Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comI nastavnici na udaru nasilnih đaka

NOVI SAD – Istraživanje koje je tokom prošle godine sproveo Odsek za psihologiju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, pokazalo je da je gotovo četvrtina srednjoškolaca u Vojvodini imala nekakvo iskustvo vršnjačkog nasilja za vreme pohađanja srednje škole, ali i da je više od četrdeset odsto nastavnika od učenika doživelo, pre svega verbalno nasilje. Rezultati tog istraživanja predstavljeni su nedavno na panel dikusiji „Vršnjačko nasilje u školama“ organizovanoj u Skupštini AP Vojvodine, koja je okupila stručnjake iz različitih oblasti koje ova pojava povezuje.Prisutno svuda

Predstavljajući istraživanje, prof. dr Jasmina Kodžopeljić sa Odseka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu je objasnila da je ono sprovedeno tokom prošle školske godine u tri gimnazije i šest stručnih srednjih škola u Novom Sadu, Subotici, Bečeju i Bačkom Petrovcu, a njime je obuhvaćeno 6254 učenika i 830 nastavnika.
Istraživanje je pokazalo da jedan odsto učenika često doživljava vršnjačko nasilje, 5 odsto ga je doživelo više puta, a jednom ili dva puta nasilje je doživelo 17 odsto učenika. Sa druge strane, nasilje nastavnika, i to pre svega verbalno nasilje, prema rečima prof. dr Jasmina Kodžopeljić, doživelo je 27 odsto učenika. Nasilje učenika prema nastavnicima još je prisutnije pa tako, prema njenim rečima 3,8 odsto nastavnika često doživljava nasilje, 11,4 odsto ga je doživelo više puta, dok je 28,6 odsto nastavnika jednom ili dvaput doživelo nasilje od strane učenika. Takođe, istraživanje je pokazalo da je nasilje učestalije u srednjim stručnim školama nego u gimnazijama.

Zajednička akcija


Potpredsednica Skupštine AP Vojvodine mr Maja Sedlarević, koja je i organizovala ovu diskusiju, istakla je kako smo, na žalost, svi svedoci eskalacije nasilja među mladima i u školama. Ona je upozorila da je neophodno uključivanje svih relevantnih faktora u sistemsku borbu protiv eskalacije nasilja u školama, dok prevencija svakog oblika nasilja među mladima mora biti zajednička akcija roditelja, škole, institucija i čitave zajednice.
– Pored suprotstavljanja nasilju, moramo razgovarati i o tome kako prekinuti ćutanje o nasilju, a do smanjenja ovakvih pojava može se doći kroz široku akciju edukacije o normalnim društvenim vrednostima, preko porodice, škole, institucija, pa sve do medija – zaključila je Sedlarevićeva. Dodala je i da se mora raditi na uključivanju problematične dece u različite školske aktivnosti, sekcije i sportske aktivnosti.

 

 

Policija se bavi starijima od 14 godina


Nenad Erdeljan, rukovodilac Grupe za suzbijanje maloletničke delikvencije PU Novi Sad upozorio je da policija nema ingerencije nad učenicima mlađim od 14 godina, te da su za ponašanje učenika do 18 godine odgovorni roditelji.
– Stepen kriminaliteta u osnovnim i srednjim školama uglavnom je pod kontrolom – naveo je Erdeljan, dodajući da u Novom Sadu polovina škola ima školskog policajca. On je rekao da su bili retki slučajevi da je neko doneo vatreno oružje u školu, ali da ima dosta noževa i ostalog hladnog oružja.

 

Jedno ubistvo, tri u pokušaju


Tokom prošle godine na području škola evidentiran je porast broja incidenata od 25 odsto u odnosu na godinu dana ranije, pokazuju podaci Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, objavljeni nedavno u listu Danas. Oružje, noževi, bejzbol palice i metalne šipke, samo su neki od predmeta koje je policija oduzela od učenika tokom prošle godine, dok su tuče i krađe najčešći incidenti.
Ukupno je prošle godine zabeleženo 4.900 bezbednosnih događaja na području škola, od kojih je 1.590 krivičnih dela. Kod učenika je tokom prošle godine pronađeno i privremeno oduzeto šest komada oružja i 105 predmeta, kao što su noževi, bejzbol palice i metalne šipke. Od 1.590 krivičnih dela 70 odsto, pokazuju podaci MUP Srbije, izvršeno je u samim školama. Najčešće je reč o imovinskim deliktima, kao što je uništenje i oštećenje tuđe stvari, krađe i razbojništava. Tokom prošle godine zabeleženo je jedno ubistvo i tri pokušaja ubistva, kao i niz slučajeva nanošenja teških telesnih povreda.


Mladi ne osuđuju nasilje


U diskusiji o vršnjačkom nasilju, organizovanoj u Skupštini AP Vojvodine, učestvovala je i Nataša Vranješ, izvršna producentkinja filma „Šišanje“ koji se bavi političkim aspektom nasilja mladih, i to nasilje jasno osuđuje. Ona je govorila o motivima za snimanje tog filma i reakcijama publike na njega, a istakla je da e nakon projekcije filma u Višoj elektrotehničkoj školi u Beogradu urađena anketa, te da se iznenadila kada je videla da studenti glavnog junaka Novicu, koji je ušao u skinhead grupu i počinio ubistvo, nisu prepoznali kao isključivo negativnog lika.
– Devet od deset anketiranijh je reklo da je Novica i pozitivan i negativan lik, dok je samo jedan bio decidiran da je to negativno i da je Novica trebalo da ode i da se prijavi policiji – navela je Vranješova dodajući da je ekipa filma vodila računa da ne glorifikuje nasilje.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...