide batinaši, a tačno u podne, Nenad Čanak, Bojan Kostreš, Branislav Bogaroški, najviši stranački funkcioneri i funkcionerke organizovali su konferenciju za medije na mestu gde se napad dogodio, na ulazu u zgradu Skupštine AP Vojvodine.

Poništavanje parlamentarizma

Tom prilikom, Lider LSV Nenad Čanak upozorio je da je taj događaj presedan kojim se potpuno poništava parlamentarizam.

– To znači da je u trenucima kad je Socijalistička partija Srbije predavala listu, Skupština bila zaposednuta od lica koja su nad njom imala faktičku vlast – rekao je Čanak i ocenio da u tim neregularnim uslovima, lista SPS-a nije validna i da mora biti oborena. Kazao je i da očekuje hitnu reakciju nadležnih kao u slučaju hapšenja paora u Gakovu, koji su preko noći odvedeni s njive i osuđeni na po 30 dana zatvora.

– Ne vidim zbog čega se za takav grub nasrtaj na ustavni poredak i pravni sistem Republike Srbije, ne može postupiti isto odnosno ista lica da se uklone s ulica naših gradova po istom metodu, istim postupkom. Ako se to ne učini, to je samo dokaz da je država u dosluhu i sprezi s njima – upozorio je Nenad Čanak. Zapitao je kako je moguće da poslanici, potpredsednik Pokrajinske vlade i član Odbora za bezbednost Narodne skupštine Republike Srbije i republički poslanik budu držani za ruke i revere i da im se onemogući sloboda kretanja, poručivši da će obavestiti sve nadležne institucije „odavde do Brisela“. Lider LSV-a ocenio je i da je SPS još jednom pokazao da se nije promenio i da se sad vraća svojim izvornim principima batinanja građana na ulici, zlostavljanja ljudi i gaženja parlamentarizma.

Obezbeđenje, „navijači“, batinaši...

Dok policija još traga za odgovornima, portal Autonomija.info isto veče objavio je da su među „jakim momcima“ obezbeđenja SPS-a, identifikovani O.K. i T.K. odranije poznati kao „navijači“.

SPS je nakon konferencije za novinare LSV-a, saopštio da nije bilo incidenta, već „samo viška političke strasti“ da bi, zatim, njihov funkcioner Radoslav Striković za „Novosti“ rekao „LSV je oduvek svoju politiku gradio na provokacijama“, negirajući pritom da je SPS imao privatno obezbeđenje. Na tu izjavu reagovala je članica Predsedništva LSV i poslanica u Skupštini AP Vojvodine mr Maja Sedlarević, poručivši Strikoviću da je lično fizički napadnuta prilikom ulaska u zgradu Skupštine APV, za šta postoje snimci i fotografije, a da je jedino što se može smatrati provokacijom to što mu je ona, posle svega, na hodniku Skupštine pristojno rekla „dobro jutro“, jer to nalaže kućno vaspitanje, na šta je on okrenuo glavu.

– Guranje i maltretiranje unajmljenih batinaša, nije nikakva politička strast, to je bezobrazluk, krivično delo i nevaspitanje. Iskreno se nadam da će pred licem pravde odgovarati i batinaši i oni koji su ih unajmili – poručila mu je Sedlarevićeva.

Šta da očekujemo tokom izbora?

Potpredsednik LSV i Pokrajinske vlade, Branislav Bogaroški, ukazao je na konferenciji za novinare s Nenadom Čankom da takav incident niko ni u snu nije mogao očekivati i zapitao šta treba očekivati na dan izbora.

– Da li će onda na dan izbora, ako se nekom ne svidi rezultat glasanja, biti razbijane biračke kutije, izbacivani birački odbori ili sprečavani građani da uđu da glasaju? Jer između sprečavanja građana da iskažu svoju izbornu volju tako što će se kandidovati na izborima i sprečavanje građana da glasaju po svojoj volji, nema nikakve razlike. I jedno i drugo jeste krivično delo – zaključio je Bogaroški.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...