Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comMlaka reakcija na nasilje izaziva nova nasilja

Da mlake reakcije države na nasilje na ulicama samo uzrokuju novo nasilje možda najbolje pokazuju najnoviji slučajevi, objavljeni u medijima.

1. Nož u srce

Tako je recimo, u masovnoj tuči na novosadskoj Detelinari u noći između 7. i 8. aprila jedan mladić poginuo, a dvojica su povređena. I to samo zato što su – pevali na ulici. Kako su preneli mediji, mladić koji je poginuo dobio je ubod nožem u srce. U tuči je učestvovalo desetak osoba, a korišćeni su i noževi, šipke, letve i motke. Mediji su takođe preneli da su mladići zapevali pesmu koja se čula iz obližnje kuće, što se po svemu sudeći nije svidelo onima koji su bili u kući. Izašli su i došlo je do sukoba. Nepunih 12 sati nakon ubistva izgorela je kuća u kojoj živi osumnjičeni za ubistvo.

2. Nož u vrat

Prethodno su dvojica tinejdžera krajem februara u gradskom autobusu u Beogradu nožem izbola čoveka samo zbog toga što ih je u prolazu zakačio kutijom koju je nosio. Zanimljivo je da je nesrećni čovek uboden u glavu i vrat, što je već viđen način napada nožem u nekim ranijim obračunima navijača koji su, nažalost, završili smrtnim ishodom. U ovom slučaju napadnuti čovek je kolima Hitne pomoći u teškom stanju prevezen na odeljenje reanimacije Urgentnog centra. Putnici u autobusu su uhvatili napadače i predali ih policiji.

3. Nož u grudi

U februaru ove godine u Novom Sadu mladići su nožem izboli jednog mladića jer im je rekao da ne pišu grafite. Mladić je uboden nožem u grudi i teško povređen prevezen je u Klinički centar Vojvodine.

4. Prebijanja, pretnje…

To, nažalost, nije prvi slučaj te vrste u Novom Sadu pošto je u oktobru ove godine grupa navijača prebila predsednika kućnog saveta jedne zgrade na Limanu jer je pokušao da izbriše grafit kod ulaza u zgradu. Takođe, ne treba zaboraviti ni da je aktivistkinji Omladine LSV Novi Sad koja je 12. marta krečila grafit podrške Ratku Mladiću upućena pretnja – smrću.
Čitav slučaj je prijavljen policiji.
Jedan od upečatljivih primera ove vrste svakako je i napad u autobusu u Beogradu jula 2010. godine, kada je žrtva bio poznati novinar Teofil Pančić. Njega su tada metalnom šipkom pretukla dva mladića koja su ga izvesno vreme pratila. Napadači su pobegli iz autobusa koji je stajao na stanici, a putnici nisu uopšte pomogli Pančiću, već je sam pozvao policiju i Hitnu pomoć. Pančić je primljen u bolnicu, gde mu je konstatovana kontuzija lobanje i povrede na desnoj ruci.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...