Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comOlena Papuga za bolji položaja Rusina u Vojvodini

NOVI SAD – Politička stranka pod nazivom Zajedno za Vojvodinu upisana je nedavno u Registar političkih stranaka kao 82. po redu. Sedište ove stranke jeste u Ruskom Krsturu, a u Registar je upisana kao politička stranka rusinske nacionalne zajednice. Njena zastupnica je poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine u parlamentu Srbije Olena Papuga.

Zastupanje interesa Rusina

Papuga, koja je inače profesor rusinskog jezika i književnosti, kaže za Slobodnu Vojvodinu da je već dugo godina aktivna u rusinskoj nacionalnoj zajednici kroz svoj novinarski rad u listu „Ruske slovo“, ali i kao članica Nacionalnog saveta rusinske nacionalne zajednice, gde je na izborima bila nosilac liste Rusinska liga, i da joj je bilo logično da se preko novoformirane stranke posveti problemima svojih sunarodnika.
– Stranka Zajedno za Vojvodinu razvijaće položaj rusinske nacionalne zajednice u Vojvodini, gde Rusini žive više od 260 godina. A sedište stranke je u Ruskom Krsturu, gde živi najviše Rusina i gde se nalazi i sedište Nacionalnog saveta rusinske nacionalne zajednice – kaže Papuga. Prema njenim rečima, ova novoformirana stranka zastupaće interese rusinske nacionalne zajednice, pomagati u negovanju rusinskog jezika, pisma i kulture i očuvanju nacionalnog identiteta u zemlji i inostranstvu.
– Takođe, što je jako važno, u Vojvodini će stranka unapređivati multikulturalizam kao osnov savremenog društva i tradicije Vojvodine – navela je ona. Papuga kaže da će se stranka zalagati i za zaštitu demokratskih prava Rusina i poštovanje ljudskih prava Rusina u Republici Srbiji onako kako su definisana u dokumentima Ujedinjenih nacija.
– Smatram da će program stranke Zajedno za Vojvodinu imati pozitivan efekat i na prijem Republike Srbije u punopravno članstvo u EU – kaže Papuga.

Partija bliska LSV

Portparolka LSV Aleksandra Jerkov kaže da Olena Papuga, i pored toga što je upisana kao zastupnica manjinske stranke, ostaje članica i poslanica Lige.
– Olena Papuga je tražila dozvolu od Statutarne komisije da bude u obe stranke. Mi smo u našoj praksi već imali takve slučajeve kada je reč o Istarskom demokratskom saboru i Liberalnom savezu Crne Gore. Olena Papuga je već duže aktivna u rusinskoj nacionalnoj zajednici, novinar je „Ruskog slova“ i logično je što je želela još više da se posveti problemima svojih sunarodnika kroz angažovanje i u novoformiranoj stranci. Stranka Zajedno za Vojvodinu biće partija bliska Ligi – ističe Aleksandra Jerkov. Ona je najavila i promenu Statuta LSV kojom će biti i formalizovano dvojno članstvo. 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...