Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comNov pokušaj otimanja: Imovinu i račun Elektrovojvodine hoće da prebace u Beograd

NOVI SAD – Zbog plana da se, u procesu reorganizacije Elektroprivrede Srbije, Elektrovojvodini oduzme imovina, kao i pravo na distribuciju i prodaju električne energije, Aleksandra Jerkov i Zlata Peričin su u ime odborničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine u novosadskom parlamentu uputile 13. decembra pismo gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću i predsedniku Skupštine grada Novog Sada Siniši Seviću. U otvorenom pismu gradski čelnici se pozivaju da hitno sazovu sednicu gradske skupštine na kojoj će odbornici biti upoznati s problemom oduzimanja imovine Elektrovojvodine, zbog čega će budžet Novog Sada biti oštećen.

Ode sve za Beograd

– Obaveštavam vas da su me kontaktirali zaposleni u Elektrovojvodini, zabrinuti zbog usvajanja Polaznih osnova za reorganizaciju JP EPS, koji će, po njihovom zaključku, voditi ka tome da se imovina Elektrovojvodine oduzima od Elektrovojvodine i dodeli novoosnovanom subjektu za obavljanje delatnosti upravljanja distributivnim sistemom Beogradu ili EPS-u. Tim zaključkom upozorava se i na to da prihod od prenosa struje više neće biti prihod Elektrovojvodine, nego preduzeća za distribuciju sa sedištem u Beogradu – navedeno je, između ostalog u pismu. Dodaje se da isto važi i za planiranje investicija i održavanja, a delatnost prodaje električne energije isto se oduzima Elektrovojvodini i prenosi takođe novoosnovanom subjektu u Beogradu.
– Upozoravam vas da će, ako se tako desi, budžet Novog Sada biti oštećen za ogroman prihod koji se u njega sliva, ili bi se u budućnosti mogao slivati, zbog toga što je sedište Elektrovojvodine u Novom Sadu. Zbog toga vas pozivam da u ovom trenutku preskočimo sve političke prepreke i razlike, jer je interes našeg grada i bolji život naših sugrađana u pitanju. Hitno sazovite sednicu Skupštine grada na kojoj će odbornici biti upoznati sa ovim problemom, i na kojoj će, nadam se, jednoglasno stati u zaštitu interesa Novosađana – navodi se u otvorenom pismu.

Srce vojvođanske privrede

Jerkova i Peričinova napominju da je zajednička dužnost svih koji predstavljaju svoje sugrađane, bez obzira na to kojim strankama pripadaju, zaštita njihovih interesa.
– Elektrovojvodina je srce novosadske i vojvođanske privrede i razvoja. Nju su Novosađani i građani AP Vojvodine, naši roditelji, gradili i izgradili. Svojim radom, kroz kredite koje su otplatili, kroz račune koje su redovno plaćali, po čemu su i danas Novosađani poznati. I danas Elektrovojvodina predstavlja najbolji i najrazvijeniji deo Elektroprivrede Srbije, kao kompanija s najvećim procentom naplate u Srbiji, većim od 97%, i jedno od retkih javnih preduzeća koje ostvaruje profit i nije gubitaš. Ovo je i bio jedan od razloga zbog kog je Liga socijaldemokrata Vojvodine tražila da Elektrovojvodina, ali i svi drugi veliki sistemi koji su izgrađeni sredstvima građana Vojvodine, bude vraćena Vojvodini – stoji u pismu Vučeviću i Seviću.
Alesandra Jerkov je istog dana, gostujući na TV B92, ponovila poziv da se i Skupština grada Novog Sada, ali i Skupština AP Vojvodine što pre angažuju oko tog pitanja, te da je u ovoj situaciji neophodno zaboraviti sve stranačke razlike i u prvi plan staviti interese građana.
– Ajde da vidim tog gradonačelnika koji će, zbog stranačke discipline, pristati na to da Novi Sad ostane bez Elektrovojvodine. Da se ona premesti u Beograd i da se pretvori u nekakav šalter Elektroprivrede Srbije – istakla je Jerkova.

Građani Vojvodine najbolje platiše struje

Kako je Slobodna Vojvodina i ranije pisala, Elektrovojvodina je u prvoj polovini ove godine zabeležila naplativost od 98,73 odsto, čime je ostvarila ubedljivo najbolji rezultat u distributivnoj delatnosti u Elektroprivredi Srbije. Ovim je prebačen planski ali i prošlogodišnji procenat naplate, koji je iznosio 97,66 odsto! Takođe, na predstavljanju rezultata Elektrovojvodine za 2011. godinu istaknuto je da je te godine, prvi put nakon četiri godine, poslovanje završeno u plusu od 527 miliona dinara!. Za to vreme, u unapređenje, razvoj i održavanje elektroenergetskog sistema uloženo je oko 40 miliona evra. Ostvarena naplata je sa 40 milijardi u 2009. odnosno 43 milijarde u 2010. podignuta na 50 milijardi dinara, a 778 milijardi je naplaćeno po utuženju, pri čemu je menadžment Elektrovojvodine deo potraživanja uspeo da konvertuje u kapital. Gubici su smanjeni sa 14 na 12 odsto, a procenat naplate podignut na 97,6 odsto. Nisu zaostajale ni investicije, pa je Elektrovojvodina u 2011. godini izgradila i pustila u rad Distributivni dispečerski centar s najmodernijom opremom u Evropi, sistem total obzerver s praćenjem svih troškova u realnom vremenu, a potpuno su rekonstruisane i trafostanice Novi Bečej, Srbobran i Novi sad 7. Za 2012. godinu bio je planiran završetak celokupne digitalizacije govornih radio-veza, izgradnja novog centra za skladištenje podataka, implementacija novog sistema za obračun i naplatu električne energije...

Borba za vraćanje imovine


Zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš još tokom prošle godine, kad je bio na čelu radne grupe za izradu zakona o javnoj svojini, zalagao se između ostalog za to da se AP Vojvodini u procesu vraćanja imovine vrate i svi veliki javni sistemi poput Elektrovojvodine, putevi, Železnica, Lutrija, Pošta, Telekom. Uprkos tome što je LSV uspela da se, dogovorom njenog lidera Nenada Čanka i tadašnjeg premijera Mirka Cvetkovića, izbori za to da se Vojvodini vrate Novosadski sajam, DP „Novi Sad – gas“, imovina RTV Vojvodine, Petrovaradinska tvrđava i još dosta toga, veliki javni sistemi nisu obuhvaćeni tim amandmanom.

 

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...