Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comDva puta sprečen marš neonacista

NOVI SAD – Liga socijaldemokrata Vojvodine je jedina stranka u istoriji parlamentarizma u nas, koja je uspela da svoj predlog zakona stavi na dnevni red i izdejstvuje njegovo usvanjanje u Narodnoj skupštini Republike Srbije. Reč je o Zakonu o zabrani manifestacija neonacističkih ili fašističkih organizacija i udruženja i zabrani korišćenja neonacističkih i fašističkih simbola i obeležja, koji je usvojen 12. maja 2009. godine.

Liga obelodanila spisak
neonacističkih organizacija

Liga još od 2000. godine upozorava na opasnost od fašizacije našeg društva,
a borba se naročito intenzivira tokom 2005. godine, kada je Skupština AP Vojvodine, na inicijativu LSV, od MUP-a dobila Informaciju o delovanju članova neformalnih grupa i pojedinaca sa neonacističkim obeležjima, među kojima su: „Skinhedi“, „Nacionalni stroj“, Krvi i čast“, Rasni Nacionalisti – Rasonalisti“, „Obraz“, „Pokret 64 županije“ i „Honvedi“. Skupština Vojvodine, takođe na inicijativu LSV, usvaja ovu informaciju i donosi zaključak kojim od Vlade Republike Srbije traži da se onemogući delovanje navedenih neformalnih društvenih grupa. Svemu tome prethodio je fašistički incident na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, u kojem su učestvovali pripadnici “Nacionalnog stroja”. Iste godine Liga je više puta tražila reakciju nadležnih organa, prvo zbog pojave antisemitskih plakata uperenih protiv B92, kao i zbog skupa honveda održanog u Subotici.

Sprečen marš neonacista

Svakako jedna od velikih, ako ne i najveća pobeda protiv povampirenog fašizma bila je 7. oktobra 2007. godine. Tada je organizovan antifašistički skup „Stop fašizmu“ u Novom Sadu, a pripadnici neonacističke organizacije „Nacionalni stroj“ su, i pored zabrane okupljanja, organizovali i napali mirnu kolonu. Četvoro ljudi je povređeno, a nekoliko destina neonacista iz zemlje i inostranstva je privedeno. Ligašice i ligaši, nevladine organizacije i Novi Sad uopšte, jasno su poručili da u ovom gradu nema mesta za fašiste.

Rasprava o fašizaciji društva

Poslanička grupa „Vojvođanski poslanici LSV, SVM“ u Skupštini Srbije, predsednik Nenad Čanak i članovi Laslo Varga, Aleksandra Jerkov, Aleksandar Marton i Radovan Radovanović su 2007. godine inicirali raspravu o fašizaciji društva (zbog učestalih incidenata i napada na nacionalne manjine, pretnji novinaru Dinku Gruhonjiću i podmetanja bombe pod prozor novinara Dejana Anastasijevića). U borbi protiv fašizma su svoj doprinos jednako davali i lokalni odbori LSV, pa tako, na primer, delegacija GrO LSV Sremska Mitrovica,  povodom 1. novembra - Dana grada svake godine polaže venac na grob Boška Palkovljevića-Pinkija sa porukom: “Ti si znao sa fašistima. Nedostaješ nam, LSV”.

Ponovo sprečen
skup neonacista


11. oktobra 2008. godine, “Nacionalni stroj” i “Krv i čast” pokušavaju u Beogradu da organizuju novi marš, ali je to sprečeno tako što je na istom mestu održan antifašistički skup na kojem su bili i predstavnici LSV.
Na Dan pobede nad fašizmom, 9. maja 2009. godine, LSV je organizovala skup u Pančevu, a već 7. oktobra, povodom dvogodišnjice antifašističkog marša u Novom Sadu, u novosadskoj Galeriji Most otvorena je izložba fotografija koje su troje novosadskih fotoreportera zabeležili tog dana 2007. Nedugo zatim, na konferenciji za novinare 9. decembra 2009. godine, predsednik Saveta za ljudska i manjinska prava LSV Marko Karadžić, a dan kasnije i predsednik Skupštine grada Novog Sada i potpredsednik LSV Aleksandar Jovanović pozvali su policiju da spreči skup neonacista koji je bio planiran u Novom Sadu, pod maskom navodne odbrane Srbije i borbe protiv separatizma. U petak, 11. decembra na Trgu slobode, neonacisti su ponovo sprečeni da se okupe u Novom Sadu.


 
Share
FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...