Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comZabraniti „Obraz“

BEOGRAD – Potpredsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton ocenio je u izjavi za Slobodnu Vojvodinu da bi ustavni sud Srbije morao zabraniti klerofašističku organizaciju „Obraz“. On je ocenio i da bi ta presuda morala biti jasna kako se ne bi ostavila mogućnost njenog „tumačenja između redova“
Ustavni sud Srbije (USS) održao je 14. decembra javnu rasprava o predlogu Republičkog tužilaštva za zabranu „Obraza“, a nakon javne rasprave biće zakazana sednica Ustavnog suda na kojoj će biti odlučeno hoće li se to i dogoditi.

Šest godina kasnije

Podsetimo, Ustavni sud je u junu zabranio rad „Nacionalnog stroja“, ali se nenadležnim proglasio za zabranu navijačkih podgrupa, dok je tužilaštvo u novembru predložilo zabranu SNP „1389“ i organizacije „Naši“ iz Aranđelovca.
Treba reći i da se o zabrani „Obraza“ odlučuje tačno šest godina otkako je to zatražila Skupština AP Vojvodine. Vojvođanski parlament je, dok je na njegovom čelu bio Bojan Kostreš, zatražio i od MUP-a dobio Informaciju o delovanju članova neformalnih grupa i pojedinaca s neonacističkim obeležjima na području Republike Srbije, na osnovu koje je 20. decembra 2005. i zvanično zatražio zabranu „Obraza“, kao i onemogućavanje delovanja ostalih neformalnih ekstremističkih grupa poput „Skinhedsa“, „Nacionalnog stroja“, pokreta „Krv i čast“, „Rasnih nacionalista – Rasionalista“ i Pokreta „64 županije“.

Zabraniti sve ekstremiste

Aleksandar Marton se nada da će odluka o zabrani „Obraza“ biti doneta u kratkom roku. – Očekujem brzu i jasnu reakciju Ustavnog suda. Očekujem odluke ne samo za „Obraz“ nego i za sve one koji su navedeni u informaciji MUP-a kao ekstremističke organizacije, jer ćemo samo tako biti normalna država – istakao je Marton. On je dodao i da ekstremističke organizacije konačno moraju biti nazvane pravim imenima, a ne grupama navijača i slično.
– To nisu nikakve grupe navijača, to su dobro organizovane bande koje za cilj imaju udaljavanje Srbije od Evropske unije – istakao je Marton.
Inače, tužilaštvo je zatražilo da se „Obraz“ zabrani i briše iz registra, kao i da se sva buduća udruženja i grupe koje žele da nastave aktivnosti „Obraza“ smatraju nelegalnim da bi se sprečilo da aktivisti „Obraza“ zaobiđu presudu o zabrani i registruju nova udruženja s istom svrhom i ciljem kako bi tako uspostavili kontinuitet s „Obrazom“.


Obradović još na slobodi


Zamenica republičkog tužioca Gordana Janjićijević kazala je da pozivi na mržnju i diskriminaciju nisu ostali samo na rečima i na sajtu „Obraza“. Ona je navela brojne nasilne akcije te organizacije i pobrojala krivične postupke i presude koje se vode protiv vođe „Obraza“ Mladena Obradovića i njegovih saradnika.

Obradović je 20. aprila prvostepeno osuđen pred Višim sudom u Beogradu na dve godine zatvora zbog organizovanja nereda u Beogradu tokom Parade ponosa 10. oktobra 2010. godine, a pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu sudi mu se i za izazivanje mržnje pred otkazanu Paradu ponosa, koja je trebalo da bude održana septembra 2009. godine.

 

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...