Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comVojvodini uvećane nadležnosti, imovina i sačuvana teritorija

NOVI SAD – Za razliku od mnogih koji su se Vojvodine, njene autonomije, građanki i građana setili neposredno pred izbore, Liga socijaldemokrata Vojvodine iza sebe ima četiri godine svakodnevnog rada za bolji život građanki i građana.
Jedna od kampanja koja je pokrenuta još pre izbora 2008. godine, a traje i dan-danas, jeste nekadašnja borba protiv prodaje Naftne industrije Srbije ruskom „Gaspromnjeftu“ u bescenje i sadašnji zahtev za obeštećenje pokrajine. Prenosimo samo izvod iz radne liste uspeha LSV.

Godina 2008.

LSV je počela borbu protiv privatizacije NIS-a mnogo pre potpisivanja ugovora s Rusijom, a prvi u nizu protesta održan je u januaru 2008. godine pred zgradom NIS-a u Novom Sadu. Nakon izbora u maju usledili su protesti pred NIS-ovim postrojenjima u Srbobranu, Pančevu, Novom Sadu i Elemiru, dok se istovremeno borba nastavljala u Skupštini AP Vojvodine. Odmah nakon konstituisanja novog pokrajinskog parlamenta Liga je na konstitutivnoj sednici 16. jula 2008. godine podnela inicijativu da se poslanici izjasne o gasnom aranžmanu s Rusijom, privatizaciji NIS-a i obeštećenju AP Vojvodine tim povodom.
Uprkos protestima koje je LSV organizovala i pismu koje je tim povodom upućeno ambasadoru Rusije, Ugovor o prodaji NIS-a potpisan je 24. decembra 2008. godine u Moskvi.

Godina 2009.

Odmah zatim, 2009. godine Branislav Bogaroški je predočio nov zahtev LSV – obeštećenje Vojvodine za 840 miliona evra. Toliko, naime, iznosi razlika između novca koji je Vojvodina dobila i onoga koji bi joj po zakonu pripao (1,2 milijarde) da je NIS prodat po procenjenoj vrednosti od 2,2 milijarde.
Inače, čitava 2009. godina protekla je u usvajanju Statuta AP Vojvodine, kao i zakona o nadležnostima. Statut je konačno potvrđen u Skupštini Vojvodine 14. decembra 2009. godine, i to posle 14 meseci natezanja, jer je pokrajinski parlament Predlog Statuta usvojio još 15. oktobra 2008. godine i uputio ga Skupštini Srbije na usvajanje. U međuvremenu, vojvođanski poslanici su u javnosti ponižavani, vređani i optuživani za separatizam. Pristali su i da se predlog Statuta dvaput prekraja, tako da su republičkom parlamentu poslate tri verzije tog teksta. Prva verzija upućena je, dakle, oktobra 2008. godine, druga godinu dana kasnije, to jest nakon sednice Skupštine Vojvodine 7. novembra 2009. kada je pokrajinski parlament pristao da usvoji nametnute „amandmane“ na svoj predlog. Poslanici LSV su odbili da učestvuju i napustili su salu. Treća verzija je napravljena nekoliko dana potom, i to nakon neobičnih intervencija Odbora za propise Skupštine Vojvodine na tekstu izvršenim mimo procedure.

Dogovor Čanak–Cvetković

U međuvremenu, 4. novembra predsednik LSV Nenad Čanak i premijer Srbije Mirko Cvetković dogovorili su se da u nacrt zakona o prenosu nadležnosti Vojvodine budu uvršteni amandmani LSV. Posle sastanka u Vladi Srbije Čanak i Cvetković su saopštili novinarima da će u zakon, pored ostalog, biti uvršten amandman kojim se precizira da je Novi Sad glavni grad Vojvodine, očuvanje Vojvođanske akademije nauka i umetnosti. Dogovoreno je i da se prihvate rešenja kojima se sprečava da se nekim drugim zakonima smanjuju nadležnosti koje AP Vojvodina ima po Statutu, kao i rešenja u vezi s imovinom pokrajine, pre svega kad je o javnim preduzećima reč. Regulisano je i pitanje imovine u domenu javnih preduzeća odnosno imovina i vlasništvo nad preduzećima nad kojima je Vojvodina osnivač i kojima upravlja.

Borba protiv fašizma

Inače, LSV je prva od svega dve stranke koja je uspela da u proteklih dvanaest godina svoj predlog zakona stavi na dnevni red i izdejstvuje njegovo usvajanje u Narodnoj skupštini Republike Srbije. Reč je o Zakonu o zabrani manifestacija neonacističkih ili fašističkih organizacija i udruženja i zabrani korišćenja neonacističkih i fašističkih simbola i obeležja, koji je usvojen 12. maja 2009. godine. Usvajanje zakona obeležila je rasprava u parlamentu u kojoj su Velimir Ilić, Tomislav Nikolić i Srpska radikalna stranka na sva usta ukazivali da u Srbiji nema fašizma. Danas verovatno nema nikoga u Srbiji ko ne misli da je krajnje vreme za obračun s fašistima koji su digli glave, skriveni pod maskom „patriotskih“ organizacija.

Godina 2010.

Predsednik LSV Nenad Čanak je 9. novembra predao Narodnoj skupštini Republike Srbije zahtev za produženje važenja Zakona o odgovornosti za kršenje ljudskih prava, poznatijeg kao Zakon o lustraciji. Liga je zatražila da se važenje tog zakona produži za dodatnih deset godina jer je prema važećem zakonu ona trebalo da bude sprovedena do 2013. godine. Svemu tome je prethodila kampanja „Podvuci liniju“, u okviru koje su širom Vojvodine osvanuli bilbordi i plakati, a ligašice i ligaši su na konferencijama za novinare, a zatim i na tribinama upoznali javnost s tim da lustracija nije ni revanšizam, ni preki sud, ni osveta, nego instrument pravde koji podrazumeva da ljudi koji su u nekom periodu kršili ljudska prava odgovaraju za to.

Sprečeno da teritorija
pokrajine bude smanjena


Takođe, zahvaljujući amandmanima LSV, iz Zakona o Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, između ostalog, izbačena je odredba prema kojoj SANU ima ogranak u Novom Sadu, čime se zapravo razbija monopol SANU i radi na jačanju Vojvođanske akademije nauka i umetnosti. Angažovanjem LSV sprečeno je i da teritorija pokrajine bude smanjena. Naime, Nacrtom Zakona o prostornom planu Republike Srbije od 2010. do 2020. godine prvobitno su u funkcionalno-urbana područja Beograda ubrojani i Pančevo, Inđija, Stara Pazova i Opovo. Ipak, na inicijativu Lige to je promenjeno. Takođe, u tekst su uneti i svi oni delovi Vojvodine koji u prostornom planu nisu bili napisani, a pobrojani su i granični prelazi koji, takođe, nisu bili pomenuti pre nego što je Liga podnela svoje amandmane. Istovremeno, pokrenuta je i inicijativa za formiranje pokrajinskog zavoda za statistiku.

Deklaracija o Srebrenici

Još jedan od važnijih događaja 2010. godine svakako je bilo i usvajanje Deklaracije o Srebrenici u Narodnoj skupštini Republike Srbije. LSV je insistirala godinama na ovom pitanju i podnosila svoje predloge zvaničnim institucijama – u martu 2007. i u januaru 2009. godine Narodnoj skupštini Republike Srbije, a Skupštini AP Vojvodine još krajem juna 2005. godine, ali tada, kao i za mnoge druge stvari – nije bilo sluha.

Godina 2011.

Kao šef Radne grupe za izradu zakona o javnoj svojini, Bojan Kostreš je za četiri meseca završio zakon koji nije mogao da se završi petnaest godina. Pritom, Kostreš se izborio za to da AP Vojvodini pripadne novac od sukcesije za njene objekte u bivšim republikama SFRJ, putevi drugog reda, kanalska mreža, šume, sredstva na poslovima rudarstva i energetike, sajmova i drugih privrednih organizacija, javnog informisanja, zaštite kulturnih dobara, nauke i tehnološkog razvoja i drugih poslova predviđenih zakonom. Tokom izrade zakona izborio se i za to da lokalne samouprave budu bogatije za ulice, trgove, poslovne prostore, pokretni i nepokretni inventar i novac od sukcesije za svoje objekte u bivšim republikama SFRJ. Nakon toga, predsednik Vlade Republike Srbije Mirko Cvetković 23. septembra 2011. na sastanku s predsednikom LSV Nenadom Čankom pristao je na amandmane LSV u vezi sa Zakonom o javnoj svojini, kojima su Vojvodini vraćeni Novosadski sajam, DP „Novi Sad – Gas“, imovina Radio-televizije Vojvodine, rudnik u Kovinu, Petrovaradinska tvrđava, imovina VANU i legati.

Konačno predstavništvo u Briselu

Predstavništvo AP Vojvodine u Briselu, na kojem je Liga insistirala godinama, konačno je otvoreno 10. oktobra 2011. Inače, samo otvaranje ove kancelarije omogućeno je amandmanom na Zakon o nadležnostima koji su Nenad Čanak i Bojan Kostreš dogovorili s premijerom Mirkom Cvetkovićem novembra 2009. godine. Tokom 2011. godine Liga je sprovela akciju kojom je zatražila da sve lokalne samouprave u pokrajini istaknu zastavu AP Vojvodine. Kao rezultat toga, zastava je istaknuta u čak 36 opština. Time je broj opština koje još nisu istakle ovo obeležje APV umanjen prvo sa 22 na 12, a zatim na devet.

Protiv ekstremizma svake vrste

Nastavljeno je sa zalaganjem za lustraciju. Tako je u martu usvojen i amandman Lige koji omogućava i da se precizira da je Ministarstvo za ljudska prava nadležno za formiranje i rad Komisije za lustraciju. U junu 2011. godine Ustavni sud Srbije konačno je zabranio „Nacionalni stroj“, čiju je zabranu Liga tražila godinama. Ne dugo zatim, Liga se usprotivila i sprečila amandman SVM na zakon o restituciji koji je oslobađao odgovornosti za učešće u okupacionim fašističkim snagama sve one koji su pre početka rata, tačnije do 6. aprila 1941. godine, imali prebivalište na teritoriji Republike Srbije!

Ukinuta godišnja registracija traktora

Usvajanjem amandmana koji su poslanice LSV Aleksandra Jerkov i Olena Papuga podnele na Predlog izmena Zakona o izboru narodnih poslanika, obezbeđeno je da ubuduće u Narodnoj skupštini Republike Srbije među poslanicima bude prisutno najmanje trećina žena, za razliku od prethodnog rešenja na osnovu kojeg je bilo neophodno da se 30 odsto žena nađu samo na izbornim listama. Liga nije zaboravila ni poljoprivrednike. Nakon osmomesečne kampanje LSV i prikupljenih 30.000 potpisa u preko 200 vojvođanskih mesta, na sastanku Bojana Kostreša s ministrima policije i poljoprivrede Ivicom Dačićem i Dušanom Petrovićem 8. decembra je dogovoreno da bude ukinuta obavezna godišnja registracija traktora.

Puna plata za trudnice

U martu 2011. godine pokrenuta je akcija širom Vojvodine kojom je od lokalnih samouprava zatraženo da nadoknade razliku između 65 odsto plate, koju daje država, do 100 odsto plate, koliko bi trebalo da pripadne trudnicama koje se nalaze na trudničkom bolovanju. Akcija je donela rezultate u Novom Sadu, Somboru, Beloj Crkvi, Bečeju...

Plan za razvoj Vodine

A Skupština AP Vojvodine usvojila je 7. decembra 2011. god, s godinu dana zakašnjenja, Odluku o donošenju Regionalnog prostornog plana AP Vojvodine.
Taj plan je osnova daljeg razvoja Pokrajine na osnovu kojeg će se u budućnosti donositi sve odluke, izvršavati svi planovi i pripremati svi dokumenti u vezi s razvojem i funkcionisanjem Pokrajine.
Liga je bila jedina stranka koja je aktivno učestvovala u izradi tog plana i njeni stručni saveti pripremili su 81 primedbu na njegov nacrt, i to iz oblasti urbanizma, graditeljstva, privrede, energetike, kulture i zdravstva. Usvojeno je više od polovine, među kojima i ona o neophodnosti formiranja nekoliko stručnih zavoda Vojvodine, nažalost, ne i pokrajinskog zavoda za statistiku, a u Regionalni prostorni plan AP Vojvodine uvrštena je izgradnja kliničko-bolničkog centra Novi Sad kako bi se rasteretio i Klinički centar Vojvodine.

Godina 2012.

Do poslednjeg zasedanja parlamenta 27. februara ove godine Liga je zahtev za obeštećenje Pokrajine zbog štetne prodaje NIS-a podnela 29 puta. Skupština AP Vojvodine ga je isto toliko puta odbila. Liga je sve vreme i ove i prošlih godina upozoravala vojvođansku administraciju na to da joj se novac koji joj iz republičke kase sleduje zakida. Uzalud. I nije to jedini slučaj te vrste. U mnogo navrata interese Vojvodine u Skupštini Srbije zastupali su isključivo poslanici i poslanice LSV. Ostalim poslanicima iz Vojvodine to nije padalo na pamet.
Uz sav taj angažman LSV ne zaboravlja poljoprivrednike i, u aprilu, Bojan Kostreš uspeva da se izbori za to da im olakša proizvodnju tako što će im biti isplaćen deo subvencija avansno. Takođe, upravo ovih dana počinje i vraćanje
imovine Vojvodine - VANU, RTV i Novosadskog sajma, dogovoreno
na sastanku Nenada Čanka i Mirka Cvetkovića septembra prošle godine.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...