Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comDugo putovanje u staro jato

NOVI SAD – Dojučerašnja predsednica Narodne partije Maja Gojković vratila se u staro, radikalsko jato. Za šest godina njena karijera je napravila pun krug tumaranja po političkoj sceni da bi se završila tamo gde je i počela – u starom društvu. Sad su svi ponovo zajedno. Nedostaje im samo još opravdano odsutni Vojislav Šešelj s večitom Vjericom Radetom i Zoranom Krasićem, ali polako. Doduše, Maji Gojković, Tomislavu Nikoliću i Aleksandru Vučiću ova stranka ne zove se Srpska radikalna nego Srpska napredna stranka, ali suštinski tu neke razlike i nema. To dokazuje i činjenica da je odmah posle izbora udarna pesnica SRS Aleksandar Martinović prešao direktno u SNS, te da se onda spekulisalo o tome da je to učinio jer u SNS-u sad ima više radikala nego što ih je ostalo u SRS. Kako god, ovaj transfer Gojkovićeve još je jedna potvrda onoga što je Liga govorila od početka, a to je da je SNS stranka koja je derivat SRS-a.

Dosledan partner

Podsetimo, Maja Gojković je od 1990. bila članica Narodne radikalne stranke, koja je kasnije prerasla u SRS. Tu je imala dugu i plodnu karijeru, bila u Centralnoj otadžbinskoj upravi, bila potpredsednica stranke, bila u vladi Mirka Marjanovića zajedno s Tomom Nikolićem. Nakon što je 2004. godine postala gradonačelnica Novog Sada, u sukob s vrhom SRS-a došla je 2006. kada je napustila potpredsedničko mesto. Iz stranke je isključena 2008. godine, da bi na tadašnjim lokalnim izborima u Novom Sadu učestvovala s Grupom građana – Maja Gojković, a zatim iste godine osnovala Narodnu partiju. U oktobru 2008. godine stupila je u koaliciju s Vojislavom Koštunicom i Velimirom Ilićem, to jest DSS-om i NS-om. Nepune dve godine kasnije, Narodna partija je pristupila Ujedinjenim regionima Srbije, a Gojkovićeva je tada postala članica Predsedništva URS-a. S njom kao uzdanicom izbornog uspeha u Novom Sadu URS je dospeo ispod cenzusa, pa ga nema u novosadskom parlamentu. Doduše, nema ih ni u pokrajinskom, tako da nije sva krivica na njoj, ali je definitivno njen rejting i te kako tome doprineo. Uprkos izbornom neuspehu, pripala su joj dva poslanička mesta u republičkom parlamentu, pa se URS-u odužila tako što je tokom pregovora o novoj Vladi Srbije (URS–SNS) donela odluku da podrži Borisa Tadića za premijera te vlade. Nakon toga je najurena iz URS-a, da bi koji mesec kasnije prišla SNS-u, koji je, kao i svi njeni prethodni partneri – na vlasti.

Ala je društvo za borbu protiv korupcije


Prelazeći u novo staro jato, Maja Gojković je pravdala gomilu svojih preskoka iz različitih koalicija time da ovo nije Švajcarska i da su svi političari jednaki, te da je naprednjacima prišla tek kad je videla koliko su odlučni u borbi protiv korupcije. Previdevši pritom da pomene kako je upravo afera oko ATP „Vojvodina“, koja će Novi Sad koštati 50 a možda i 100 miliona evra, nastala u trenutku dok je ona bila gradonačelnica, a njen prijatelj Igor Mirović direktor Zavoda za izgradnju grada. Pritom, u javnosti se često napominje da je upravo ona potpisala sporni ugovor, pa se otud nekako nameće sumnja da bi njen prelazak u staro jato mogao biti pokušaj da se u stvari zaštiti. Jer afera oko ATP „Vojvodina“ i izmeštanja autobuske stanice u Novom Sadu predmet je koji se nalazi na spisku pet najvećih od ukupno 24 sporne privatizacije, na čijem rasvetljavanju insistira Evropska unija, a u novoj vladi je potpredsednik Aleksandar Vučić na čelu timova koji se bave tim predmetima.

Od narodne partije malo ostalo

Činjenica da je kolektivno pristupanje Nove partije SNS-u Maji Gojković donelo mesto u predsedništvu stranke mogla bi se razumeti da nju u prethodnom periodu dobar deo te stranke već nije napustio. Rukovodstvo novosadskog odbora NP i predsednici svih mesnih odbora te partije pristupili su 9. novembra DSS-u. Desetak dana ranije isto to se dogodilo u Zrenjaninu, a polovinom novembra joj je otišla poslanica Dragana Đuković i troje članova predsedništva. Pored navedenog, masovnog napuštanja Narodne partije bilo je u više navrata (kad su je optuživali za samovolju), pa se mala partija još drastično smanjila. Ako se i razumeju motivi Gojkovićeve, postavlja se pitanje – šta će Maja Tomi i Vučiću? Tu se vraćamo na početak teksta – stari su to drugari. Iza njih su decenije ratnohuškačkih govora i nadmetanja ko će biti veći Šešeljev miljenik…

Jerkov: Nadam se da afera oko ATP „Vojvodina“

sad neće pasti u zaborav


Portparolka Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandra Jerkov izjavila je da je ne čudi što je Maja Gojković odlučila da se vrati svojim starim saradnicima. – U ovom slučaju je očigledno ono što smo uvek govorili, ne samo o njoj, da vuk dlaku menja, ali ćud nikada – rekla je Jerkova. Istovremeno, Jerkova je demantovala izjavu Maje Gojković da su nakon izbora svi pregovarali sa obe strane prilikom formiranja Vlade Srbije. – Neka svoje političko licemerje i ideološko posrnuće ne pokušava sada da prikaže kao opštu tendenciju na političkoj sceni Srbije – istakla je Jerkova. Portparolka LSV je izrazila nadu da afera u vezi s privatizacijom ATP „Vojvodina“ sad neće pasti u zaborav. – S prelaskom u SNS stvorila se idealna prilika za nju i njenog novog starog stranačkog šefa Aleksandra Vučića da mu pruži sve informacije potrebne za to da pronađe odgovorne za višemilionsku štetu koja je nanesena Novom Sadu – rekla je Jerkova.

 

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...