Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comVojvodina u dobrom društvu

NOVI SAD – Autonomna pokrajina Vojvodina je 29. novembra 2002. godine, u vreme kada je predsednik vojvođanskog parlamenta bio Nenad Čanak, primljena u punopravno članstvo Skupštine evropskih regija (AER) .
Čanak je tada na sednici Generalne skupštine AER-a rekao da je to veliki dan za Vojvodinu, pošto će prijem u AER omogućiti ovoj, tada još uvek jugoslovenskoj pokrajini, lakše regionalno povezivanje sa evropskim regionima.
– To je, pre svega, prijem u dobro društvo – istakao je tada Čanak novosadskom “Dnevniku”. Bojan Kostreš, koji je Čanka nasledio na funkciji predsednika Skupštine Vojvodine, takođe član Biroa AER-a, ističe da se to dogodilo pre nego što je državna zajednica Srbija i Crna Gora obnovila svoje članstvo u Savetu Evrope, te da to najbolje govori o tome koliko Evropa, AER i druge institucije imaju poverenja u Vojvodinu i koliko je prepoznaju kao najevropskiji deo Srbije.
On ističe da je Vojvodina kroz članstvo u AER-u uspela da ostvari veliki broj projekata, od kojijh je najnoviji „Evroodiseja“ koji je nedavno počeo da se primenjuje.
Upravo je Kostreš bio domaćin Međunarodne konferencije o regionalizmu u Novom Sadu 1. i 2. marta 2005. godine. Skup koji su organizovali Skupština AP Vojvodine i AER uz podršku Saveta Evrope i OEBS-a, okupio je 120 predstavnika regiona i drugih zainteresovanih strana iz 15 zemalja.
Sa svoje strane, pored članstva u AER-u, Kostreš je radio na tome da što bolje u svetu predoči privredne potencijale pokrajine, pa je 2006. organizovao dane Vojvodine u Francuskoj, nakon čega je formiran Vojvođanski biznis centar u Parizu. Ubrzo zatim, privredni potencijali pokrajine predstavljeni su i u Austriji. Tokom osam godina u evropskom društvu Vojvodina je dokazala da joj to mesto zasluženo pripada, a 27. maja 2010. je ugostila grupu ambasadora zemalja Evropske unije, predvođena šefom delegacije EU u Srbiji, Vinsentom Dežerom.
Potpredsednica Skupštine AP Vojvodine Maja Sedlarević, koja je, osim što je članica Biroa AER-a, i potpredsednica Stalnog komiteta za jednake mogućnosti AER-a, sredinom juna ove godine, u Briselu je na konferenciji posvećenoj obeležavanju 25. godišnjice rada najveće mreže evropskih regiona, prezentovala ciljeve i planove ovog radnog tela za 2010. godinu. U međuvremenu, Sedlarevićeva, koja je I funkcionerka LSV, aktivno insistira na otvaranju vojvođanske kancelarije u Briselu, kako bi u društvu preko 300 evropskih regija koje tamo imaju svoja predstavništva ili kancelarije, između ostalih pogodnosti, pokrajina bila u prilici i da maksimalno koristi sredstva iz pristupnih fondova i programa EU.

 
Share
FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...