Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comRuski kredit ni bratski ni povoljan

NOVI SAD – Nakon što je obelodanjeno da će kamata za drugu tranšu ruskog kredita od 800 dolara, namenjenog železnicama, iznostiti 4,1 odsto, i laicima je postalo jasno da je taj aranžman, ekonomski gledano, nepovoljan za Srbiju, ocenio je za naš list ekonomista Vladimir Torbica. Naime, kako je objavljeno u medijima, za prvu tranšu od 200 miliona dolara kamata iznosi 3,47, dok je za drugu, veću tranšu to 4,1 procenat, što je mnogo nepovoljnije, na primer, od kredita koji je Srbija uzela od Evropske banke za obnovu i razvoj za izgradnju autoputa Beograd – Novi Sad i most kod Beške, za koji je kamatna stopa 1,34 procenta. Torbica upozorava da je, strogo ekonomski gledano, taj kredit nepovoljan, a da ne zna da li su u igri i neki drugi, neekonomski elementi, zbog kojih se država zadužuje nepovoljnije nego što bi mogla.
– Imam neki utisak da taj kredit mora po svaku cenu da se realizuje, pored svih nepovoljnih uslova. Očigledno ruska strana pokušava neke svoje interese da ostvari, dok naša strana, valjda, misli da može imati od tih ruskih interesa koristi, pa da može da preplati te kredite – ocenjuje Torbica.

Gori od drugih „bratskih“

Torbica, koji je i član Saveta Lige socijaldemokrata Vojvodine za budžet i finansije, podseća da je LSV i pre izbora upozoravala da će ruska strana sačekati s određivanjem uslova kredita dok ne vidi kako će se napraviti vladajuća koalicija. On ukazuje i na to da je ova kamata viša i od nekih ranijih ruskih kredita, ali i od onih koje smo uzimali od drugih bratskih zemalja poput Azerbejdžana ili Kine, a drastično nepovoljniji od kamata na kredite međunarodnih finansijskih institucija – Evropske investicione banke ili Evropske banke za obnovu i razvoj, koji su se kretali u rasponu od 1,5 do 1,7 procenata. Torbica upozorava da postoji mogućnost da troškovi ruskog kredita, ukoliko bi se desilo da dolar poraste prema evru, budu i veći nego što je planirano. Na tu opasnost nedavno je za „Blic“ upozorio i profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Milojko Arsić
– Ako bi dolar ojačao u odnosu na evro oko pet-šest odsto u narednim godinama, što nije nemoguće, kamatna stopa po kojoj bi se ovaj kredit otplaćivao bila bi deset odsto – naveo je Arsić.

Šta je govorio ministar?

List „Blic“ je 30. novembra preneo izjavu ministra Milutina Mrkonjića, koji je naveo da je ovaj kredit veoma povoljan jer će Srbija u istom paketu dobiti i opremu za železnicu.
– I ja sam skeptičan kod komercijalnih kredita koje daju druge države, ali ovde se ne radi o klasičnom zajmu. Sa ovim sredstvima mi dobijamo rusku opremu koja je vrlo dobra – šine za železnicu koje nose čak 30 odsto investicije, zatim smo dobili 30 vozova – rekao je Mrkonjić. Torbica, međutim, upozorava i na to da nije jasno o čemu je govorio ministar, pošto se kredit i uzima da bi se njime kupila oprema.

I na radovima angažovani Rusi

Kako su Slobodna Vojvodina i drugi mediji već više puta upozoravali da Rusi svoje kredite uslovljavaju učestvovanjem svojih firmi u tim radovima, pa tako praktično vraćaju uloženi novac. Na taj način država koja je uzela kredit biva višestruko oštećena – lošim uslovima kredita, time što na radovima nisu angažovane domaće firme, te izostankom tendera. Vladimir Torbica za naš list ukazuje na to da je ozbiljan problem to što se kredit uslovljava učešćem ruskih firmi. „Izbor tih firmi se vrši bez tendera. To znači da ne znamo da li je u pitanju najbolja cena i da li je neko mogao da ponudi bolje uslove. Praktično, oni na taj način vraćaju sebi te pare“, rekao je Torbica. Ministar Milutin Mrkonjić je takođe ranije najavio da će na projektima raditi ruske i naše firme pola-pola.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...