Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comSvim trudnicama puna plata!

NOVI SAD – Ovih dana navršava se godinu dana otkako je grad Novi Sad, prihvatajući inicijativu Lige socijaldemokrata Vojvodine, počeo da isplaćuje povećane naknade za trudničko bolovanje, odnosno nedostajuću sumu do 100 odsto iznosa plate. Podsetimo, akcija u Novom Sadu krenula je još krajem 2010. godine kada je u saradnji s Forumom žena Gradski odbor LSV Novi Sad prikupio više hiljada potpisa za tu inicijativu uz želju da se glavni grad Vojvodine pridruži Beogradu i Jagodini, koji su u to vreme jedini imali takvu praksu. Iako  koalicioni partneri u Novom Sadu na početku nisu želeli da prihvate tu inicijativu, upornost ligaša isplatila se u junu prošle godine kada je takva odluka izglasana, a zatim i regulisana rebalansima i ostalim budžetskim procedurama, nakon čega je Novi Sad postao treći grad u Srbiji u kojem se ovakva nadoknada isplaćuje.

Čitava Vojvodina sledi glavni grad

Nakon Novog Sada, inicijativa LSV ili inicijative gotovo iste ili vrlo slične njenoj, počele su da se usvajaju širom Vojvodine, a novac za isplatu tih naknada uvršten je u veliki broj ovogodišnjih lokalnih budžeta. Prvi uspeh usledio je u Beloj Crkvi, a on je još veći ako se u obzir uzme činjenica da je LSV tamo tada bila u opoziciji. U Kikindi, Somboru, Zrenjaninu i Šidu, na osnovu inicijative LSV, usvojeni su različiti paketi pomoći trudnicama, pa su tako u Šidu povećane naknade za prvo, drugo i treće dete, a u Kikindi su nezaposlene porodilje dobile 10.000 dinara za prva tri meseca, dok za svako rođeno dete porodilja dobija jednokratno 30.000 dinara. U Zrenjaninu je jednokratna pomoć porodiljama sa 30.000 povećana na 35.000 dinara, u Somboru se od ove godine nezaposlenim trudnicama i porodiljama isplaćuje određena naknada, dok je u Subotici uvedena jednokratna pomoć.

Ko štedi na zdravlju žena u Srbiji?!


Liga i pored navedenih rezultata nastavlja borbu za zdravlje žena, pa je tako Forum žena LSV 10. oktobra pozvao ministarku zdravlja Slavicu Đukić Dejanović da javno kaže kako je moguće da žene u Srbiji u 21. veku imaju pravo na samo jedan ciljani ginekološki pregled radi ranog otkrivanja raka grlića materice u domovima zdravlja, i to u periodu od tri godine.
– Da li je moguće da fondu više nije prioritet prevencija ove bolesti, koja, ukoliko se otkrije u ranoj fazi, vrlo lako može da se izleči? Da li je moguće da lekari ne mogu da rade mimo tog pravila i normi jer fond to kažnjava neplaćanjem – pitao je Forum žena. Od ministarke je zatraženo i da, ukoliko je do takve situacije
doveo Pravilnik RFZO, taj pravilnik koliko sutra promeni pošto se ta bolest u Evropi i te kako uspešno leči zahvaljujući upravo preventivnim pregledima. Forum žena je ministarku podsetio da je, prema podacima koje je u maju objavio VMA, Srbija danas na prvom mestu u Evropi po broju obolelih od raka grlića materice te da od te bolesti u Srbiji svakog dana umre po jedna žena.


Godišnje 4.000 obolelih od raka dojke


Forum žena LSV je ministarku zdravlja Slavicu Đukić Dejanović podsetio da u Srbiji godišnje od raka dojke oboli 4.000 žena, a da je i prošlogodišnjim i ovogodišnjim Pravilnikom predviđeno da žene, i to samo one od 45 do 69 godina, imaju prava na jedan ciljani pregled radi ranog otkrivanja raka dojke (mamografija) u periodu od dve godine. „Država je dužna da na adekvatan način i pravovremeno obezbedi svojim građankama zdravstvenu uslugu koja im može spasti život“, navodi se u saopštenju FŽ LSV.

 

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...