Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comNije normalno da Putin bude najpopularniji političar u Srbiji

NOVI SAD – Nije sporno da je Putin popularan u Srbiji, ali bi me ipak čudilo da je popularniji od domaćih političara. Ako bi to bilo tačno, to bi govorilo o jednoj svojevrsnoj društvenoj psihozi – kaže za Slobodnu Vojvodinu sociolog Jovo Bakić komentarišući vest koju je prenela „Politika“ 25. marta da istraživanja pokazuju kako je Vladimir Putin bolje ocenjen u javnom mnjenju Srbije od bilo kog domaćeg političara!

Dokaz spremnosti da se bude
provincijalni deo imperije


– Dakle, to nije normalno stanje kada vam je jedan vođ velike sile, bilo ko da je, popularniji od domaćih političara – kaže Bakić. On dodaje da bi, ako su ti podaci tačni, to otvorilo pitanje ugleda političara u Srbiji, ali i da bi se, „s druge strane, moglo govoriti o jednoj spremnosti da se bude deo imperije, i to jedan provincijalni deo imperije, što je jako loša stvar“.

Fascinacije i frustracije

Bakić kaže da je ovakva fascinacija Putinom rezultat dugog perioda velikih nacionalnih frustracija.
– Negde od polovine 90-ih godina pa sve do danas Srbi kao narod, kao nacija, a i Srbija kao matica te nacije doživljavaju stalne nacionalne poraze, stalne frustracije. Gube se teritorije, tu je ogroman broj izbeglica i u takvoj jednoj situaciji nacionalne frustriranosti, gde se određeni nosioci imperijalističkih ideja i politike moći iz SAD i EU doživljavaju kao oni koji su naneli Srbiji nepravdu, traži se neko na istoku ko je dovoljno jak da predstavlja protivtežu. Jedino se na taj način može objasniti otkud ta fasciniranost jakim čovekom iz Rusije – smatra Bakić. On dodaje da je fascinacija Rusijom loša, a posebno jednim vođom koji je autoritaran kao što je Putin.
– Ako je u nekom društvu većina građana fascinirana jednim autoritarnim vođom, to znači da ti građani još nisu stekli građansku punoletnost – tvrdi Bakić.


Problem na putu ka EU


Jovo Bakić napominje da je fascinacija Srbije Rusijom dodatno problematična sada kada Srbija čeka datum za početak pregovora s Evropskom unijom.
– U EU postoje države koje istorijski opravdano ili neopravdano imaju izrazitu rusofobiju. Na primer, Poljaci, kojih ima 40 miliona, i to je jedna značajna članica EU. A tu su i Rumuni, Bugari, Česi, Slovaci, Mađari... – kaže Bakić. On je ocenio da je za te zemlje znak za uzbunu kada neka kandidatkinja za ulazak u EU, kao što je Srbija, iskazuje preteranu rusofiliju.
– Oni odmah misle: „Nećemo ruske špijune u EU“ – kaže Bakić.

Prijatelj Rusije i evrofil

Bakić, međutim, napominje da on sve ovo ne govori „kao rusofob, nego kao prijatelj Rusije i veliki evrofil“.
– U tom smislu, mislim da bi Rusiji odgovarala jedna Srbija koja je prijatelj Rusije u EU, a mislim i da bi Evropskoj uniji odgovarala jedna Srbija preko koje uvek može da ostvari neku vrstu dijaloga s Rusijom – kaže on. Bakić, međutim, dodaje da je Rusija jedna ogromna zemlja u kojoj ima raznih političkih struja, pa između ostalog i onih koje Srbiju vide kao ruskog prijatelja, ali da ima i onih drugih.
– Ima i onih kao što je Liberalno-demokratska partija Rusije Vladimira Žirinovskog, a verovatno i jedan značajan deo Putinove administracije, ali ne cela administracija, koji imaju ideju da preko Srbije zabijaju jedan klin na Balkanu i da zapravo Evropskoj uniji ne dozvoljavaju da se ona konsoliduje – kaže Bakić. On smatra da danas ipak preovlađuju ovi drugi.
– Čini mi se da danas, posebno na osnovu toga ko je Ruski ambasador u Srbiji, ipak preteže ova struja koja želi Srbiju da udalji od EU i da je konfrontira EU – navodi Bakić, dodajući da se to već sutra može promeniti jer je „Rusija isuviše velika zemlja da bi jedan ambasador mogao da odlikuje čitavu politiku“.


Ko se raduje Putinovoj

popularnosti u Srbiji?


Tomislav Nikolić je čovek koji je 8. maja 2007. godine u parlamentu, kao predsednik Skupštine Srbije izjavio: „Nažalost, ovo nije ruska provincija, ali ovo nikada neće biti ni kolonija Evropske unije. To vam garantujem“.

Ove godine evropejac Tomislav Nikolić boravio je početkom marta u Rusiji, gde je rekao da je „Putin prvi postsovjetski političar koji je pokazao da razume probleme Srbije i koji je stavio do znanja da će Rusija biti siguran partner“.

„Neće biti preterano ako kažem da on u Srbiji izaziva više pozitivnih emocija nego naš predsednik. Da on učestvuje na srpskim izborima, sigurno bi pobedio predsednika Borisa Tadića. Ja bih se još borio, ali mislim da bih takođe izgubio“, kazao je Nikolić moskovskom dnevniku „Izvestija“, a preneo RTV.

 

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...