Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comDuplo više požara širom Vojvodine nego lane

NOVI SAD – Vrućine i suša su uslovi koji pogoduju nastanku požara, a tokom ove godine na teritoriji Vojvodine zabeleženo je duplo više paljevina nego u istom periodu prošle godine. Od početka 2012. godine do danas imali smo oko 3.000 požara na otvorenom prostoru u Vojvodini, a 2011. taj broj je bio oko 1.300. Stručnjaci iz ove oblasti procenjuju da nam to pokazuje da su građani veoma neodgovorni jer spaljuju strnjišta i bilo šta drugo, te tako prave ogromnu materijalnu štetu.

Dovoljan jedan opušak

Sekretar Vatrogasnog saveza Vojvodine Mile Miladinović upozorava da, iako je zakonom zabranjeno, i dalje ima nesavesnih ljudi koji spaljuju ostatke slame na njivi, a ta vatra može da zahvati i okolne useve, električne bandere, koje se mogu srušiti i doći će do pucanja dalekovoda ili još nekog goreg scenarija.
– Požar mogu da izazovu i nepažljivi pušači, ali i pretakanje i izlivanje ulja i goriva, neispravne kočnice, tarući delovi mašina. Tako je, na primer, nedavno u okolini Novog Sada čovek nepažnjom izazvao velik požar. Doneo je punu prikolicu slame, primetio da na traktoru nešto nije dobro i brusilicom pokušao to da odseče. Varnica je pala na slamu i sve je izgorelo – kazao nam je Miladinović.
Samo od početka jula izgorelo je najmanje 46 hektara pšenice u Sremskoj Mitrovici i Subotici, 15 hektara pašnjaka kod Horgoša, jedno poljoprivredno imanje u Hetinu kod Žitišta, nekoliko automobila...
Mile Miladinović upozorava za Slobodnu Vojvodinu da je ovo vreme kada je za nastanak požara dovoljna i jedna varnica, malo goriva ili opušak cigarete.
– Trava je suva, lako može da se upali. Tako je, na primer, u Subotici od varnice voza zapaljena trava pored pruge, te se vatra prenela na pšenicu i izgorelo je oko 30 hektara tog useva – istakao je Miladinović.

Radi se po dokumentu
iz 1984. godine


Prema njegovim rečima, Vatrogasni savez Vojvodine je preko lokalnih dobrovoljnih vatrogasnih društava preduzeo niz aktivnosti radi sprovođenja zaštite od požara. Podigli su mobilnost vatrogasnih jedinica, obučili poljoprivrednike i rukovaoce poljoprivrednih mašina kako da postupaju i ne izazovu požare.
Sekretarka vatrogasnog saveza Novog Sada Ljubica Krnjajić kaže da u nekoliko vojvođanskih opština, među kojima je i grad Novi Sad, postoji dobra saradnja između lokalne samouprave i dobrovoljnih vatrogasnih društava, gde opštine finansijski pomažu rad ovih dobrovoljnih vatrogasaca. Koliko je država nezainteresovana za ovu oblast govori i podatak da je Ministarstvo poljoprivrede bilo u obavezi da do 7. jula 2010. godine donese novi pravilnik o zaštiti od požara u poljoprivredi, ali da taj dokument ni dan-danas ne postoji. Tako se sad radi po dokumentu koji datira iz 1984. godine.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...