Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comTomaševac se probio na mapu turističkih destinacija

TOMAŠEVAC – Retka su sela u Vojvodini koja za samo nekoliko dana imaju dve velike manifestacije – jedno od njih je Tomaševac pored Zrenjanina. Ovo selo, pored toga što je poznato kao prestonica banatskih militara, možda je još i poznatije kao poprište Svetskog prvenstva u banatskim šorama, a poslednjih godina i po sve boljem i posećenijem letnjem omladinskom festivalu TLO fest. Festival je ove godine održan 22. juna, a 12. svetsko prvenstvo u šorama već sledećeg vikenda, od 29. juna do 1. jula.

„Hladno pivo“, Marčelo, „Eyesburn“...

Drugi po redu TLO fest održan je u organizaciji Udruženja građana „Fabrika kulture“, a uz veliki broj zadovoljnih posetilaca, kvalitetna svirka „Otkazanog leta“, „Hypea“, „Proleća“, Marčela, „Eyesburna“, „Hladnog piva“ i „Hazy Lazyja“ trajala je do kasno u noć.
– Zadovoljni smo atmosferom koja je vladala na drugom TLO festu, okupljen je veliki broj kvalitetnih bendova, neki od njih na povoju svoje karijere, a neki zvezde u svom muzičkom pravcu. Bilo je oko 1.500 posetilaca, ozvučenje je bilo vrhunsko i čuli su se samo pozitivni komentari publike – izjavila je Bojana Begović, PR festivala, dodajući kakko smatra da je napravljen dobar izbor da festival nekomercijalne muzike bude jedan od brendova Tomaševca. Aleksandar Rudić, član Saveta Mesne zajednice „Tomaševac“ rekao je da se radi na tome da sledeće godine TLO fest preraste u dvodnevnu manifestaciju, a period između TLO festa i šora bude ispunjen letnjim omladinskim kampom.

Bećari svetski prvaci

Vikend posle TLO festa održano je sada već nadaleko poznato Svetsko prvenstvo u banatskim šorma na kojem je ove godine prvi put pobedila ekipa novosadskih „Bećara“, koja je u finalu savladala prošlogodišnjeg pobednika, ekipu tomaševačkog „Marijeva“ sa 26:6. Treće mesto osvojila je ekipa „Čoke“, takođe iz Tomaševca, koja je pobedila ekipu iz Bele Crkve sa 45:10. A kako se moglo čuti od Aleksandra Rudića, koji je i član Društva za očuvanje banatskih šora i jedan od organizatora prvenstva, šore se igraju organizovano od 2001. godine i svake se godine broj prijavljenih ekipa povećava.

Registovati šore kao zvaničan sport


Kao i svake godine, i na ovom prvenstvu u publici je navijao i Bojan Kostreš, zamenik predsednika LSV i poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije, jedan od inicijatora ovog događaja i šorački sudija. Kako je istakao, šore su mogle biti davno zaboravljene da nije bilo grupe entuzijasta koji su imali dovoljno snage, hrabrosti i energije da pre 12 godina krenu u projekat organizacije svetskog prvenstva.
– I evo, uspeli smo da napravimo internacionalno takmičenje, poboljšamo kvalitet igre i dođemo u situaciju da ne razmišljamo da li će šore opstati, već da pokušavamo da ih registrujemo kao zvaničan sport. Drago mi je da iz godine u godinu imamo sve više igrača i poklonika ovog sporta, odnosno igre, i da ona postaje sve poznatija – rekao je Bojan Kostreš. Zanimljivo je reći da su po lokalnoj legendi šore stari čobanski sport koji je Mihajlo Pupin preneo sa domaćih livada u Ameriku i da je od njega nastao i bejzbol.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...