Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comDa žene budu uvažene

O radu, uticaju i važnosti Foruma žena u Ligi socijaldemokrata Vojvodine možda najbolje svedoči podatak da je upravo to mesto odakle su izabrane najviše funkcionerke stranke Nada Lazić, potpredsednica LSV i pomoćnica pokrajinskog sekretara za zaštitu životne sredine, Maja Sedlarević, potpredsednica Skupštine AP Vojvodine i potpredsednica IO LSV, Danica Baćanović, pomoćnica ministra za zaštitu životne sredine i mnoge druge, a Glavni odbor LSV je nedavno usvojio i odluku o obaveznoj upotrebi rodno senzibilisanog jezika u stranačkoj dokumentaciji. Sve to i nije tako čudno, kada se uzme u obzir da ta organizacija radi na podsticanju većeg političkog angažmana žena punu deceniju.

Početak

Sam nastanak Foruma žena Lige socijaldemokrata Vojvodine datira još iz 1999. godine, kada je predsednik stranke Nenad Čanak imenovao tim koji je imao zadatak da radi na njegovom formiranju. U februaru 2000. godine, na III kongresu stranke, usvojena je Deklaracija Foruma žena LSV, čime je ona ušla u zvanični program stranke, a u martu iste godine oformljen je Inicijativni odbor Foruma žena LSV i njegove članice počinju sa aktivnim radom na terenu.
Od 2000. do 2002. godine, oformljeno je prvih 17 gradskih i opštinskih odbora Foruma žena LSV.

Prekretnica

Za dalji razvoj FŽ LSV i veću afirmaciju i zastupljenost žena na mestima odlučivanja prekretnica je V kongres LSV, održan u decembru 2005. godine. Na svim kandidacionim listama bilo je najmanje 30 procenata manje zastupljenog pola, a izabrano je 36,8 odsto članica užeg sastava Glavnog odbora. Tada je po prvi put u istoriji stranke izabrana potpredsednica LSV, Nada Lazić, a prvi put su se žene našle na čelu Statutarne komisije i Nadzornog odbora Lige. Narednih godina sledi usvajnje nekoliko strateških dokumenata i Pravilnika o radu FŽ LSV, a na VI kongresu LSV, u decembru 2008. godine, izmenama i dopunama Statuta LSV, LSVO i FŽ LSV postaju posebni interesno-politički oblici organizovanja u okviru Lige socijaldemokrata Vojvodine.

Rad

Takođe, kao nova kategorija u Statutu LSV pojavljuje se i Savet za rodnu ravnopravnost, koji je konstituisan 2009. godine. Ciljevi rada Foruma žena LSV, definisani su programima za podsticanje većeg političkog i javnog angažmana žena na položajima moći i odlučivanja. Takođe, ciljevi su i rad na programima vezanim za obrazovanje i rad, ekonomiju nege i brige, promovisanje rodnog budžetiranja, programima edukacije i akcije za suzbijanje svih oblika diskriminacije, rodno zasnovanog nasilja i seksualnog uznemiravanja.

 
Share
FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...