Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comVojvodina pamti Šešeljevog kuma i četničkog vojvodu

NOVI SAD – Dugogodišnja desna ruka Vojislava Šešelja Tomislav Nikolić 6. maja će prvi put izaći na parlamentarne i predsedničke izbore otkad je odlučio da napusti braću i sestre iz Srpske radikalne stranke i u oktobru 2008. godine formirao Srpsku naprednu stranku. U skladu s tim, Nikolić Srbiji sada želi da se prikaže kao evropejac i čovek modernih shvatanja. Ipak, iako je skinuo bedž sa Šešeljevim likom i potrudio se da zaboravi i Hrtkovce i vreme provedeno kao potpredsednik u vladi Mirka Marjanovića, ima mnogo onih koji nikada neće zaboraviti ko je Tomislav Nikolić i kakvu je politiku vodio do pre samo četiri godine.

„Dva sendviča za one koji putuju blizu,
tri za one koji putuju dalje“


Na to je ukazao i Jožef Kasa u intervjuu za prošli broj Slobodne Vojvodine, komentarišući činjenicu da je Ištvan Pastor vodio Tomislava Nikolića u Budimpeštu kod Viktora Orbana i podsećajući da je „Srpska radikalna stranka, čiji je izraziti predstavnik bio i gospodin Tomislav Nikolić, nudila sendviče za iseljenje Mađara s ovog prostora. I to jedan sendvič za Mađare, jer idu blizu, a za Slovake dva sendviča, jer treba da putuju dalje“.

„Nažalost, Srbija nije ruska provincija“

Jedna od Nikolićevih izjava koja možda najbolje ilustruje politiku za koju se godinama zalagao, a sada pokušava da je zamaskira, bila je ona kada je u maju 2007. godine na sednici Skupštine Srbije kojoj je predsedavao, tada još kao radikal, rekao: „Nažalost, Srbija nije ruska provincija“. Da od te politike nije odustao ni kada je postao naprednjak svedoči i izjava koju je dao ruskom listu „Izvestija“ početkom marta ove godine kada je, ne krijući svoje oduševljenje Vladimirom Putinom, rekao kako neće biti preterano ako kaže „da u Srbiji on izaziva više pozitivnih emocija nego naš predsednik“.
– Da on učestvuje na srpskim izborima, sigurno bi pobedio predsednika Borisa Tadića. Ja bih se još borio, ali mislim da bih takođe izgubio – kazao je tada Nikolić, koji je inače u Rusiji tih dana boravio kao posmatrač predsedničkih izbora. A da ljubav nije neuzvraćena pokazao je i ambasador Rusije Aleksandar Konuzin još oktobra prošle godina kada je, potpuno neprimereno diplomatskoj praksi, u Nišu na skupu SNS rekao da je Srpska napredna stranka postala jedan od glavnih pokazatelja raspoloženja građana Srbije te da je time stekla mogućnost da pravi planove opštenacionalnog karaktera.

EU odjednom postala cilj


S druge strane, Nikolić je u poslednjih nekoliko godina od evroskeptika, kako je sam sebe nazvao u izjavi za „Politiku“ u januaru 2008. godine, doživeo političko prosvetljenje i postao zagovornik ulaska Srbije u EU. Ako se zna da će evropske integracije Srbije biti jedna od najvažnijih tema na ovim izborima, nije teško dokučiti motive za ovakvu radikalnu promenu kursa. Kolika je to promena najbolje pokazuje njegova izjava iz marta 2008. godine kada je rekao da sumnja u dobre namere EU i da sumnja da je posao razbijanja Srbije završen priznavanjem Kosova i Metohije. Ubrzo posle izbora, Nikolić je u maju iste godine znatno ublažio stav prema EU kada je rekao da njegova partija ne želi spor već dijalog s Evropskom unijom, pogotovu kad je reč o pitanju statusa Kosova. Već u julu sledeće godine, kada je formirao SNS, postao je proevropski političar, pa je čak tvrdio da nikad nije ni odstupao od podrške EU...

Podržavao uništavanje Vojvodine

Iako je, ponet predizbornom kampanjom, krajem marta ove godine rekao da će SNS omogućiti Vojvodini da se razvija i cveta te neće umanjivati ništa od onoga što sada ima, Nikolić prethodnih godina nije baš pokazivao simpatije prema autonomiji pokrajine. Upravo on je, zajedno s Majom Gojković, bio najbliži saradnik Vojislava Šešelja u trenutku kada je 1995. godine donet famozni Zakon o sredstvima u svojini Republike Srbije, kojim je oduzeta sva imovina lokalnim samoupravama i AP Vojvodini. Zapamćene su i njegove izjave, posle 2000. godine, o tome da bi autonomiju Vojvodine trebalo ukinuti, a što se najnovije istorije tiče, prilikom usvajanja Statuta Vojvodine, koje je trajalo više od godinu dana, Nikolić se nije libio da ovaj dokument nazove separatističkim. U samom tekstu mnogo toga mu je smetalo, pa je pozvao poslanike stranaka vladajuće koalicije da dobro razmisle pre nego što daju glas za Statut Vojvodine.
– Vojvodina će imati pravo na referendum, predstavništvo u Briselu. Prvi ćete pritrčati evropskim fondovima u ime Srbije, to je sebično! – zaključio je Nikolić u novembru 2009. godine i možda najbolje pokazao koliko mu je stalo do „cvetanja Vojvodine“.

Hleb za tri dinara, ne žali Ćuruviju

Današnji nasmejani, miroljubivi i tihi Tomislav Nikolić isti je onaj koji je 17 dana pre ubistva premijera Đinđića rekao: „Ako neko od vas u idućih mesec ili dva vidi negde Zorana Đinđića, recite mu da je i Tito pred smrt imao probleme s nogom“, a kasnije tvrdio da to nikada ne bi izgovorio da je znao šta će se dogoditi! Takođe, ovaj Nikolić je isti onaj mračni radikal koji je u predsedničkoj kampanji 2004. godine izjavio da mu nije bilo žao ni ubijenog Slavka Ćuruvije.
Samo godinu dana ranije, takođe u predizbornoj kampanji, Nikolić je u intervjuu za „Blic“, potpuno ozbiljno, najavio da će hleb biti tri dinara ako radikali uzmu većinu.


Za njega su fašisti

samo deca...


Zanimljivo je podsetiti i da je Tomislav Nikolić, dok je još bio šef poslaničke grupe SRS, u oktobru 2007. godine nakon napada na antifašističku kolonu u Novom Sadu izjavio kako je „očigledno da pod vođstvom Nenada Čanka neki Srbiju predstavljaju kao zemlju u kojoj je utemeljen fašizam“. Kako je tada rekao, treba dozvoliti skupove svima, zato što svako ima pravo da iznese svoje mišljenje, svako ima pravo da komentariše te skupove, a policija mora da brine o bezbednosti i da je očuva. Za skup „Nacionalnog stroja“, čije je delovanje kasnije zabranio Ustavni sud Srbije, Nikolić je rekao da to nisu fašisti, već deca od dvadesetak godina koja nikada nisu počinila akt fašizma.

Vojvoda Nikolić


Tomislav Nikolić je 13. maja 1993. godine na Romaniji dobio titulu četničkog vojvode. Na Romaniji u četničkog vojvodu ga je zajedno sa još nekolicinom vođa različitih paravojski imenovao njegov kum Vojislav Šešelj.

 

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...