Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comGrad mora pronaći način da pomogne radnike „Borelija“

SOMBOR – Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine Sombor ponovo je zatražio od nadležnih gradskih, pokrajinskih i republičkih organa da pronađu rešenje za tešku situaciju u kojoj se nalazi tamošnja fabrika obuće „Boreli“, čiji radnik je nedavno pretio da će se zapaliti zajedno s prodavnicom u kojoj je zaposlen. Kako za Slobodnu Vojvodinu upozorava potpredsednik Gradskog odbora LSV Sombor i kandidat na većinskoj listi za poslanika u Skupštini AP Vojvodine Zoran Terzin, osnovni problem tog preduzeća jeste to što mu se, mimo svih odluka, samo po osnovu dogovora o podeli imovine između Republike Srbije i Republike Hrvatske rasprodaje imovina u ime hrvatskog „Borova“, koji je nekada bio vlasnik sadašnjeg „Borelija“.

Izbegnuta tragedija

– Pokazuje se da smo bili u pravu. Nažalost, nismo naišli na odobravanje niti lokalne samouprave niti viših instanci da se pažljivije pristupi tom problemu – navodi Terzin. Podsetimo, sredinom marta jedan radnik „Borelija“, koji je i samohrani roditelj, zabarikadirao se u prodavnici tog preduzeća u centru Sombora s porukom da će, ukoliko sutradan bude izvršena sudska presuda, po kojoj se „Boreliju“ oduzima taj trgovinski objekat, zapaliti sebe i prodavnicu. Sutradan je ipak odustao od svoje namere pošto je, kako je javio dopisnik Radio Novog Sada iz Sombora, Privredni sud u tom gradu doneo naknadno rešenje po kojem se odlaže preuzimanje „Borelijeve“ prodavnice. Zoran Terzin kaže da je ovim samo izbegnuta trenutna tragedija, ali da problem „Borelija“ nikako nije rešen.
– To je samo posipanje malo vode da bi se ugasio požar, ali požar je i dalje prisutan. Taj radnik nije jedini, u takvoj situaciji su svi koji su trenutno zaposleni u „Boreliju“. Namerno sam rekao trenutno, jer zaista ne znam do kada će ti ljudi biti zaposleni ako se prodaju svi njihovi maloprodajni objekti i skladišni prostori – navodi Terzin.

U problemu svi radnici

On upozorava da će fabrika u tom slučaju morati da uzima druge objekte u podzakup, zbog čega će joj biti ugrožena ekonomska računica i održivost proizvodnje, odnosno radnih mesta.
– Kurtoazne izjave podrške ne hrane decu, ne plaćaju račune, ne uplaćuju zdravstveno osiguranje. Neophodna je konkretna akcija – ističe Terzin. Zbog svega navedenog, Terzin je još jednom pozvao lokalnu vlast da nađe načina da finansijski ili na neki drugi način pomogne i radniku koji je pretio samospaljivanjem, ali i ostalim radnicima „Borelija“ koji bi se mogli naći u njegovoj situaciji.

Lokalna samouprava nije pomogla


Iako lokalna samouprava nema ingerencije u vezi s poslovanjem „Borelija“, Zoran Terzin podseća da ona nije pomogla tom preduzeću ni kada je mogla.

– Kada se izmeštala gradska toplana Sombora na novu lokaciju, fabrika je ostala bez grejanja, što je nedopustivo. Iako lokalna samouprava nema ingerencije u funkcionisanju firme, ona je ipak morala da obezbedi barem osnovne preduslove da ta fabrika funkcioniše, a jedan od preduslova jeste da im isporuči toplotnu energiju – navodi Terzin.

 

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...