Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comDržava napravila sistem da nacionalizuje banke?!

BEOGRAD – Najveći problem ali i opasnost u vezi s nedavno usvojenim Zakonom o preuzimanju imovine i obaveza određenih banaka radi očuvanja stabilnosti finansijskog sistema leži u tome što je njime praktično omogućeno da država nacionalizuje bilo koju banku u Srbiji ukoliko u njoj ima ma kakav udeo, upozorava za Slobodnu Vojvodinu poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Đorđe Stojšić. Pored toga, ističe on, tim zakonom, koji je donesen kako bi se navodno sredila situacija u Novoj Agrobanci i izbegao njen stečaj, suspenduju se tri zakona koja tretiraju istu problematiku: Zakon o sanaciji i stečaju banaka, Zakon o agenciji za osiguranje depozita i Zakon o osiguranju depozita, što praktično ugrožava stabilnost finansijskog sistema i narušava kreditni rejting Srbije.

Problem sa stranim akcionarima


– Najvažnije je to što sada bilo koja banka u državi, koja ima manjinski ili većinski državni kapital, može da se proglasi bankom koja ugrožava finansijsku stabilnosti i da se praktično privatizuje na mala vrata – istakao je Stojšić. Dodaje da zakon teoretski omogućuje da država to izvede i s bankama u kojima ima samo jednu jedinu akciju! Stojšić, koji je i član Odbora za budžet i finansije Narodne skupštine Republike Srbije i zamenik predsednika Saveta LSV za privredu i privatizaciju, upozorava da je tu zapravo reč o nacionalizaciji, koja se pritom vrši bez ikakvog kriterijuma, osim obrazloženja da je reč o mišljenju Ministarstva finansija, koje pokreće te inicijative. Takođe, problem je što se tim zakonom potpuno suspenduje Zakon o privrednim društvima, odnosno uloga skupštine akcionara finansijskih institucija.
– Sutra bismo od jednog problema mogli imati mnogo veći, kada akcionari tih finansijskih institucija budu tužili državu i pokušali da nadoknade štetu za ono što su uložili u tu banku, jer nije ispoštovana procedura na skupštini te banke – naveo je Stojšić i dodao da bi takav postupak u budućnosti mogao poljuljati poverenje budućih investitora koji bi ulagali u naš finansijski sistem, jer će oni strahovati od toga da se kompletna aktiva i pasiva banke u koju su uložili novac ne prenese na drugu finansijsku instituciju bez toga da imaju pravo da se izjasne o tome kao akcionari dotične banke.

Treba li Vojvodini Razvojna banka


Stojšić je upozorio i da bi usvajanje tog zakona, uprkos mnogim propustima na koje je ukazivala LSV, moglo imati posledice i u odnosima Srbije i Evropske unije.
– Već postoje zabrinjavajući tonovi iz nekih evropskih finansijskih institucija zato što se nikad dosad u istoriji nije desilo da ministar za finansije tri dana u skupštini daje izjave kojima direktno ugrožava stabilnost finansijskog sistema – ističe Stojšić.Bacili oko na 8.000 hektara

plodne zemlje u Vojvodini


Rasprava o Zakonu o preuzimanju imovine i obaveza određenih banaka radi očuvanja stabilnosti finansijskog sistema pretvorila se u napad na Razvojnu banku Vojvodine, u kojem su prednjačili ministar Mlađan Dinkić i poslanici DSS-a. Đorđe Stojšić ih je zbog toga upozorio, ističući da je nekorektno da se cela Skupština AP Vojvodine, koja je donela odluku da se RBV dokapitalizuje, naziva kockarima, narkomanima i slično.

Predsednik Izvršnog odbora Razvojne banke Vojvodine Goran Kostić ocenio je nedugo zatim u izjavi za „Blic“ da priča o Razvojnoj banci Vojvodine trenutno sigurno nije bankarska niti iza nje stoji ekonomski racio i briga za državni kapital, nego činjenica da je banka vlasnik oko 8.000 hektara najplodnijeg zemljišta u Srbiji i da ima ogroman potencijal. „Kod nas je vlasnička struktura diversifikovana na različite interesne grupe. U interesu kapitala jeste da se dogovori, inače vlasnici ostaju bez tog kapitala, ali i bez kredibiliteta“, naveo je Kostić.

 

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...