Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comHalo, predsedniče?

NOVI SAD – Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin u decembru će, najverovatnije, potpisati sporazum o strateškom partnerstvu dveju zemalja. Tada bi trebalo da Putin, konačno, doputuje u Beograd, kako bi s Nikolićem otvorio radove na trasi gasovoda Južni tok kroz Srbiju. To bi trebalo da bude treći susret Nikolića s Putinom otkad se našao na mestu predsednika Srbije. Prvi put su se videli na Kongresu Jedinstvene Rusije, samo nekoliko dana nakon što je Nikolić izabran za predsednika, a drugi put u Putinovoj letnjoj rezidenciji u Sočiju 11. septembra. Oba puta najavljeni su krediti za pomoć Srbiji – prvi put robni kredit u iznosu od 800 miliona dolara za infrastrukturne projekte, a drugi put milijardu dolara za državnu kasu, i to 300 miliona za ovu i 700 miliona dolara za sledeću budžetsku godinu.

Jedino Srbiju više voli od Rusije


Neposredno pred drugi susret Nikolić je iskoristio posetu Rusiji da iznese svoje emocije prema toj zemlji. U intervjuu za Prvi kanal ruske televizije priznao je da je rusofil i da je Srbija jedino što više voli od Rusije.
Nedugo zatim, kada je 1. novembra otvorena modernizovana rafinerija u Pančevu, Putin je pismom uputio sve učesnike ceremonije najavljujući još investicija, nakon čega je Nikolić rekao da je puštanjem u rad obnovljene Rafinerije u Pančevu počela nova faza odnosa Srbije s Ruskom Federacijom i da će takvih projekata u Srbiji biti još mnogo. Svega desetak dana kasnije, 12. novembra, Putinov kabinet je saopštio da se ruski predsednik čuo s Nikolićem telefonom, da je razgovor inicirala srpska strana, da su razgovarali o saradnji u oblasti ekonomije, trgovine, energetike i o realizaciji gasovoda Južni tok.

Radikalno: zategao odnose
s Hrvatskom i BiH


Privrženost Nikolića Rusiji poznata je još od njegove duge i plodne karijere kao Šešeljevog zamenika u Srpskoj radikalnoj stranci. Mnoge njegove izjave i postupke radikali bi i danas potpisali, počev od onih kojima je uspeo da zategne jedva popravljene odnose s prvim susedima – Hrvatskom i BiH.
Zbog njegovih izjava o Srebrenici predstavnici BiH mu nisu došli na inauguraciju, a zbog izjave makedonskoj televiziji „Sitel“ da „Bosna polako nestaje pred našim očima“ predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović odustao je od sastanka s Nikolićem u Turskoj, a poslao mu je i otvoreno pismo u kojem je naveo da ponovo grubo nasrće na njegovu zemlju i vređa građane BiH. Na inauguraciji mu nije bio ni hrvatski predsednik Ivo Josipović jer je u jednom od prvih intervjua Nikolić rekao da mu je velika Srbija i dalje san, da „je Vukovar bio srpski grad“ i „nemaju se šta tamo Hrvati vratiti“. Nikolić se branio da nikad nije dao intervju tom listu, međutim novinar je potvrdio da postoji audio zapis tog intervjua, a da Nikolić nije želeo da ga autorizuje. Susret dvojice predsednika još nije realizovan.

Peglanje odnosa

Inače, Nikolić je uspeo da uradi ono što još nijednom predsedniku Srbije nije pošlo za rukom – da naljuti Grčku. Neposredno pred posetu Makedoniji, Nikolić je rekao da Srbija ima razumevanja za problem njihove države, uključujući i njen spor s Atinom oko imena. Zbog toga je ambasadoru Srbije u Atini Draganu Županjevcu, po nalogu ministra spoljnih poslova Dimitrisa Avramopulosa, preneto negodovanje Grčke. Grci su tada istakli da Nikolićeva izjava nije u skladu s visokim nivoom odnosa između Srbije i Grčke i dugotrajnom podrškom koju je Grčka pružala Srbiji u teškim vremenima.
Posle samo dve nedelje, Nikolić je boravio u višednevnoj poseti Grčkoj, što je protumačeno kao „peglanje odnosa“ dveju zemalja.

Opet zbrka


Tomislav Nikolić je jasno poručio i da, „ukoliko je neophodno odricanje od Kosova, onda je prihvatljivije da zaboravimo Evropu“. A boraveći na Kosovu i Metohiji, 10. jula je izjavio kako misli da više nikad neće biti predsednik u Prištini, a ni predsednik privremenih vlasti u Prištini nikada neće biti predsednik u Kosovskoj Mitrovici. To je uzburkalo političku scenu i izazvalo komentare da se nazire obrt u rešavanju kosovskog pitanja. Predsedništvo Srbije se potom oglasilo tumačenjem predsednikove izjave objašnjavajući da ona znači da se on ne zalaže za podelu Kosova i Metohije, nego insistira na „jedinstvu u svakom pogledu“.

 

Savetnici na istom putu


Ništa bolje izjave nisu stizale ni od Nikolićevih najbližih saradnika. Savetnik predsednika Srbije za pravna pitanja profesor Oliver Antić izjavio je za „Kurir“ da, da je knez Pavle ostao na vlasti, Jugoslavija bi i dalje postojala i bila bi moćnija i jača od Švajcarske, bili bismo jedan od glavnih stubova EU i svi bi gledali na nas, a mi bismo bili ti koji postavljaju uslove. Antić kaže i da je Hitler dao najpovoljniji ugovor Kraljevini Jugoslaviji – status neutralnosti. Kako je rekao, to je bila tajna klauzula da druge države ne bi tražile isto. Knez Pavle je to izneo pred vladu, koja je bez prigovora potpisala Trojni pakt – rekao je Antić.

Burnu reakciju javnosti izazvala je i šefica pres-službe Tomislava Nikolića Stanislava Pak koja je napala kolumnistu nedeljnika „Vreme“ Teofila Pančića, koji je već bio žrtva fizičkog napada dvojice ekstremista. Ona je na svom profilu na Tviteru 18. oktobra napisala: „E moja Srbijo, jadni smo mi kada pravo na javnu reč ima hodajuća/sedeća gomila kompleksa pod nazivom Teofil Pančić...“.

 

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...