Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comVojska da vrati objekte koji nisu njeno vlasništvo

NOVI SAD – Nakon što su aktivisti okupljeni oko Društvenog centra 22. decembra zauzeli novosadsku kasarnu „Dr Arčibald Rajs“, a zatim tri nedelje kasnije iz iste izbačeni od vojne policije, sve češće i glasnije u javnosti čuju se zahtevi da se ti napušteni objekti iskoriste za kulturne manifestacije i ostale oblike društvenog angažmana. Takav stav podržali su i predsednici zrenjaninskog i novosadskog parlamenta, Aleksandar Marton i Aleksandar Jovanović.

Apel Ministarstvu odbrane

Aleksandar Marton je 17. januara apelovao na Ministarstvo odbrane Republike Srbije da prihvati inicijativu novosadskog Društvenog centra da se prostor kasarne „Dr Arčibald Rajs“ ustupi na korišćenje udruženjima građana i mladim aktivistima.
Podsetimo, jake policijske snage ušle su ujutro 13. januara u u kasarnu „Dr Arčibald Rajs“ u Novom Sadu i iz nje isterali aktiviste Društvenog centra. Aktivisti su u toj kasarni boravili tri nedelje i za to vreme organizovali koncerte, pozorišne predstave, umetničke radionice i performanse, zahtevajući da im se u Novom Sadu obezbedi trajni prostor za rad i delovanje.
Aleksandar Marton je dodao je da je reč o jasnom znaku da generacije koje dolaze žele da budu aktivno uključene i vidljive kroz svoj aktivizam, kao i da za to trebaju pomoć.
– Zbog toga apelujem na Ministarstvo odbrane Republike Srbije da svoje napuštene prostore, koji sada propadaju u većini gradova, pa tako i u Zrenjaninu, namene ravnopravnim članovima društvene zajednice – istakao je Marton. Podsetio je da se sedište građanskog aktivizma u Zrenjaninu nalazi u Makedonskoj ulici 11, ali da je kapacitet tog prostora odavno prevaziđen, zbog čega bi ustupanje vojnog objekta, ili jednog njegovog dela, u ove svrhe bio čin društvene solidarnosti i građanske odgovornosti.

Kasarnu vratiti Novom Sadu

A predsednik Skupštine grada Novog Sada Aleksandar Jovanović podsetio je dan kasnije da je pojedine vojne objekte, poput kasarne „Dr Arčibald Rajs“, izgradio grad Novi Sad sopstvenim novcem i da oni zbog toga treba da budu vraćeni u njegovo vlasništvo. Jovanović je istakao je da se u arhivskim građama, hronološki gledano, jasno vide odluke kako su pojedine kasarne izgrađene, ko je podigao kredit za njihovu izgradnju i ko ih je platio. Reč je o objektima u Petrovaradinu u podgrađu u delu Vaserštata, ali i o kasarni „Dr Arčibald Rajs“ u Futoškoj ulici.
– Istorijski posmatrano, ovi objekti nikad nisu bili u vlasništvu vojske, ona je bila korisnik. Kasarne su izgrađene kao opšte dobro, a opšte dobro ne može biti prodato. Postoje dokumenti koji jasno ukazuju na to da je još u drugoj polovini 19. veka grad pokrenuo izgradnju kasarne u Futoškoj ulici, sadašnje kasarne „Dr Arčibald Rajs“, za potrebe žandarmerijskog i pešadijskog puka – kazao je Jovanović.
Aleksandar Jovanović je za naš list precizirao da se protivi bilo kakvoj trgovini ili „menjaži“ vojnih objekata.
– Vojska ne treba da daje nekome bilo šta, nego je poenta da se gradu vrati ono što je njegovo. A onda će grad već videti kako će rešiti pitanje tog Društvenog centra ili bilo čega sličnog – naveo je Jovanović.

Arhiv potvrdio vlasništvo


Navode Aleksandra Jovanovića potvrdio je 20. januara za „Večernje novosti“ i direktor Istorijskog arhiva grada Novog Sada Bogoljub Savin. On je dodao da takva rešenja nisu bila neuobičajena, jer je vojska, posebno u prvoj polovini 19. veka, koristila privatne objekte kao kasarne, a zatim je od lokalnih samouprava tražila da im obezbeđuju smeštaj.

 
 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...