Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comVojvođanska plata pala ispod proseka

NOVI SAD – Prema najnovijim podacima Republičkog zavoda za statistiku, Beograd je najpovoljniji, a Valjevo najnepovoljniji grad za život u Srbiji. Beograd je jedini grad u Srbiji u kome je prosečna zarada veća od vrednosti prosečne potrošačke korpe, dok Valjevcima, sa prosečnom zaradom od oko 28.000 dinara, mesečno nedostaje desetak hiljada da napune prosečnu potrošačku korpu, rekao je na konferenciji za novinare direktor Republičkog zavoda za statistiku Dragan Vukmirović, a preneo RTS.Hleb najskuplji u Subotici

Kao primer da se u velikim gradovima bolje živi nego u manjim sredinama, istaknuto je da su prošle godine najskuplji kilogram hleba plaćali građani Subotice, gotovo 79 dinara, a Leskovčani upola manje.
Prema poslednjim zvaničnim podacima na sajtu Ministarstva trgovine, koje je preneo list “Blic”, prosečna potrošačka korpa, u oktobru 2010. godine, iznosila je 38.390 dinara, a minimalna 24.516 dinara. Novosađanima, prema tome, nedostaje više od pet hiljada dinara da bi mogli da priušte svih 65 osnovnih namirnica za život. Potvrdu da se u Vojvodini i Novom Sadu sve teže živi dao je i Republički zavod za statistiku koji je utvrdio da je prosečna plata u Vojvodini, prvi put u poslednjih deset godina, niža nego u Srbiji.

Hiljadu dinara manje

Prosečan nivo zarade bez poreza i doprinosa u Vojvodini, po pisanju Blica, iznosi 33.575 dinara, dok je ukupan prosek u Srbiji veći za oko hiljadu dinara i iznosi 34.444 dinага. U svojoj godišnjoj analizi ekonomske situacije u Srbiji, koju je preneo i novosadski Dnevnik,  i Savez samostalnih sindikata Vojvodine  je istakao da je u Pokrajini prosečna neto zarada u oktobru prošle godine bila za oko hiljadu dinara niža od republičkog proseka i iznosila je 33.575 dinara, precizirajući da je u privredi Vojvodine neto zarada bila 32.367 dinara. Takođe, podsećaju da je, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, prosečna plata za oktobar 2010. godine iznosila oko 320 evra i bila je najniža u regionu. Pored realnog smanjenja zarada 2010. godine došlo je izražaja sve veće kašnjenje u isplatama plata kao i isplate minimalca, upozorili su sindikalci. Već početkom prošle godine 63.448 radnika u mnogim oblastima nisu primili zaradu, iako su redovno radili. Tu nisu obuhvaćeni radnici u malim preduzećima, kao ni zaposlenih kod preduzetnika. Pretpostavlja se, ocenjuje SSSV, da minimum duplo više zaposlenih ne prima zaradu, a između 450.000 i 500.000 radnika radi sa minimalnom zaradom koja se tokom prošle godine nije menjala i iznosila je nešto više od 15.000 dinara mesečno.
Savez samostalnih sindikata Vojvodine je ukazao i da je broj zaposlenih u Srbiji od početka krize do septembra prošle godine manji za 193.000, a u Vojvodini za 57.000 što je, kako ističu, strašan i katastrofalan podatak.

 

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...