Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comBorba protiv rata i bezumlja

NOVI SAD - Liga socijaldemokrata Vojvodine se na političkom nebu Srbije pojavila u trenutku kada je Slobodan Milošević kretao u ratove koji su doveli do raspada SFRJ. S obzirom na ove nesrećne okolnosti, prvih nekoliko godina rada LSV obeležila je snažna antiratna aktivnosti i borba protiv bezumlja koje je zavladalo među dojučerašnjom braćom. Dok se Srbijom širio šovinizam i mržnja prema svemu što nije srpsko, Liga je upozoravala da to može dovesti do nesagledivih posedica što se na kraju i dogodilo.

Hoćemo mir!


S obzirom da upozorenja nije imao ko da čuje, ili jednostavno nije želeo, počeo je najkrvaviji sukob u Evropi od Drugog svetskog rata. LSV međutim nije odustajala. Kada se, u u jesen 1991. godine, razbuktala borba za Vukovar, Liga u Novom Sadu organizuje prve antiratne demonstracije u Srbiji ispred Skupštine Vojvodine, sa šetnjom do komande garnizona. Tom prilikom, privedeni su Nenad Čanak i Vladimir Kranjčević. Zatim su organizovane i antiratne demonstracije u Adi i Senti na kojima je učestvovalo najuže rukovodstvo stranke – Nenad Čanak, Vladimir Kranjčević, Milorad Putnik, Emil Gion i Ivan Vojnović. U Senti se 5. i 6. novembra 1991. godine okupilo više hiljada ljudi da bi demonstriralo protiv nasilne mobilizacije stanovništva i njihovog slanja na front. Građani Sente i danas pamte govor Nenada Čanka sa terase Gradske kuće i ponosni su na ovaj značajan datum. Tog dana pokazali su da ne žele da budu topovsko meso u besmislenim ratovima koji su se zakuvavali. Posle toga je i srušena lokalna vlast koja je podržavala mobilizaciju, a poslata je i poruka da rat ne sme biti način rešavanja međunacionalnih odnosa. Odmah zatim, istog meseca Nenad Čanak je uhapšen i pod prisilom mobilisan kao „dobrovoljac“. Na Gradskoj kući u Senti danas stoji mermerna spomen-ploča, na kojoj na četiri jezika: srpskom, mađarskom, nemačkom i engleskom, stoji poruka “Hoćemo mir”.

Ranjena ptica

Na žalost, antiratni vapaji Lige i građana i građanki Vojvodine nije imao ko da čuje, pa su samo nekoliko meseci kasnije počela proterivanja Hrvata iz Srema, gde je opet LSV bila jedna od retkih koja je digla svoj glas i branila te ljude. Pored toga, 18. novembra 1997, na dan kada je 1991. godine pao Vukovar Nenad Čanak je ispred SPC „Vojvodina“ u Novom Sadu otkrio antiratni spomenik „Ranjena ptica“, a ostala je zapamćena i izjava Nenada Čanka iz intervjua koji je dao listu Nacional 17. aprila 1999. godine, kada je rekao: „Sasvim je jasno da je novosadske mostove srušio Novosadski korpus rušeći Vukovar 1991. godine“.

„Nije svaki Srbin zločinac“

Posle bombardovanja i promena 2000. godine ratovi su na prostorima bivše SFRJ konačno završeni, a Liga se posvetila cilju da se žrtve nikada ne zaborave kao i da njihovi dželati dobiju zasluženu kaznu. Tako, na primer, kada su se 2002. godine u Beogradu pojavili plakati „Svaki je Srbin Radovan“, ligaši su otišli u Beograd i prelepili  plakate nalepnicama „Nije svaki Srbin zločinac“. Tri godine kasnije na desetogodišnjicu masakra u Srebrenici, Poslanička grupa LSV „Zajedno za Vojvodinu“ u Skupštini AP Vojvodine predložila je da se dnevni red skupštinskog zasedanja proširi tačkom dnevnog reda – „Informacija povodom desetogodišnjice zločina u Srebrenici“. S obzirom na to da ostale poslaničke grupe nisu podržale ovaj predlog, poslanici LSV su, nakon utvrđivanja dnevnog reda, napustili zasedanje, a 10. jula Omladina i Forum žena LSV su u akciji „Prekrečimo zlo“ uklanjali grafite „Nož, žica, Srebrenica“. Liga je prva podnosila inicijative i da se usvoji Deklaracija o Srebrenici. Prva je podneta krajem juna 2005. godine u Skupštini Vojvodine.
Naredne dve su podnete u Skupštini Srbije i to u martu 2007. godine i u januaru prošle godine. Iako te inicijative tada nisu prošle, svakako su utabale put konačnom usvajanju Deklaracije o Srebrenici u republičkom parlamentu, marta ove godine.

 

LSV u odbrani zemlje


Kada se činilo da su ratovi gotovi i da je to sve iza nas, 24. marta 1999. godine NATO je počelo bombardovanje Srbije. Nakon velikih razaranja koje je Vojvodina pretrpala na samom startu bombardovanja, predsednik LSV Nenad Čanak je Ligu socijaldemokrata Vojvodine stavio na raspolaganje za odbranu zemlje. Tih dana su organizovane razne kampanje. Štampana je serija nalepnica sa sloganom ,,Ko umre od straha, prde mu na daći”, a deljena je i knjiga ,,Ratovi tek dolaze’’.

 
Share
FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...