Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comDRŽAVA ŠALJE PAORE U ZATVOR!

DIVLJI ZAPAD! Ministarka poljoprivrede napravila totalni haos s državnim zemljištem u Vojvodini

Potpredsednik LSV Branislav Bogaroški pozdravio odluku Apelacionog suda da se ukine presuda ekspresno osuđenim paorima; Eto šta biva kada se o vojvođanskoj zemlji odlučuje u nekoj kancelariji u Beogradu, kaže Miloš Šibul

NOVI SAD – Divlji zapad! Kako drugačije objasniti situaciju da su 18. marta u Gakovu privedena i ekspresno osuđena šestorica paora, koja su prethodno nedeljama čuvali državnu zemlju od uzurpatora, pod optužbom da su napali traktoristu preduzeća koje hoće da uzurpira zemlju?! Da sve bude još čudnije, petoricu njih sud u Apatinu ekspresno je osudio na zatvorske kazne od 30 dana, kao da je reč o najvećim mafijašima i huliganima u ovoj zemlji. Deset dana kasnije, u trenutku zaključenja ovog broja “Slobodne Vojvodine”, Apelacioni sud je ukinuo prvostepenu presudu ekspresno osuđenim paorima iz Gakova.

Liga prva pozdravila ukidanje presude paorima

Potpredsednik  LSV Branislav Bogaroški je momentalno pozdravio odluku Apelacionog suda i poručio da se nada da će na ponovljenom suđenju biti uzete u obzir sve činjenice, a pogotovo ta da je reč o registrovanim poljoprivrednim proizvođačima koji svoju egzistenciju zasnivaju na obradi zemlje i koji će, u slučaju da ponovo budu osuđeni na 30 dana zatvora, pretrpeti štetu ne samo zbog toga što nisu mogli da zakupe državne oranice, nego neće moći da obrađuju ni zemlju koju imaju u sopstvenom vlasništvu.

– Još jedanput koristimo priliku da apelujemo na nadležne državne organe da  povuku Zaključak Vlade Republike Srbije od 11. marta, koji je i doveo do situacije da se poljoprivrednici tuku međusobno na njivama, utvrđujući ko je prvi stigao na parcelu koju im je država dozvolila da uzurpiraju – rekao je Bogaroški ističući da su nemili događaji iz Gakova samo vrh ledenog brega u odnosu na ono što se dešava na  teritoriji cele AP Vojvodine. Podsetimo,

Poštovati zakon i kažnjavati uzurpatore

Podsetimo, zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš istakao je na televiziji N1 da se zakoni moraju poštovati i da uzurpatori zemljišta moraju biti kažnjeni, a ne poljoprivrednici, te da je uzrok ovakvom stanju

loš Zakon o poljoprivrednom zemljištu. On je upozorio i na haos koji može nastati kada poljoprivrednici koji će biti doterani do ivice egzistencije, počnu na ovaj ili onaj način da brane svoju egzistenciju i svoja prava ili svoj način života. Ukazao je i na zakonske konsekvence koje bi uzurpatori trebalo da snose jer, pored krivične odgovornosti, postoje i odredbe zakona po kojima država Srbija treba da naplati trostruku vrednost zakupa na uzurpiranoj zemlji ili, ako ne može da otkrije ko je uzurpator – skine njegovu letinu.

Sporan zaključak Vlade

Inače, do hapšenja paora dovela je situacija koja je eskalirala nakon što su poljoprivrednici u Somboru 16. marta obelodanili da je Vlada Republike Srbije, na predlog Ministarstva poljoprivrede, 11. marta donela Zaključak kojim se lokalnim samoupravama preporučuje da u 2015. i 2016. godini dozvole svima koji su uzurpirali državno poljoprivredno zemljište, da sami prijave svoju uzurpaciju do 1. maja 2016. godine, te da se s njima potom zaključi vansudsko poravnanje. Sprovođenje tog zaključka značilo bi da bi uzurpatori državne zemlje, umesto da po zakonu plate trostruku cenu za otimanje, bili čak i nagrađeni, pošto bi to zemljište platili po prosečnoj ceni zakupa u AP Vojvodini, koja je daleko manja i od cene koju bi platiti da su učestvovali na licitaciji. Hapšenje poljoprivrednika isto veče osudili su i lider LSV Nenad Čanak, pokrajinski sekretar za poljoprivredu Branislav Bogaroški i lider Lige paora Vojvodine Miloš Šibul. Bogaroški je ocenio da je taj incident logična posledica neodgovornog i nezakonitog ponašanja Ministarstva poljoprivrede i Vlade, te da se dogodilo upravo ono na šta je samo dva dana ranije upozoravao. On je pozvao nadležne organe Republike Srbije da pod hitno povuku sporni zaključak, da se na terenu uspostavi red, a da se licitacija sprovede u skladu sa Zakonom. Jedino što uzurpatorima treba da sleduje jeste kazna, a ne legalizacija otimanja, zaključio je Bogaroški u saopštenju.

Miloš Šibul je, u ime Lige paora Vojvodine, dan nakon incidenta ocenio da je incident u Gakovu ozbiljno upozorenje šta se sve može očekivati i u brojnim drugim opštinama širom Vojvodine.

– Eto učinka ministarke poljoprivrede Snežane Bogosavljević Bošković i uvođenja reda u izdavanje državnog zemljišta. U vrlo kratkom periodu usvojen je katastrofalan Zakon o poljoprivrednom zemljištu i donet  Zaključak Vlade Republike Srbije koji nagrađuje uzurpatore zemlje. Sada se razume zašto je u Somboru funkcioner SNS ubeđivao paore da slobodno uzurpiraju zemlju i zašto nema rezultata inspekcije niti kazne za preduzeće koje je uzurpiralo 2.300 hektara. Vojvođanski paori su postali smetnja ovoj vlasti i tajkunima – naveo je Šibul.

Protivustavan i protivzakonit zaključak

Dva dana pre hapšenja paora, Bogaroški je javno pozvao Vladu Republike Srbije da hitno povuče sporni Zaključak, jer je protivzakonit i neustavan. Podsetio je da su i njegov sekretarijat i Pokrajinska vlada u više navrata upozoravali da su izmene i dopune zakona o poljoprivrednom zemljištu katastrofalne, neprecizne i da će izazvati mnogo problema.

On je upitao je i da li je rok do 1. maja, koji je ostavljen, rok do kojeg se zemljište koje do sada nije zauzeto, može kao na Divljem zapadu, zauzeti.

– Da li sad treba svaki poljoprivrednik, u opštinama gde nije održana licitacija, da zabode svoju zastavicu i da se nagodi s Ministarstvom i lokalnom samoupravom da u pola cene to radi u 2016. godini – naveo je Bogaroški. Upitao je i šta je s obećanjem ministarke Snežane Bošković Bogosavljević da će biti kažnjeni svi uzurpatori državnog zemljišta i podsetio da izveštaj poljoprivrednih inspektora koji su bili u Somboru, nikada nije ugledao svetlost dana.

Je li to ono uvođenje reda koje je najavila ministarka?

Komentarišući sporni zaključak vlade, Miloš Šibul je 16. marta ocenio da se u Srbiji sumanutom brzinom gaze prava paora i unosi haos.

– Eto šta biva kada se o vojvođanskoj zemlji odlučuje u nekoj kancelariji u Beogradu!

Jesu li Vlada Republike Srbije, a naročito ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković, svesni haosa koji može nastupiti širom Vojvodine? Potrebno je hitno staviti van snage i sporni zaključak Vlade i Zakon o poljoprivrednom zemljištu, a odmah posle izbora pisati nov, uz konsultaciju s poljoprivrednicima – istakao je Šibul.

Gradonačelniče, prekršićete zakon!

I dok je Ministarstvo poljoprivrede sa Snežanom Bogosavljević Bošković na čelu, za čitavu zbrku koju je izazvalo izdejstvovavši posle štetnog Zakona i taj protivzakoniti Zaključak, ponovo pokušalo da okrivi pokrajinsku vlast i lokalne samouprave – paori su spavali na njivama od 24. februara, čuvajući državnu zemlju! Član Predsedništva LSV i šef Odborničke grupe LSV Sombor, Zoran Terzin, poslao je 16. marta, dva dana pred incident, otvoreno pismo gradonačelniku Sombora Saši Todoroviću u kojem ga je, između ostalog, pozvao da poštuje zakon, da stavi Sombor i svoje sugrađane ispred stranke i politike, kao i da spreči haos i zahteva da uzurpatori zemlje budu kažnjeni umesto nagrađeni.

– Upozoravamo Vas i da svojim pozivom dovodite pod udar zakona sve poštene paore koji do sada nisu protivzakonito ulazili u državne posede i izjednačujete ih s kriminalcima i tajkunima. Ujedno, upozoravamo Vas da podsticanjem paora da bez prethodne licitacije uđu u državne posede, izazivate potencijalnu opasnost izazivanja sukoba na terenu između poljoprivrednika – upozorio je Terzin. Umesto odgovora, gradonačelnik je ipak uputio poziv uzurpatorima u skladu sa preporukom vlade, a predsednici odborničkih grupa Skupštine grada Sombora odbili su većinom glasova zahtev Lige socijaldemokrata Vojvodine za sazivanje vanredne sednice Skupštine grada, sa jednom tačkom dnevnog reda: Razrešenje situacije u vezi sa zakupom državnog poljoprivrednog zemljišta i hapšenjem poljoprivrednika i građana Sombora. Građani će na izborima to sigurno umeti da cene.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...