Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comLSV će od nove vlade tražiti da zakonom reguliše poljoprivrednu proizvodnju

NOVI SAD – Liga socijaldemokrata Vojvodine tražiće nakon izbora od nove Vlade Srbije da se zakonom reguliše oblast poljoprivredne proizvodnje i subvencija kako bi se zemljoradnicima omogućilo da ubuduće lakše planiraju svoju proizvodnju, istakao je u razgovoru s poljoprivrednicima u novosadskom naselju Klisa zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš.

Rezultati govore


Podsetimo, nakon osmomesečne kampanje u kojoj je LSV prikupila 30.000 potpisa sa zahtevom da se ukine godišnja registracija traktora, Bojan Kostreš se o tome u decembru dogovorio s ministrima poljoprivrede i policije. I traktori se sada registruju trajno, što poljoprivrednicima štedi između 800 i 1.000 evra godišnje. Već 4. aprila, prilikom susreta s poljoprivrednicima u Zmajevu, Kostreš obećava da će za njih zatražiti isplatu akontacija. Četiri dana kasnije to je i dogovoreno na Kostrešovom sastanku s ministrom poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede Dušanom Petrovićem kako bi poljoprivredni proizvođači mogli blagovremeno i efikasno završiti prolećnu setvu. Tom prilikom je konstatovano i da će ova mera doprineti povećanju proizvodnje i zarade poljoprivrednih proizvođača.

Prijave za avans podnelo
170.000 poljoprivrednih
domaćinstava u Srbiji


Ministar je zatim doneo uredbu i isplata akontacija je počela 17. aprila. Vlada Srbije usvojila je Uredbu o avansnoj isplati tri milijarde dinara registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima za prolećnu setvu, i to po hektaru 1.500 dinara za proizvodnju žitarica, 4.000 dinara za industrijsko bilje i 2.500 dinara za krompir.
Osam dana kasnije, dnevni list „Danas“ je 25. aprila objavio da je gotovo 170.000 poljoprivrednih gazdinstava dosad podnelo zahteve za avans za prolećnu setvu. Oni koji to još nisu učinili imaju priliku do 10. maja, jer je zbog velikog interesovanja Ministarstvo za poljoprivredu produžilo rok.
– Da bi problem u poljoprivredi suštinski bio rešen, mora biti donet zakon kojim bi bar pet godina bili regulisani odnosi u poljoprivredi. To je ono što će Liga socijaldemokrata Vojvodine tražiti od buduće vlade i od budućeg ministra – izjavio je Kostreš prilikom razgovora s poljoprivrednicima na novosadskom naselju Klisa.

Akontacije prelazno rešenje


Kada su u pitanju akontacije, Kostreš je u razgovoru s poljoprivrednicima istakao da je svestan da one nisu nešto što u potpunosti rešava probleme, ali da su od pomoći jer zahvaljujući njima država praktično pomaže zemljoradnicima u finansiranju proizvodnje. Predsednik Skupštine Zadruge „OZZ Novi Sad“ Klisa Petar Krstić kaže za Slobodnu Vojvodinu da im akontacije pomažu, ali i da poljoprivrednu proizvodnju treba regulisati zakonom.
– Neophodno je ta pitanja rešiti zakonom koji se ne bi menjao bar pet godina. Jer ako je nešto regulisano zakonom, onda znaš da te to čeka i tako se prilagođavaš i radiš pet godina. Tako praviš plan proizvodnje. A ako je to doneseno uredbama, onda ne znaš danas šta će biti sutra. Taman se prilagodiš, a oni promene uredbu – istakao je Krstić.

Bez oročenja bonova za gorivo


Poljoprivredni proizvođač Petar Krstić prilikom susreta s Bojanom Kostešom rekao je i da bi trebalo da država zemljoradnicima isplaćuje bonove za regresirano gorivo koji ne bi bili oročeni do određenog datuma, kao što je slučaj sada, nego koji bi važili do kraja godine. Krstić upozorava i da zbog oročenih bonova dolazi do gomilanja nafte u dvorištima zemljoradnika, što može biti potencijalna opasnost.
Inače, rad Zadruge „OZZ Novi Sad“ Klisa obnovljen je pre četiri-pet godina, kada se, po Krstićevim rečima, 49 malih poljoprivrednih proizvođača udružilo radi lakšeg poslovanja. Oni nisu dozvolili da zadruga propadne, a čak su i zadružnu zemlju obradili bez ijednog dinara nadoknade, dodao je Krstić.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...