Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comVRATIĆEMO „ELEKTROVOJVODINU“!

Smenjen direktor EPS-a, ali su njegove štetne odluke i dalje na snazi, LSV poručila:

Nakon što je na čelo Elektroprivrede Srbije imenovan čovek bez trunke iskustva, poznat kao vlasnik pečenjare u Obrenovcu, Liga predložila da razmisle o kadrovima koji su ukidanjem „Elektrovojvodine“ ostali neraspoređeni

NOVI SAD – Vlada Srbije donela je u kratkom roku nekoliko kontroverznih odluka u vezi s Elektroprivredom Srbije. Najpre je, polovinom prošle godine, uprkos protivljenjima i upozorenjima LSV-a, sindikata i stručnjaka, prihvatila koncept direktora EPS-a Aleksandra Obradovića, kojim se grubo centralizuje imovina i novac svih privrednih društava, uključujući „Elektrovojvodinu“ uz obrazloženje o uštedama, da bi početkom marta, tog istog Obradovića smenila zbog rasipništva i kupovine preskupih audija. I taman je Liga socijaldemokrata Vojvodine to pozdravila i zatražila da republička vlada isto tako kako je smenila Obradovića, ukine i sve njegove štetne odluke, kada je obznanjeno da će Obradovića na čelu Elektroprivrede Srbije zameniti Milorad Grčić, čovek koji je pre funkcije generalnog direktora Rudarskog basena „Kolubara“, bio poznat jedino kao vlasnik obrenovačke pečenjare „Fantazija“?!

A da na čelu EPS-a bude neko od kadrova „Elektrovojvodine“?

Dragana Budošana iz Stručnog saveta Lige socijaldemokrata Vojvodine za energetiku i mineralne sirovine, najviše je interesovalo na koji će tačno način takvo personalno rešenje doprineti razvoju i poboljšanju kvaliteta i sigurnosti snabdevanja građana električnom energijom.

On je ocenio da lutanja u personalnom i organizacionom upravljanju strateškom kompanijom, doživljavaju vrhunac imenovanjem osobe koja nema dugogodišnje iskustvo u energetici, te da je to poslednji udarac struci i zdravom razumu i svim onim monterima, inženjerima koji trenutno doprinose ili su kroz istoriju doprineli izgradnji našeg energetskog sistema.

– Ukidanje „Elektrovojvodine“, kupovina akcija Crnogorskog elektroprenosnog sistema i istovremeno nedovoljno ulaganje u održavanje domaćeg prenosnog sistema koji u nekim delovima države ne može da izdrži jači sneg, deo je slike na kojoj se, nažalost, ne vidi opšti interes svih građana, već samo jednog uzanog vladajućeg dela. Ako vlast u Republici Srbiji nema dovoljno stručnog kadra koje bi postavio na funkciju direktora EPS-a, neka razmisle o kadrovima koji su ukidanjem „Elektrovojvodine“, u Vojvodini ostali neraspoređeni – saopštio je tom prilikom.

Najbolja naplata računa

Podsetimo, već 4. marta, čim je objavljena vest o smeni Obradovića, LSV je hitno pozvala Vladu Republike Srbije da ukine i njegove štetne odluke (od kojih je neke i sama potvrđivala), a prva među njima da bude odluka o gašenju pet privrednih društava i formiranju jednog Operatora distributivnog sistema (ODS).

– Liga socijaldemokrata Vojvodine upozoravala je da je to izuzetno štetan potez i da jedino što može uslediti nakon takve reorganizacije, jeste prodaja Elektroprivrede Srbije – navedeno je u saopštenju. Istaknuto je i da je neophodno odustati od centralizovanog sistema i omogućiti da se, u modernom obliku, dosadašnjih pet privrednih društava ponovo vrate delatnosti zbog kojih su osnovana, počev od „Elektrovojvodine“ koja je bila lider kako u kvalitetu usluga i ulaganja u sistem, tako i u nivou naplate – poručila je Liga socijaldemokrata Vojvodine u svom saopštenju.

Dok se to ne dogodi, LSV predlaže da se sedište jedinstvenog Operatora distributivnog sistema prebaci u „Elektrovojvodinu“, jer je to deo EPS-a s najvišim standardima i kvalitetom poslovanja, najvišim nivoom znanja i raspoloživom svom neophodnom logistikom. To bi, ujedno, bio dokaz da je namera njenog gašenja bila reorganizacija sistema, a ne centralizacija moći i novca. Liga je zatražila i da se nakon izbora, donesu zakonski mehanizmi koji će ubuduće onemogućiti da uređenje elektrodistributivnog sistema u Srbiji, bude predmet proizvoljne procene jednog čoveka, jednokratnih uredbi ili interesa moćnog kapitala.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...