Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comDržavu iznenadio sneg, Vojvodina treba sama da brine o svojim putevima!

NOVI SAD – Sneg koji je padao 8. i 9. decembra paralisao je Vojvodinu. Tog vikenda stotine ljudi, među kojima i deca, bili su zavejani na putevima i po 20 sati. Kolone vozila duge čak 11 kilometara, kao što je bio slučaj kod Bačke Topole, čekale su na pomoć i intervenciju čak 24 sata. Scenario se ponovio i narednog vikenda, kad su putevi u Banatu ponovo bili neprohodni zbog leda i jakog vetra koji je nanosio sneg na put.

Petoro ljudi umrlo od smrzavanja,
a u smetovima rođene dve bebe


Koliko su vozači, putari i država bili (ne)spremni za sneg u decembru pokazuje i činjenica da je vanredna situacija u Sečnju trajala pet dana, a u Žitištu i Novoj Crnji na snazi je bila i u vreme zaključenja ovog broja Slobodne Vojvodine.
Nažalost, snežnog vikenda zabeleženi su i prvi slučajevi smrzavanja. Za samo dva dana, umrlo je petoro ljudi, od kojih je četvoro iz Vojvodine, i to dvoje iz opštine Žitište. S druge strane, u smetovima su rođene dve bebe. U nedelju, 9. decembra, oko sedam sati ispred seoske ambulante u Deronjama rođen je Teodor. Nekoliko sati kasnije, zavejana na putu između Česterega i Banatskog Karađorđeva, u kabini kamiona rođena je Nikolina.

Ko je mogao da sanja toliki sneg

Iako je krajem novembra v. d. direktor Puteva Srbije Zoran Drobnjak rekao da je to preduzeće potpuno spremno za zimu, kad je pao sneg, na neočišćenim putevima nastale su kilometarske kolone. Iznenađen je bio i sam ministar za saobraćaj Milutin Mrkonjić, koji je zapitao: „Ko je mogao da sanja da će ovoliko snega pasti za noć?!“ Ubrzo zatim, tvrdio je da putare ove godine sneg nije iznenadio, već cisterne i šleperi. Da bi zatim usledio zahtev putara da podnese ostavku. Odbrusio je „Ne dam“.
Sagovornici Slobodne Vojvodine, predsednik Upravnog odbora Auto-moto saveza Vojvodine (AMSV) Tomislav Stajić i sekretar AMSV i direktor Auto-moto kluba „Novi Sad“ Miroslav Mihajlović ističu da je nemoguće u kratkom roku očistiti sve puteve, ali da je potpuno neprihvatljivo da za 22 sata država ne može da očisti deonicu od 100 kilometara.
– To je samo neodgovornost, nekoordinacija i neozbiljnost. Sredstva su obezbeđena i svaka opština je to odavno isplanirala. A da zlo bude još veće, mi i nemamo nikog da radi taj posao, jer su firme koje su specijalizovane za taj posao poremećene iz temelja, jer su njihovi vlasnici Dušan Borovica i Miroslav Mišković u pritvoru – ističe Stajić.

Opštine u problemu

AP Vojvodina nekad je održavala magistralne i regionalne puteve na svojoj teritoriji, kao i deo autoputa, dok su lokalni putevi bili u nadležnosti opština. To je, po rečima naših sagovornika, funkcionisalo sve do pre desetak godina, kad je privatizovano preduzeće „Vojvodinaput“. Međutim, problemi su nastali kad je brigu o svim regionalnim i magistralnim putevima preuzelo JP Putevi Srbije. On ističe da bi najbolje bilo ponovo formiranje regionalnog preduzeća, koje bi bilo pri pokrajinskom Sekretarijatu za saobraćaj.

Oformiti vojvođansko preduzeće za puteve

– Ako želimo da nam sve bude na vreme očišćeno, onda treba oformiti preduzeće Putevi Vojvodine koje bi brinulo o čišćenju puteva na teritoriji Vojvodine. Lokalne puteve treba ostaviti u nadležnosti opština, o autoputu bi i dalje brinuli Putevi Srbije, ali bi regionalno vojvođansko preduzeće brinulo o svim regionalnim i magistralnim putevima. Tačno bismo znali, imenom i prezimenom, koje je odgovorno lice i koja firma zakazala, a ne da se stvari prebacuju s policije na putare i obratno – ističe Miroslav Mihajlović i dodaje da bi Vojvodina morala imati osobu koja je zadužena za vanredne situacije.

Put do predsednikove kuće pročišćen


Iako većina puteva u Vojvodini, pa i Srbiji, nije bila pročišćena ni dva nada nakon što je pao sneg, direktor Preduzeća za izgradnju grada Kragujevca Veljko Merdžan pohvalio se 10. decembra da su raščišćeni putevi u tom kraju, pa i put za Bajčetinu prema kući predsednika Srbije Tomislava Nikolića. Kako je „Blic“ objavio, o održavanju tog puta brinu Putevi Srbije.

 

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...