Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comVojvodina će biti uskraćena za 600 miliona dinara godišnje,zaustaviće se i 150 investicija

NOVI SAD – Dan nakon što je Liga upozorila na zbivanja oko Elektrovojvodine, ta tema je otvorena i u Skupštini AP Vojvodine, a pokrajinski parlament je jednoglasno izglasao predlog da se predstavnici pokrajine i sindikata Elektrovojvodine uključe u razgovore o procesu reorganizacije Elektroprivrede Srbije (EPS).

Svešće Elektrovojvodinu na običan kiosk!

Vršilac dužnosti direktora Elektrovojvodine Srđan Kružević (Jedinstvena Srbija) poslanike je na vanrednom zasedanju upoznao s nacrtom reorganizacije EPS-a, koji predviđa i preuzimanje privrednog društva Elektrovojvodina. Prema njegovim rečima, model koji je predložio EPS kao polazne osnove za reorganizaciju, a koji je usvojila Vlada Srbije, predviđa da Elektrovojvodini bude oduzeta imovina, prihodi od prodaje i distribucije električne energije, kao i smanjenje broja zaposlenih. – Ne mogu reći da je model poguban, ali ostavlja za sobom određene posledice koje su prilično ozbiljne – rekao je Kružević i ocenio da bi se Elektrovojvodina sa skoro 3.000 radnika na taj način „svela na nivo kioska“. Dodao je da bi građani Vojvodine i Novog Sada tako godišnje bili uskraćeni za 600 miliona dinara, koliko iznose fiskalne obaveze Elektrovojvodine, a stalo bi i preko 150 investicija koje se trenutno realizuju u pokrajini. – Elektrovojvodina je stvarana 54 godine, a mene je Vlada Srbije postavila na ovo mesto da nešto stvaram, a ne da gasim, i ja to sigurno neću nikada dozvoliti – rekao je Kružević i dodao da nije konsultovan prilikom pravljenja plana restrukturiranja EPS-a.

Kolar: A zašto ne bi decentralizovali EPS?

– Ulaganja koja su građani Vojvodine imali u infrastrukturu elektroprivrede nisu mala, a moram napomenuti da je ovo šablon koji nam se desio i s Naftnom industrijom Srbije – izjavio je tom prilikom Branislav Bogaroški i dodao da je LSV više puta upozoravala da se sudbina NIS-a može ponoviti Elektrovojvodini. Poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine Robert Kolar izjavio je 14. decembra za Televiziju „Prva“ da je prihvatljivo rešenje decentralizacija i podela EPS-a na pet privrednih društava.
Sindikat upozorio: Bez posla bi ostalo 650 radnika!
– Kao što je moguće centralizovati, protiv čega smo mi izričito, tako je isto moguće podeliti ili decentralizovati sistem funkcionisanja Elektroprivrede Srbije na pet privrednih društava – istakao je Kolar. Takav predlog je sročen i predočen u zajedničkoj izjavi sindikata i direktora Elektrovojvodine. Sindikat je zatim u zasebnoj izjavi precizirao i da bi postojećim predlogom reorganizacije EPS-a bez posla u Elektrovojvodini ostalo 650 radnika!

Kratka istorija razvoja

Elektrovojvodine


Elektrifikacija i izgradnja lokalnih centrala u Vojvodini počela je puštanjem u rad centrale u Staroj Pazovi 1893. godine i u Novom Sadu, prvom centralom za proizvodnju naizmenične električne energije 1910. godine. Nakon Drugog svetskog rata nacionalizovane su sve elektrane i doneti zakoni o industrijalizaciji i elektrifikaciji zemlje. Sredinom pedesetih godina prošlog veka kreće elektrana u Ledincima, koja je dalekovodom visokog napona (110 kV) povezana sa izvorima u Srbiji. Tada počinje prepakivanje ukupnih elektrionstalacija u snabdevanju Vojvodine električnom energijom , gase se male elektrane, a izrasta Elektrovojvodina. Ustav iz 1974. godine zatim omogućava da pokrajina preuzme potpunu odgovornost za sopstveni razvoj, odnosno pravo i odgovornost za snabdevanje kupaca električnom energijom. Elektrovojvodina postaje elektroprivredno a ne samo distributivno preduzeće i počinje da odgovara i za izvore snabdevanja a ne samo za snabdevanje. Tada pokreće inicijativu da se znatan deo društvenog proizvoda pokrajine usmeri u razvoj energetike, pa se, recimo, putem posebnog samodoprinosa izdvajaju značajna sredstva što građana što privrede za ulaganje u izgradnju novih blokova u termoelektranama po Srbiji. Pokrajina se opredeljuje i za koncept samostalnog ulaganja u izvore TE-TO u Novom Sadu i Zrenjaninu , kao i za rudnik Kovin. Takav razvoj je trajao do 28. decembra 1989. godine. Tada, nakon jogurt revolucije , republički parlament donosi odluku da Elektrovojvodina od elektroprivrede postane dostributivno preduzeće za Vojvodinu kao deo EPS-a, a da sva njena imovina iz sektora proizvodnje i prenosa električne energije prelazi u vlasništvo EPS-a.

 

Bojan Kostreš upozorio

Ovog nije bilo

u vreme Miloševića


Elektrovojvodinu su stvarali i gradili građani Vojvodine i zato sam, kao što vam je poznato, insistirao da joj imovina iz sektora proizvodnje i prenosa električne energije, koja je 1989. prebačena u EPS, bude vraćena. S prošlom vladom bili smo na korak do toga. Sad smo, međutim, došli u situaciju da se otvoreno čini i pokušava ono čega nije bilo ni u Miloševićevo vreme, da se i račun i ostala imovina Elektrovojvodine prebace u Beograd – upozorio je Bojan Kostreš, zamenik predsednika LSV.
– Ovo je pitanje oko kojeg treba da se ujedine svi poslanici i odbornici, bez obzira na političku stranku kojoj pripadaju i s te strane pozdravljam činjenicu da se nakon upozorenja Lige oglasio i direktor Elektrovojvodine, koji dolazi iz redova Jedinstvene Srbije – naglasio je on.
– Ovo nije samo problem za blizu 3.000 radnika Eletrovojvodine i budžet Novog Sada i Vojvodine. Još je opasnije to što se Vojvodina, koja je, podsetiću, sad nedovoljno razvijena regija, na ovaj način direktno ugrožava, budući da se otežava razvoj energetske infrastrukture i tako otežava pristup investicijama i investitorima – ocenio je Kostreš.
– Krajem prošle godine Elektrovojvodina je imala promet od 463 miliona evra, dok je vrednost njenog kapitala bila 425 miliona evra. Zaustavili smo koncesiju na autoput kojom je Vojvodina trebalo da bude oštećena za 450 miliona evra. Učinićemo sve da zaustavimo i otimanje Elektrovojvodine – poručio je Bojan Kostreš.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...