Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comTreba da odgovaraju svi inspiratori, nalogodavci i izvršioci zločina

NOVI SAD – Liga socijaldemokrata Vojvodine podržala je Deklaraciju o osudi zločina učinjenih nad pripadnicima svih naroda u bivšoj Jugoslaviji, koju je usvojila Skupština AP Vojvodine 14. decembra. Potpredsednik pokrajinskog parlamenta Dušan Jakovljev istakao je tokom rasprave da se LSV zalaže za to da na videlo mora izaći puna istina o zločinima na teritoriji bivše SFRJ. On je istakao da Liga u toj deklaraciji vidi priznanje značaja AP Vojvodine, njene skupštine i odluka i dokumenata koje je donela, i kao spremnost da se nastavi s radom na tragu rezolucija i deklaracija koje je ta skupština donela 2003. godine.

Tribunal poljuljao veru

– Mi smo čvrsto na stavu da svi počinioci, svi inspiratori, svi nalogodavci ovih zločina i ovih užasa kojih se svi sećamo moraju biti kažnjeni. Da Vojvodina ima zakonodavnu, sudsku i izvršnu vlast, ja ne bih brinuo o tome da će ova deklaracija ostaviti posledice. Ovako moram, bez ikakve želje da politizujem, da ponovo kažem da govorimo o nečemu što je pitanje da li bi izdržalo procenu ustavnosti, a ne govorimo o nečemu što bi bilo mnogo važnije, a to je ustavni položaj Vojvodine – naveo je Jakovljev. On je upozorio i da je Liga socijaldemokrata Vojvodine insistirala na osudi svih zločina i pre poslednjih odluka Haškog tribunala, koje su poljuljale veru u međunarodnu pravdu svojim, očigledno nepravednim, presudama.

Neprihvatljiva bez intervencije


Dušan Jakovljev je dodao da Liga socijaldemokrata Vojvodine potpuno podržava stav da Srbi imaju pravo na pravdu, kao i svi pripadnici svake druge etničke grupe i svako ljudsko biće, zbog čega je pozdravio intervenciju Vlade AP Vojvodine na predloženu deklaraciju, kojom je predviđeno da se njome osude zločini nad svim nevinim žrtvama, a ne samo nad srpskim.
– Bez te intervencije ova deklaracija bi mogla da se posmatra manje ili više zlonamerno. Ruku na srce, i kao jedan potpuno suvišni test iz patriotizma. Suvišni i nepotrebni test, jer patriotizam i rodoljublje u Vojvodini nikada nisu bili, danas nisu i nikada neće biti upitni. Mi vidimo ovu deklaraciju, želimo da je vidimo kao jedan korak ka univerzalnim dokumentima koje smo 2003. godine donosili. Vidimo je kao korak ka većim ovlašćenjima ove skupštine – rekao je Jakovljev. Dodao je da bi skupština imala obavezu da se izjasni i u slučaju da je bila samo jedna žrtva, a kao što je to zapravo bilo hiljade i hiljade nevino stradalih, ubijenih, prognanih i trajno unesrećenih.

Čime se skupština ne bavi, a trebalo bi


Dušan Jakovljev, koji je i predsednik Političkog saveta LSV, ukazao je i na to da Skupština AP Vojvodine, kao i Skupština AP Kosova i Metohije, prema članu 177 važećeg Ustava Republike Srbije, nemaju ustavna ovlašćenja da se bave pitanjima koja su u nadležnosti Republike Srbije, kao i da prema članu 183 tog Ustava pokrajine nemaju ustavna ovlašćenja da se bave zločinima počinjenim na teritoriji AP, Republike Srbije, a pogotovo ne onim počinjenim u inostranstvu. – Ne mogu a da se ovom prilikom ne setim kako se insistiralo na specifičnom čitanju Ustava koje je Vojvodini i ovoj administraciji zabranilo da pomaže trudnicama, majkama koje rode drugo, treće dete, trojke ili četvorke; kako smo se odnosili prema 30 puta ponovljenoj inicijativi da se građani AP Vojvodine obeštete kad je u pitanju prodaja NIS-a. To su neke stvari kojima bi ova skupština trebalo da se bavi – istakao je Jakovljev.

 

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...