Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comZaustaviti nečovečno ponašanje poslodavaca prema ženama!

NOVI SAD – Prema zvaničnim podacima s novosadske Klinike za ginekologiju i akušerstvo, prošle godine je obavljeno 365 abortusa pre isteka desete nedelje trudnoće. Kompletni podaci za teritoriju Vojvodine još nisu poznati pošto nema podataka s privatnih klinika, a poznavaoci prilika upozoravaju da tome treba dodati velik broj neprijavljenih abortusa, što godišnje ukupno dostigne 1.000 abortusa samo u Novom Sadu. Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine upozorava na novi negativan trend koji se pojavljuje u poslednje vreme – prekid trudnoće iz ekonomskih razloga. O ovoj pojavi je za list „Blic“ 15. januara svedočila i doktorka Mirjana Anđelić, ginekolog u privatnoj klinici „Genesis“, upozoravajući da je sve više onih žena koje prekidaju trudnoću jer su tek dobile posao, pa strahuju od otkaza ili o ženama koje posao tek traže.
– Poznato je da poslodavci, u najmanju ruku, ne gledaju blagonaklono na trudne žene. Ja sam ginekolog već 15 godina, ali zaista mi se nije desilo da se žene ovako masovno odlučuju na abortus iz čisto ekonomskih razloga – upozorila je dr Anđelić. Dodala je da je najčešće reč o fakultetski obrazovanim ženama između 30 i 35 godina i da najveći broj ima stalnu vezu, ali su im partneri često nezaposleni.

Sprečiti uslovljavanje žena

Generalna sekretarka Foruma žena LSV Jelena Šikman za Slobodnu Vojvodinu podseća da je Liga već upozoravala na nedopustivo ponašanje poslodavaca, a da je još u martu prošle godine pozvala nadležne da hitno preduzmu sve mere i odmah zaustave praksu pojedinih poslodavaca koji mlade žene prilikom primanja u radni odnos uslovljavaju obećanjem da neće rađati.
– Tada smo ukazali da poslodavci kandidatkinjama koje su već majke i supruge to računaju kao minus. U državi koja ima toliki problem sa belom kugom ovakva praksa je više od bahatosti i zahteva odlučnu reakciju svih koji brinu o zaštiti ljudskih, građanskih, radničkih i prava žena – istakla je Šikmanova. Međutim, kako navodi, novi trend je daleko bezobzirniji i nečovečniji.
– Ako poslodavci teraju zaposlene da prekidaju trudnoću ili da one to rade iz straha da ne bi izgubile posao, to je nešto sa čime država i društvo moraju hitno da se obračunaju. To je ne samo porazno, to je duboko nečovečno – istakla je Šikmanova dodajući da to daleko prevazilazi uobičajena maltretiranja i mobing koji je često prisutan u našim preduzećima.

Pooštriti propisane sankcije

Zbog toga Forum žena LSV poziva nadležne da što hitnije reaguju na ove informacije, istraže navode i da sankcionišu odgovorne.
– Videćemo u saradnji s našim poslanicima i poslanicama da li postoji mogućnost da li se tome može stati na kraj, recimo, izmenama Zakona o radu ili nekog drugog akta, ali nešto se hitno mora preduzeti. Takođe, sigurno je i da sve institucije koje se bave rodnom ravnopravnošću i zaštitom žena moraju što hitnije preduzeti sve raspoložive mere – navodi Šikmanova.

Svi zajedno u akciju!


Jelena Šikman poručuje da i ovo pitanje, kao i akcija „Puna plata za trudnice“ mora da okupi sve, bez obzira na stranačku pripadnost, jer ovaj problem prevazilazi bilo kojeg pojedinca u zemlji. – Ne smemo ostati samo na deklarativnoj osudi ovakvog ponašanja, potrebno je da odmah reagujemo svi zajedno i stranke i institucije i nezavisni stručnjaci – istakla je Šikmanova.


 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...