Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comNovac od registracije traktora poljoprivrednici iskoristili za proizvodnju

NOVI SAD – Prosečno poljoprivredno gazdinstvo, zahvaljujući angažmanu LSV, uštedelo je nekoliko stotina, a veće i do 1.000 evra.

Opravdano 30.000 potpisa

Podsetimo, poljoprivrednici su do stupanja na snagu novog Zakona o bezbednosti saobraćaja traktore registrovali kao radne mašine, poput bagera ili buldožera, trajnom registracijom, da bi se to nakon izmene zakona promenilo, a njihovi troškovi višestruko povećali. Registrovali su traktor jednom godišnje, a kad se tome dodaju prikolice i radne mašine, troškovi su bili pozamašni. To je bilo preveliko opterećenje za ionako osiromašene poljoprivrednike, pa je Liga pokrenula kampanju „Stop godišnjoj registraciji traktora“. Osmomesečna kampanja tokom koje je u 200 vojvođanskih mesta prikupljeno 30.000 potpisa poljoprivrednika rezultirala je 8. decembra 2011. godine sastankom zamenika predsednika LSV i narodnog poslanika Bojana Kostreša i tadašnjih ministara poljoprivrede i policije Dušana Petrovića i Ivice Dačića na kojem je dogovoreno ukidanje obavezne godišnje registracije traktora.

Odličan rezultat


Godinu dana kasnije, prema oceni samih poljoprivrednika, akcija je dala više nego odličan rezultat i i te kako pomogla njihovim kućnim budžetima. Procene su bile da bi prosečno poljoprivredno gazdinstvo po ukidanju tog nameta moglo da uštedi nekoliko stotina evra, a ispostavilo se da su veća gazdinstva uspela da u svom džepu sačuvaju i celih 1.000 evra! Kako smo doznali u razgovorima s poljoprivrednicima širom Vojvodine, osim uštede u novcu, koja je najupečatljivija, poljoprivrednicima je ta promena donela olakšanje i u tome što su pošteđeni višednevnog stajanja u redovima ispred policijskih uprava, pa su tako stečeno vreme i novac mogli da utroše na ono u čemu su najbolji – na poljoprivrednu proizvodnju.

„Kupio sam naftu za te pare“

Poljoprivrednik Svetozar Botić iz Zmajeva predočava svoju računicu. – Da uzmemo da registracija traktora košta od 7.000 do 15.000 dinara, a da domaćinstva koja se bave zemljoradnjom imaju po tri ili četiri traktora, plus prikolice, sve to izađe na 700, 800 pa i do 1.000 evra godišnje. Moje domaćinstvo ima tri traktora, tri prikolice i kojekakve priključne mašine i moja kuća je, s obzirom na konjske snage traktora, uštedela na registraciji od oko 800 do 1.000 evra. Za te novce mogao sam da kupim subvencionisanu naftu – 1.000 i nešto litara – ili da obradim 20-30 jutara zemlje.

„Nije to mala stavka“

Poljoprivrednik Stojan Padejčev iz Kikinde ima četiri traktora. Novac koji je uštedeo, kaže, ide u proizvodnju, odnosno za veštačko đubrivo ili naftu. – Nije to mala stavka. Zemljoradniku treba sve, počev od semena, đubriva, nafte, pa nadalje. Makar tri jutra od toga da posejemo, opet je ušteda – kaže Padejčev.

„Uštedeli smo i vreme“


Poljoprivrednik Petar Krstić iz Novog Sada, s Čeneja, ukazuje na to da ušteda nije primetna samo u novcu nego i u vremenu. – Nije samo koliko se to na budžet odrazilo nego i vremenski. Mi ne možemo vremenski to postići da odradimo. Imaš dva-tri traktora, ima dve-tri prikolice, pet-šest dana treba provesti u SUP-u da bi to registrovao. Jako mnogo znači to što je ukinuta ta godišnja registracija. Jer registracija ne zna ni za žetvu, ni za setvu. Evo, ja sam preko 100.000 dinara uštedeo. To je, maltene, jedan veliki deo subvencije – kaže on.

„Pomažu nam i dobri zakoni“


Predsednik Udruženja poljoprivrednika „Paori“ u Crepaji Miroslav Grubanov pozdravio je sve što je Liga uradila da pomogne poljoprivrednicima, pre svega zato što će oni sad moći da svoj novac usmere na mnogo korisnije namene, odnosno na proizvodnju. On za Slobodnu Vojvodinu kaže da je akcija LSV dokazala upravo ono što zemljoradnici godinama tvrde – da država može da im pomogne i dobrim zakonima, ne samo novcem koji bi za njih izdvojila.


Sprečen Dinkićev pokušaj

da pokloni vojvođanske oranice


Predsednik Udruženja poljoprivrednika „Paori“ u Crepaji Miroslav Grubanov podsetio je za Slobodnu Vojvodinu da su vojvođanski paori u proteklih mesec dana izdejstvovali još jednu veoma značajnu pobedu – izuzimanje državnog poljoprivrednog zemljišta iz trgovine s kompanijama iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE). Podsetimo, nedavno je ministar finansija Mlađan Dinkić, po povratku iz UAE, najavio da je dogovoreno da se tamošnjoj kompaniji prepusti strateško vlasništvo nad deset poljoprivrednih kombinata u Srbiji, a da bi investitor iz Abu Dabija uložio 100 miliona evra da se 25.000 hektara pokrije sistemima za navodnjavanje i savremenom mehanizacijom. Na to su reagovala udruženja poljoprivrednika „Vojvodina agrar“, „Klub 100P plus“ i „Paor“, koja su upozorila da je Dinkić tim obećanjem ponizio domaće poljoprivrednike, dok je predsednica poslaničke grupe LSV u Narodnoj skupštini Republike Srbije Aleksandra Jerkov upozorila parlament na to da je šeiku zemljište ponuđeno mimo Zakona o poljoprivrednom zemljištu i da to ide direktno na štetu poljoprivrednika. Podsetila je i da je najvrednija vojvođanska imovina – Naftagas takvom dogovornom ekonomijom pod imenom NIS poklonjena Ruskoj Federaciji za obećanje o Južnom toku. – A sad imamo situaciju da Mlađan Dinkić najavljuje i poklanja bez tendera 25.000 hektara zemljišta Ujedinjenim Arapskim Emiratima, opet u zamenu za obećanja o nekakvim budućim investicijama – istakla je ona. Jerkova je ocenila i da Dinkić na taj način zapravo pokazuje šta misli o Vojvodini, u kojoj njegova stranka i nije prešla cenzus, kao i svoj stav o vojvođanskim poljoprivrednicima i preduzećima zainteresovanim za uzimanje tog zemljišta u zakup. – Dinkić pokazuje i šta misli o restituciji, s obzirom na to da je zemljište koje je obećao predmet restitucije i da mnogi građani očekuju ishod tog spora. Više je nego očigledno da Dinkić ne može da ustupa 25.000 hektara zemlje bez tendera zbog toga što je on tako odlučio i procenio da je tako najbolje – navela je Jerkova. – Da li možemo očekivati da u nekim narednim dogovorima, zahvaljujući svojoj slobodnoj proceni, Dinkić pokloni, recimo, Petrovaradinsku tvrđavu ili 25.000 građanki i građana AP Vojvodine – istakla je ona. Poslanica LSV dodaje da Vojvodini trebaju investicije i svež kapital, te da poljoprivreda nije u sjajnom stanju, ali da nas dosadašnje iskustvo s dogovornom ekonomijom i učinak Mlađana Dinkića teraju na oprez. Tek, nakon višednevne međusobne prozivke paora i Dinkićevog ministarstva, državno poljoprivredno zemljište je ipak izuzeto iz trgovine i dogovora s kompanijama iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Sistem vodoprivrede

u Vojvodini jedva održiv


Poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine Daniel Petrović, tokom rasprave o Informaciji o Predlogu reorganizovanja obavljanja vodoprivredne delatnosti na teritoriji AP Vojvodine, ocenio da je je dobro što je pokrajinska administracija počela s rešavanjem ovog problema, ističući da treba rešiti i problem finansiranja funkcionisanja kasnijih preduzeća koja će raditi u vodoprivredi. Petrović, koji je u proteklom mandatu bio i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, ukazao je na to da je problem vodoprivrede u Vojvodini nerešen već 20 godina. Kako je rekao, u tom periodu nije bilo novca u državi, pa samim tim ni u vodoprivredi, što je, uz nejasna zakonska rešenja, dovelo do toga da je sistem vodoprivrede u Vojvodini jedva održiv.

 

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...