Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comObezbediti sigurnost poljoprivrednicima

NOVI SAD – Predsednica Stručnog saveta za poljoprivredu Lige socijaldemokrata Vojvodine dr Maja Timotijević upozorila je 7. marta da uredbe koje je Ministarstvo poljoprivrede najavilo za kraj januara još nisu donete, zbog čega je nestrpljenje poljoprivrednika razumljivo.
– Liga socijaldemokrata Vojvodine očekuje da te uredbe hitno budu donete, kao i da će subvencije poljoprivrednicima biti određene po prošlogodišnjem principu: po hektaru, za površine od 0,5 do 100 hektara. Na taj način bili bi izbegnuti novi nesporazumi s poljoprivrednim proizvođačima u Vojvodini – istakla je Timotijevićeva.

Kako rešiti problem


Podsetila je i na predlog LSV da se marže na sve inpute u poljoprivredi, počev od veštačkog đubriva, semena i sredstva za zaštitu bilja do pesticida i dizel goriva, ograniče na deset procenata. Maja Timotijević je rekla i da bi se donošenjem zakona o subvencijama takve situacije ubuduće mogle izbeći bez problema.
– To bi obezbedilo sigurnost poljoprivrednim proizvođačima da će bez obzira na dnevnopolitičke odluke imati subvencije na koje mogu da računaju – zaključila je Timotijevićeva.

Podrška odžačkim paorima

Dan ranije Opštinski odbor LSV Odžaci zatražio je da policija što pre pronađe osobe koje su odnele kompletnu dokumentaciju u vezi s licitacijom državnog zemljišta iz zgrade opštine.
– Činjenica da je dokumentacija otuđena iz zgrade opštine, uprkos video-nadzoru, predstavlja javni šamar kako našim paorima tako i opštini kao instituciji, pa zato hitnu reakciju očekujemo i od nadležnih u lokalnoj vlasti – navedeno je u saopštenju. Istaknuto je i da, dok se to ne rasvetli, LSV blokadu opštinskih institucija smatra legitimnim činom paora, pošto su njihova prava na pravednu i transparentnu licitaciju očigledno ugrožena
– Pored očiglednog javašluka u opštinskim institucijama, ovaj slučaj ukazuje na to da svakako treba ispitati da li je u pozadini ovakvog skandala korupcija. Tim pre jer se problemi u vezi s opštinskim poljoprivrednim zemljištem ne pojavljuju prvi put – zaključeno je u saopštenju.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...