Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comSvaki dinar nam znači!

NOVI SAD – Vojvođanski poljoprivrednici oduševljeno su dočekali vest o ukidanju obavezne godišnje registracije traktora koju je izdejstvovala Liga socijaldemokrata Vojvodine.
To je usvojila Narodna skupština Republike Srbije glasajući 29. decembra za izmene i dopune Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima. Ubuduće će biti obavezan samo tehnički pregled, što će poljoprivrednicima uštedeti dosta novca.
Svemu tome prethodila je osmomesečna kampanja Lige socijaldemokrata Vojvodine „Stop godišnjoj registraciji traktora“, u kojoj je za tu inicijativu u 200 vojvođanskih mesta prikupljeno 30.000 potpisa. Dogovor da se ukine godišnja registracija traktora postignut je 8. decembra na sastanku zamenika predsednika LSV Bojana Kostreša s ministrima poljoprivrede i policije Dušanom Petrovićem i Ivicom Dačićem. Na osnovu tog dogovora, 22. decembra Vlada Srbije je donela odluku da se godišnja registracija traktora ukine, što je 29. decembra u Skupštini Srbije i sprovedeno u delo.Velika ušteda za paore


Pre ukidanja godišnje registracije poljoprivrednici s jednim ili dva traktora i prikolicama za to je trebalo da izdvoje i hiljadu evra godišnje, a oni s većim gazdinstvima i više. Zbog toga je Liga osam meseci i upozoravala da je redovna godišnja registracija prevelik namet za ionako osiromašena vojvođanska domaćinstva. Poljoprivrednik iz Kikinde Predrag Bajšanski kaže da ima velik mašinski park i da će njemu ova izmena zakona doneti uštedu od oko 150.000 dinara godišnje, što je blizu 1.500 evra.
– Konačno se neko setio da brine o paorima. Velika je stavka svake godine izdvajati novac za registraciju nečeg što se godišnje koristi mesec-dva dana – smatra Bajšanski. On kaže da će taj ušteđeni novac svakako biti utrošen na poljoprivredu, ali ne na bespotrebne stvari. Janoš Kečenović, poljoprivrednik iz Čantavira, kaže kako je jako dobro što je Liga uspela da se izbori da se ukine godišnja registracija jer, kako kaže, ne može ni da izračuna koliku će mu uštedu to doneti pošto ima osam velikih traktora i preko pet prikolica. A Dragan Košutić iz Rume kaže da u Srbiji ima mnogo bespotrebnih taksi i da je odlično da je barem ova ukinuta.
– Svaki dinar na njivi i od njive znači, tako da ću sigurno i ovaj novac koji je planiran za registraciju uložiti u sredstva koja su mi potrebna za bolji rod i bolji rad. Drago mi je da smo svi zajedno uspeli ovo da proguramo – kaže Košutić.

Dobra saradnja

U izjavama medijima Bojan Kostreš je prethodnih dana ocenio da je odluka Vlade da ukine godišnju registraciju traktora primer dobre saradnje institucija i različitih stranaka. On je ukazao na to da je na vrlo konstruktivnom sastanku s Dačićem i Petrovićem dogovoreno da MUP uputi Skupštini ovaj predlog zakona zato što su oni želeli da uvedu još neke novine u vezi sa Zakonom o bezbednosti saobraćaja.
– Na sastanku u Palati „Srbija“ dogovoreno je i da se tehnički pregledi traktora mogu obavljati organizovano po mestima ili po opštinama, tako da se i tu smanji trošak tehničkog pregleda poljoprivrednih mašina – kaže Kostreš.
On je dodao da je upućena zajednička inicijativa Ministarstvu finansija da se i u oblasti osiguranja traktora pronađe neko rešenje.
– Osim toga, dogovoreno je i da se poljoprivrednicima uredbom olakša da mogu dokazati vlasništvo nad mehanizacijom starijom od pet godina jer su mnoge firme, kod kojih je ta mehanizacija kupovana, prestale da postoje ili je ta dokumentacija zagubljena – kaže Kostreš.

Povući prijave protiv paora


Udruženje „Paori Crepaja“, čiji je predsednik Miroslav Grubanov, nedavno je zatražilo povlačenje prekršajnih i krivičnih prijava koje su paorima stigle zbog protesta u proleće 2011. godine. Grubanov je ocenio da bi tako država dokazala svoju ozbiljnost, poštovanje zadate reči, ali i da je zakon isti za sve i upitao:

– Ako smo svi jednaki pred zakonom, hoće li policijaci koji su protestovali ispred Vlade Srbije i izazvali višečasovnu blokadu saobraćaja dobiti takve prijave?

On je ocenio i da u centru Beograda može da se okupi ko god to želi sem vojvođanskih paora, kojima nije dozvoljeno ni da uđu u Beograd.

 
 

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...