Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comBRUKA: Stručni kadrovi iz Vojvodine nisu podobni, jer ih je predložila Skupština APV!

Novo ponižavanje Vojvodine

Kako to? Vlast izglasala predlog crkava, ali nije glasala za predloge Skupštine Vojvodine, dok su predlozi nevladinih organizacija za zaštitu dece skinuti s dnevnog reda

NOVI SAD – Odluka Narodne skupštine Republike Srbije da nijednom od predloženih kandidata nadležnog odbora Skupštine Vojvodine za člana Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) ne da podršku, naišla je na osudu javnosti u Vojvodini, kako političkih stranaka, tako i medijskih udruženja. Liga socijaldemokrata Vojvodine i Nezavisno društvo novinara Vojvodine ocenili su tu odluku kao skandaloznu. Zasedao je i Odbor za informisanje Skupštine AP Vojvodine, a predsednik tog odbora Dušan Jakovljev istakao je da je takvom odlukom ponovo ponižena Vojvodina.

Nesporna stručnost, ali ne i predlagač

LSV je u svom saopštenju istakla da odluka Skupštine Srbije pokazuje odnos republičke vlasti prema Vojvodini, njenom parlamentu, pa čak i ljudima, stručnjacima koje ona predlaže. Budući da se Siniši Isakovu i Vladimiru Boroviću, od kojih je jedan trebalo da zameni Gorana Karadžića, ne može osporiti stručnost, to samo dokazuje da je njihov izbor onemogućen, jer ih je predložila Skupština AP Vojvodine, navela je Liga.

– Kada se tome doda i činjenica da je s dnevnog reda sednice skinuta lista kandidata koju su predložila nevladina udruženja čiji su ciljevi ostvarivanje slobode izražavanja i zaštite dece, a da saglasnost nije izostala za izbor Aleksandre Janković predstavnice na predlog crkava i verskih zajednica, nekadašnje poslanice Nove Srbije, sasvim jasno govori o tome ko su „poželjni predlagači“ i za koga će vlast obezbediti mesto u Savetu REM-a – zaključila je LSV. Oštra reakcija stigla je i od Dušana Jakovljeva koji je ocenio da je takva odluka republičkih poslanika sramotna i da šalje lošu poruku da će se čekati da nov skupštinski saziv predloži nove kandidate. Jakovljev je ponovio da je time Vojvodina ponovo ponižena. Dodao je i da Vojvodina kao autonomna pokrajina, sa svojim javnim servisom i kao trećina teritorije Srbije, zaslužuje svog predstavnika u Savetu REM-a.

Odbor: Izmeniti Zakon o elektronskim medijima

Tim povodom, 9. marta održana je i sednica Odbora za informisanje Skupštine AP Vojvodine, kojoj su prisustvovali i predsednik vojvođanske skupštine Ištvan Pastor, predstavnici Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje i Pokrajinskog zaštitnika građana – ombudsmana, kao i predstavnici novinarskih udruženja, elektronskih i štampanih medija. Odbor je ukazao da je REM nezavisna institucija i da je nedopustivo da ne radi u punom sastavu i punim kapacitetom. Na sednici je ocenjeno da je neophodno izmeniti Zakon o elektronskim medijima, kako bi se ubuduće sprečile takve i slične situacije i obezbedila puna nezavisnost Regulatornog tela za elektronske medije.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) ocenilo je da takva odluka vladajuće većine u republičkom parlamentu, pokazuje da je iza odlaganje izbora kandidata iz Vojvodine, očigledna namera da se sačekaju „podobniji kandidati posle izbora“.

Grujić pisao predstavnicima EU i OEBS-a

Pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić uputio je pismo šefu Delegacije Evropske unije Majku Devenportu i šefici Medijskog odeljenja Misije OEBS-a Gordani Janković, u kojem ih je obavestio da nije izabran član Saveta REM-a kojeg je predložila Skupština Vojvodine. On je istakao da je takvom odlukom prekršen Zakon o elektronskim medijima.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...