Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comZaustaviti siromašenje i izumiranje Vojvodine

MOKRIN – Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak istakao je, između ostalog, na tribini u Mokrinu 10. aprila da je poslednji popis stanovništva ukazao na smanjenje broja građana Vojvodine tokom poslednje decenije za 103.000, što znači da je Pokrajina izgubila grad veličine Zrenjanina.
– Mi praktično izumiremo. Na selima je danas teško videti neko dete na ulici i mene to istinski boli, jer smo došli u situaciju da nestajemo. Siguran sam da je to samo pitanje toga što se nedovoljno branimo – rekao je Čanak. Dodao je da se u Vojvodini niko ne pita kako je moguće da paor koji je celog života radio sad ima penziju od 9.000 dinara, a socijalna pomoć u zemlji iznosi 13.000. To je, prema Čankovim rečima, dovelo do toga da poljoprivrednici žive na ivici egzistencije, a njihova deca se rasipaju po svetu, što je neprihvatljivo i što se mora što pre promeniti.

Deponovati pasoše

Lider LSV je ocenio da je situacija u Srbiji trenutno takva da bi bilo najbolje da ministri deponuju pasoše kada stupaju na dužnost i da se obavežu da će po okončanju mandata provesti u Srbiji bar još četiri godine. On je podsetio i na slučaj bivšeg guvernera Narodne banke Srbije Radovana Jelašića, koga je optužio da je pogasio sve domaće banke u Srbiji i dozvolio dolazak samo stranim bankama, nakon čega je prodao kuću na Dedinju za dva miliona evra i otišao u inostranstvo da bude direktor strane banke. Čanak je naveo da bi Jelašića vratio u Srbiju da bar osam godina živi samo od plate. Ponovio je da je LSV podržala Vladu Mirka Cvetkovića zbog završetka saradnje s Haškim tribunalom, dobijanja statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji i donošenja evropskih zakona.
– U sledećoj Vladi, ako je budemo formirali, prva stvar će biti pitanje nadležnosti Vojvodine, pitanje para i pitanje opštine Kikinda i onoga što se iz nje iznosi zato što je ona najsramniji primer eksploatacije Vojvodine – rekao je Čanak.

Petoro uspešnije od 150


A funkcionerka LSV i kandidatkinja za gradonačelnicu Novog Sada Aleksandra Jerkov rekla je da je Liga sa po pet poslanika u skupštinama Srbije i AP Vojvodine uradila više nego svih 150 poslanika drugih stranaka iz Vojvodine u oba parlamenta. Dodala je da nijedan poslanik iz Vojvodine nema hrabrosti da podrži LSV kada govori o stvarima važnim za Pokrajinu.
– To može da promeni samo neko ko o tome govori u Skupštini, a LSV 22 godine govori i zalaže se za te stvari i nikada od njih neće odustati. O tome govori i činjenica da smo se nakon 12 godina zalaganja izborili za to da Vojvodina i lokalne samouprave ponovo dobiju svoju imovinu. Zamislite samo koliko bi uspeli da imamo 15 ili 25 poslanika – ukazala je Jerkova.

Banatski Kuvajt


Predsednik Opštinskog odbora LSV u Kikindi Miloš Šibul istakao je u Mokrinu da se Kikinda, umesto da bude Kuvajt u Banatu, danas nalazi tu gde jeste jer je Naftagas 2008. prodat za 400 miliona evra – četiri puta manje od njegove realne tržišne vrednosti. Dodao je da bi po novoj stopi rudne rente ubuduće Kikindi trebalo da pripadne šest i po miliona evra godišnje. „S obzirom na to da se u Mokrinu iscrpi desetina te nafte, bilo bi pošteno da Mokrin godišnje dobije 650.000 evra i od toga uradi mnogo toga“, naveo je Šibul.

 

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...