Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comTako je zaustavljena pljačka Vojvodine

NOVI SAD - Od svog osnivanja, pre tačno 20 godina, Liga socijaldemokrata Vojvodine se snažno zalagala za vraćanje autonomije Vojvodine i prestanak pljačke pokrajine koju je režim Slobodana Miloševića besomučno sprovodio. Neki od prvih zahteva LSV bili su da se Vojvodini vrati njena imovina i izvorni prihodi koji su joj oduzeti nasilnim ukidanjem njenog Ustava 1989. godine. I pored ratova i svakodnevne borbe protiv Miloševića, pljačka i ekonomsko pustošenje Vojvodine za LSV nikada nisu postali drugorazredna tema, o čemu svedoči i predizborni slogan Koalicije Vojvodina iz 1996. godine, u čijem sastavu je bila i Liga, a koji je glasio: Tačku na pljačku!

Čije su naše pare?

Iako je izgledalo da će nakon pada Miloševića borba za autonomiju Vojvodine, biti znatno lakša, ona se naprotiv tek tada rasplamsava. Nekoliko meseci nakon 5. oktobra, kada je postalo jasno da sve neće ići glatko Nenad Čanak je postavio ono čuveno pitanje: Čije su naše pare?
Krajem februara 2003, Nenad Čanak, najavljuje da „počinje beskompromisna i borba bez rukavica za interese Vojvodine“. Nakon toga, poslanici LSV  su u Skupštini Srbije oborili Zakon o koncesijama, jer nije usvojen njihov predlog da Vojvodini od svake koncesije preipadne 30%. Čitava situacija je rešena tek nakon sastanka u Novom Sadu na kojem su bili tadašnji premijer Srbije Zoran Živković, šef poslaničke grupe DOS Čedomir Jovanović, šef poslaničke grupe LSV u Skupštini Srbije Bojan Kostreš i domaćin, predsednik Skupštine AP Vojvodine, Nenad Čanak. Tada je dogovoreno da Vojvodini pripadne 30% od svakog izdavanja pod koncesiju na njenoj teritoriji, kao i da zakonima bude uređeno da pokrajini pripadne 50% od svake privatizacije na njenoj teritoriji i da 70% prikupljenih sredstava od radiotelevizijske pretplate prikupljene u Vojvodini ide u budžet Radiodifuzne ustanove Vojvodine.

Veljina sramna koncesija

Početkom 2007. godine počinje jedna od najvećih borbi za zaštitu imovine Vojvodine u kojoj je LSV na kraju izašla kao pobednik. Nakon što je Vlada Vojislava Koštunice odlučila da potpiše Ugovor o dodeli koncesije na autoput Horgoš – Požega, tadašnji predsednik Skupštine Vojvodine i zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš je ocenio da će tim ugovorom Vojvodina biti oštećena za 450 miliona evra i u više navrata tražio da vidi sporni ugovor. Međutim, tadašnji ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić odbijao je da ugovor pokaže javnosti. Posle velikih pritisaka ipak je bio primoran da to učini, ali je i tada pokazao samo osnovni tekst bez uvida u aneks ugovora. Kostreš je obećao građankama i građanima Vojvodine da će ugovor o koncesiji biti raskinut. LSV je ubrzo organizovala više akcija protiv ove koncesije, a najuspešnija je bila ona kada je u martu 2008. godine gotovo blokiran saobraćaj na autoputu, jer je kolona ligašica i ligaša putarinu od 240 dinara plaćali u apoenima po jedan dinar. U julu iste godine Nacionalni savet za infrastrukturu odlučio je da raskine Ugovor o koncesiji zbog nerazumnih zahteva koncesionara. U decembru te godine, koncesionari zvanično saopštavaju da su odlučili da raskinu ugovor sa Vladom Srbije i čitav slučaj daju na medijaciju.

Prodali ste NIS,
prodali ste NAS


Januara 2008. godine počinje još jedna velika bitka za vojvođansku imovinu. Naime, tada je LSV, ispred sedišta NIS-a u Novom Sadu, organizovala prvi protest jer je predloženim Energetskim sporazumom između Srbije i Rusije obuhvaćena i prodaja 51% NIS-a, čijih 90% imovine čini vojvođanski Naftagas. Usledila je serija protesta „Prodali ste NIS, prodali ste NAS“, u Srbobranu, Pančevu, Novom Sadu i Elemiru. Na svim skupovima je isticano da je tržišna vrednost NIS-a 2,2 milijarde evra i da je suludo pristati na cenu od 400 miliona. Shodno tome, LSV je tražila i da Vojvodini pripadne odšteta od milijardu evra, odnosno 55 odsto vrednosti kompanije. U septembru 2008. godine, poslanici LSV u Skupštini Srbije nisu glasali za prihvatanje ovog sporazuma, a Aleksandra Jerkov je za skupštinskom govornicom kolegama iz Demokratske stranke poručila: „Mislila sam da je podrška na izborima bila dovoljna da bar jednom stavite interese Vojvodine ispred interesa partijske centrale“.

Inicijativa odbijena 15 puta

Posle VI vanrednog kongresa LSV, u decembru 2008. godine, ambasadoru Rusije upućeno je pismo u kojem je upozoren da Vlada Srbije ne prodaje imovinu u svom vlasništvu, jer je Miloševićev režim nasilno prisvojio imovinu AP Vojvodine, između ostalog i Naftagas. Februara 2009, Liga je organizovala proslavu 60 rođendana Naftagasa u Zrenjaninu, sa kojeg je poručeno da neće odustati od svoje imovine, a njenu odlučnost u tom pogledu najbolje ilustruje anagažman poslaničke grupe LSV u Skupštini AP Vojvodine. Od decembra 2008. godine, poslanička grupa LSV u Skupštini AP Vojvodine na čelu sa Branislavom Bogaroškim iz sednice u sednicu traži da pokrajinski parlament u dnevni red uvrsti „Informaciju o potrebi obeštećenja AP Vojvodine po osnovu ulaganja građana Vojvodine u izgradnju Naftagasa sa predlogom zaključaka“. Do danas je ta inicijativa odbijena tačno 20 puta. Ali LSV nema nameru da odustane od odbrane imovine koju su stvarale generacije Vojvođana.

 

Vraćanje imovinei izvornih prihoda


Tokom 2009. godine ponovo je počela da se pasplamsava priča o vraćanju imovine i izvornih prihoda Vojvodine, kao i o novcu koji se pokrajini prosleđuje iz rebubličkog budžeta. Već tokom aprila su LSV i SVM insistirale da se ispoštuje ustavna odredba da pokrajini pripada 7% odsto od republičog budžeta, što je nakon sastanka sa premijerom Mirkom Cvetkovićem na kraju i urađeno. Krajem godine, odmah nakon usvajanja novog Stauta AP Vojvodine, Nenad Čanak je rekao da je jedan deo posla završen, i da je sa Cvetkovićem dogovoreno da do kraja marta 2010. bude donet zakon o imovini i zakon kojim će se definisati izvorni prihodi AP Vojvodine, ili će LSV sama pristupiti izradi tog zakona.
Na pitanje dokle se sa tim stiglo, Bojan Kostreš je nedavno za portal autonomija.info rekao da LSV ne želi da se sa temom imovine i izvornih prihoda ponovi priča koja je pratila usvajanje Statuta i da zato sad Liga pokušava da se o tome dogovori „ispod radara“ sa koalicionim partnerima. „Liga je preuzela obavezu da sačini te zakonske koncepte i trenutno intenzivno razgovaramo s našim koalicionim partnerima o ta dva zakonska predloga. A kad se postigne konsenzus oko najvećeg broja pitanja, pod uslovom da to ne bude neki neprimereni rok, onda ćemo s tim izaći u javnost. Nismo želeli da dođemo u situaciju u kojoj se našao Statut – da se godinu dana nakon njegovog utvrđivanja u Skupštini Vojvodine vodi rasprava o tom aktu“, kazao je Kostreš.
 
Share
FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...