Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comBorba za prava i zaštitu nacionalnih zajednica

Pored borbe protiv fašizacije države, Liga socijaldemokrata Vojvodine se dvadeset godina jednako istrajno i bezrezervno bori i za zaštitu pripadnika nacionalnih zajednica i njihovih prava. Tako je 1992. godine u Hrtkovcima, gde je proterivanje i šikaniranje Hrvata u Vojvodini i počelo, Liga organizovala skupove “Nećemo da se delimo, nećemo da se selimo“ i , “Vojvodina moja domovina“,  i učestvovala u protestu upućenom ministru pravde Republike Srbije zbog dešavanja u rumskoj opštini.

“Nećemo da se selimo,
nećemo da se delimo”


LSV je stala u odbranu Hrvata u Vojvodini i nakon akcija hrvatske vojske „Bljesak“ i “Oluja“ u Krajini 1995. godine. Tada je došlo do talasa nasilja prema Hrvatima u Sremu, a LSV se snažno angažovala u odbrani nesrpskog stanovništva, kao i u organizovanju prikupljanju humanitarne pomoći.
Zato i ne čudi što je Čanak aprila 2007. godine, postao dobitnik najvišeg priznanja Istarske županije – Grba županije, između ostalog i zbog antiratnog delovanja, zaštiti hrvatske nacionalne zajednice i uvođenja hrvatskog jezika na tlu Vojvodine.
Sve što je narušeno mračnih devedesetih nije moglo tek tako da se popravi, pa je
međuetničkih incidenata bilo i posle 2000. godine, što je LSV itekako osuđivala i na čega je upozoravala. Primera radi, kada je 2003. godine u Novom Sadu srušeno 77 nadgrobnih spomenika na Katoličkom groblju, Nenad Čanak je sa Jožefom Kasom i tadašnjim predsednik pokrajinskog Izvršnog veća Đorđem Đukićem obišao to groblje zahtevajući hitnu reakciju policije i hapšenje počinilaca.

Doručak u pekari „Dva brata“

Naredni u moru primera bio je marta 2008. godine kada je LSV najoštrije osudila akciju grupe građana u Somboru koji su, zbog proglašenja nezavisnosti Kosova, prolaznicima besplatno delili hleb i pecivo ispred pekara čiji su vlasnici Albanci. U znak solidarnosti, narodni poslanici Nenad Čanak i Aleksandar Marton su sa aktivistima u organizaciji “Građanske Vojvodine” doručkovali u pekari “Dva brata” i pili kafu u poslastičarnici “Makijato”. Februara 2009. godine, lider LSV Nenad Čanak je ponovo posetio bojkotovanu pekaru u Somboru, podsetio da je godinu dana prošlo od sramnog izliva “patriotizma” i poručio da tako nešto nikada više ne sme da se ponovi.
U aktivnu borbu za zaštitu svih ljudskih, pa samim tim i prava nacionalnih zajednica Liga je uključena i preko svog funkcionera Marka Karadžića, koji je državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, pa je, (navedimo samo par najsvežijih primera u 2010 godini), reagovao tražeći zaštitu jevrejske nacionalne zajednice i zabranu širenja antisemitske literature, kao i zbog rasističkih ispada u selu Jabuka.

 
Share
FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...