Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comZaustaviti poslodavce koji traže obećanje da radnica neće rađati

NOVI SAD –  Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine pozvao je nadležne da hitno preduzmu sve mere kako bi se odmah zaustavila praksa pojedinih poslodavaca da mlade žene prilikom primanja u radni odnos uslovljavaju obećanjem da neće rađati. Takođe, skrenuta je pažnja i na sve učestaliju praksu da poslodavci kandidatkinjamaza posao koje su već majke i supruge, to računaju kao minus.
- U državi koja ima toliki problem sa belom kugom, ovakva praksa je više od bahatosti i zahteva odlučnu reakciju svih koji brinu o zaštiti ljudskih, građanskih, radničkih i prava žena – saopštio je Forum žena.
- Istovremeno, uprkos svim upozorenjima i protestima i dalje se dešava da rad žena nije jednako vrednovan niti plaćen kao rad muškaraca. Sve to je samo kap u moru stvari koje pokazuju da bitka za prava žena i njihov jednak tretman sa muškarcima u Srbiji nije dobijena ni posle punog veka od osmomartovskih zbivanja u Kopenhagenu – istaknuto je u saopštenju.
Takođe, oglasila se i vojvođanska ombudsmanka koja je ukazala da “diskriminacija na osnovu pola, bračnog i porodičnog statusa prilikom traženja posla ugrožava sve žene, a trudnice svrstava u najranjiviju grupu na trzzisstu rada", dok je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić pozvala one koji trpe diskiminaciju da o tome obaveste nadležne.
- Povereniku se može podneti pritužba u pisanoj formi, ali ako osoba nije pokrenula postupak pred sudom zbog diskriminacije. Postupak je besplatan, a u pritužbi treba navesti ime osobe koja je diskriminisana, po kom osnovu i da se navedu dokazi. Zakonom o zabrani diskriminacije propisano je da će poslodavac koji narušava jednake mogućnosti za zasnivanje radnog odnosa biti kažnjen sa 100.000 dinara - rekla je Petrušićeva.

Ženama starijim od 40 godina
kažu da nisu dovoljno atraktivne!

Ovim i povodom 8.marta, predstavnice Foruma žena u Bačkoj Topoli, Zrenjaninu, Somboru i Kikindi održale su niz konferencija za novinare i okruglih stolova.
- Žene rađaju po jedno, najviše dvoje dece. Troje je već retkost. A, žena je već na početku radnog veka ovakvim postupcima poslodavaca obeshrabrena. Ako je starija od četrdeset godina, na razgovorima za posao kažu joj da nije dovoljno atraktivna, kao da to ima neke veze s njenim radnim i ostalim sposobnostima – ukazala je Đurđina Jerinkić, predsednica Gradskog odbora FŽ LSV Kikinda.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...