Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comMere za olakšavanje studentskog života u deset oblasti

NOVI SAD – Omladina Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSVO) sačinila je dokument
u kojem su u deset oblasti navedeni i analizirani ključni problemi studenata, a zatim navedeni i konkretni predlozi rešenja, do kojih se došlo uz brojne konsultacije i razgovore sa stručnjacima, kao i s osobama koje imaju iskustva u direktnom radu na tom polju.

LSVO index

– Pitanja kojima se „LSVO indeks – Plan za dobar studentski život“ bavi jesu, na primer, ujednačavanje školarina za sve univerzitete, dostupnost svih potrebnih informacija studentima, lakša saradnja s osobama koje rade u studentskim službama – kaže predsednica LSVO Dragana Dukić.
– Pored toga, predviđeno je i osnivanje centra koji bi se bavio praćenjem suficitarnih i deficitarnih zanimanja na tržištu rada, ali i potreba da studentske prakse zaista donesu neki vid praktičnog znanja koji je neophodan – kaže Dukićeva.
Ona smatra i da se ovi problemi ne mogu prevazići tokom noći, niti jednom odlukom, jednom promenom zakona ili drugog akta.
– Ključ njihovog rešavanja nalazi se u razumevanju potreba i prepreka na koje studenti svakodnevno nailaze – kaže Dukićeva najavljujući i skori početak kampanje za promociju ovog dokumenta.
– LSVO se od dana osnivanja posebno obraćala studentima i borila se za njihova prava i pitanja koja su im važna, a ovaj naš dokument teži da podigne svest javnosti o njihovim potrebama, ali i da predstavi naše viđenje koraka koje je potrebno preduzeti kako bi se ostvarili uslovi za bolji život studenata – naglasila je Dragana Dukić.

Svi vide, a ćute

Predsednik LSVO Novi Sad Dejan Bibić, inače inicijator akcije, istakao je važnost činjenice da se LSVO prva pozabavila ozbiljnije ovom društvenom grupom.
– Vrlo je neobična situacija gde svi vidimo da problemi koji studenti imaju ne nestaju, čak postaju brojniji i veći, a nikakve reakcije od društva čiji bi oni ravnopravni članovi trebalo da budu ne dolaze. I to traje. Smatramo da mi, kao politički podmladak, imamo obavezu da se upravo ovom tematikom bavimo i da važnost iste nametnemo javnosti, jer tek tada možemo pokrenuti kolektivnu i društvenu volju za rešavanjem svih važnih pitanja u ovoj oblasti – zaključio je Bibić. Akcija „LSVO indeks– Plan za bolji studentski život“ sprovodiće se tokom proleća, a oslanja se na odrednice iz Programa LSVO.

Sistemski rešavati probleme


Dragana Dukić kaže kako je sasvim jasno da su problemi u oblasti visokoškolskog obrazovanja kontinuirano prisutni, a povremeno i eskaliraju u vidu protesta, sukoba i konflikata unutar samih ustanova.
– Smatramo da se država ovom gorućom temom ne može baviti samo kada do tih eskalacija dođe, jer rešenje leži u sistemskom i strateškom rešavanju problema koji znatno otežavaju ionako težak položaj mladih koji studiraju – kaže Dukićeva.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...