Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comLigaši nižu uspehe u borbi za bolji položaj poljoprivrednika

NOVI SAD – Rad i zalaganje funkcionera i članova Lige socijaldemokrata Vojvodine  za unapređenje položaja poljoprivrednika i razvoj poljoprivrede i dalje donose više od uspeha. Tako je u nedelju 13. maja, povodom Dana zemljoradničkih zadruga, Zadružni savez Vojvodine poljoprivredniku Petru Krstiću dodelio Povelju za posebne zasluge u zadrugarstvu.

Priznanje pred elitom

Krstić, koji je bio i kandidat za poslanika LSV u Skupštini AP Vojvodine po većinskom izbornom sistemu, spasao je zadrugu OZZ „Novi Sad“, koja se od 2009. do 2011. godine našla u velikim finansijskim problemima i praktično pred stečajem. Ličnim angažmanom u pregovorima sa bankama, uz prodaju manje potrebnog dela imovine, Krstić je dogovorio način prevazilaženja problema, pa danas ta zadruga ima 35 članova, a finansijsko poslovanje teče bez teškoća.
–  Ova priznanje meni i mojim zadrugarima znači podstrek za budućnost i da  više ne dozvolimo da dođe blizu situacije u kojoj je bila – ističe Krstić. Uručenju nagrada prisustvovao je i Paolo Bruni, predsednik Evropskog zadrugarskog pokreta  „COGECA“, zatim potpredsednik te organizacije Peter Vrisk, inače predsednik Zadružnog saveza Slovenije, kao i drugi visoki zvaničnici zadružnih saveza zemalja regiona.

Uloženo 24 milijarde

Samo dan ranije, pokrajinski premijer Bojan Pajtić je u subotu, na otvaranju 79. Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu izjavio da su u poslednjih pet godina Vlada AP Vojvodine i njene insitutucije uložile preko 24 milijarde dinara u poljoprivredu.
- Izvoz naših poljoprivrednih proizvoda u tom periodu porastao je za dva ipo puta, a fizički obim poljoprivredne proizvodnje veći je za skoro 10 posto – izjavio je Pajtić. Ono što, međutim, Pajtić nije rekao jeste da pokrajinskim sekretarijatom za poljoprivredu vodoprivredu i šumarstvo od 2005. godine rukovodi visoki funkcioner Lige socijaldemokrata Vojvodine Daniel Petrović.

Registracija, akontacije, zakon...


Bojan Kostreš u decembru prošle godine uspeo da u dogovoru sa ministrima poljoprivrede i unutrašnjih poslova izdejstvuje ukidanje godišnje registracije traktora, za čega je Liga prikupila 30 000 potpisa. Nakon toga, Kostreš je u aprilu sa ministrom poljoprivrede dogovorio i isplatu akontacija za poljoprivrednike, a zatim najavio da će posle izbora, od nove vlade tražiti da se oblast poljoprivredne proizvodnje i subvencija uredi zakonom.

 

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...