Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comDa je Vojvodina bila čvrsta u odbrani NIS-a ne bi nam sad prodavali zemlju bez pitanja

NOVI SAD – Liga socijaldemokrata Vojvodine predlaže da se, u skladu s postojećim zakonima, omogući da u ravnopravnu utakmicu za prodaju, odnosno zakup poljoprivrednog zemljišta uđu i vojvođanski paori, jer je ubeđena da su oni spremni da plate istu cenu, pod istim uslovima kao i strana kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, istakao je za Slobodnu Vojvodinu šef poslaničkog kluba LSV u Skupštini AP Vojvodine Branislav Bogaroški, uz napomenu da vojvođanski paori ne smeju biti građani drugog reda. On ističe da je logika jasna – strani investitor, bez obzira na to odakle je, profit koji ostvari uložiće tamo gde bude imao najviše interesa, vrlo verovatno u neki posao van granica Srbije, dok naši paori sav prihod zadržavaju tu.

Kakav je plan?

Predugovorom čiji je tekst objavilo Ministarstvo finansija i privrede Srbije (www.mfp.gov.rs), predviđeno je osnivanje nove, zajedničke kompanije, u kojoj će 80 odsto udela biti u vlasništvu „Al Dahre“, a ostatak će zajednički pripadati Republici Srbiji i Gradu Beogradu. Zajednička kompanija uložiće 100 miliona evra u sistem za navodnjavanje, agrotehnički razvoj i obrtni kapital, dok Republika Srbija neće biti u obavezi da obezbeđuju sredstva ni garancije za investicije u tim kombinatima. Predugovorom je predviđeno i da Ministarstvo poljoprivrede Srbije i nova kompanija zaključe ugovor o zakupu 2.982 hektara poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini na 30 godina. Prema pisanju medija, „Al Dahra“ će tako, što kupovinom što zakupom, na raspolaganju imati 14.099 hektara njiva u našoj zemlji. Među preduzećima za koja su Arapi zainteresovani najveći broj se nalazi na teritoriji Vojvodine: „Agrobačka“ u Baču, „Bratstvo jedinstvo“ Neuzina, „Jadran“ Nova Gajdobra, „Mladi borac“ Sonta, „Omoljica“ Omoljica, „Vojvodina“ Starčevo, a vode se pregovori o aranžmanu oko Vojne ustanove „Karađorđevo“.

Mnogo otvorenih pitanja

Bogaroški kaže da su strani investitori dobrodošli, ali upozorava da je u vezi s ovim slučajem otvoreno mnogo pitanja, a dato svega malo jasnih odgovora, a da je najspornije to što pokrajinska administracija nije bila uključena u pregovore iako je većina preduzeća na njenoj teritoriji. Takođe, navodi Bogaroški, nije poznato ni da li je zemlja koja je predmet prodaje možda predmet zahteva za restituciju, kao ni šta će biti sa zaposlenima u tim preduzećima pošto se ne spominje socijalni program, što je kršenje Zakona o radu. – Da li je tačno da na pojedinim parcelama postoji ustanovljena hipoteka u korist banaka i da li je tačno da je ta hipoteka data Razvojnoj banci Vojvodine? Ako postoji hipoteka RBV na tom zemljištu, da li je čitav postupak likvidacije RBV u uzročno-posledičnoj vezi s namerom da se privatizuju ovi kombinati – pita Bogaroški. On upozorava i da bi AP Vojvodini od privatizacije tih preduzeća po zakonu pripalo 50 odsto prihoda, ali da to sad neće biti slučaj, te da se postavlja pitanje kolika je šteta i kako će se to Vojvodini nadoknaditi? Bogaroški dodaje i da nije poznata tačna struktura tog zemljišta, od čega zavisi i stvarna cena, te da se ne zna ni njegova klasa, ističući da je čitav slučaj samo nastavak tendencije koja postoji godinama unazad, a koja je pokrenuta s privatizacijom Naftne industrije Srbije. Bogaroški je podsetio da LSV nije imala podršku koalicionih partnera za svoju inicijativu kojom je preko 30 puta tražila da se pokrajinska skupština izjasni o privatizaciji NIS-a i obeštećenju AP Vojvodine, kao i da je upozoravala da će privatizacija NIS-a biti samo prva u nizu poslova koji će ići na štetu AP Vojvodine. – Imali smo pre više od mesec dana pokretanje priče o gašenju Elektrovojvodine, odnosno njenom izmeštanje u Beograd, sad imamo ovu privatizaciju poljoprivrednih preduzeća, a da niko ne pita ništa niti obaveštava AP Vojvodinu. Za to snosi odgovornost i pokrajinska administracija, jer da smo na NIS-u bili čvrsti, sad nam se ovo ne bi dešavalo – ističe Bogaroški.

Republička vlada osiona

prema pokrajinskim institucijama


Pored nezadovoljstva poljoprivrednika i njihovih udruženja, angažman sa „Al Dahrom“ je obeležio i osion odnos koji je Vlada Republike Srbije pokazala prema institucijama AP Vojvodine, s kojima se u tom poslu nije ni konsultovala, da bi ih zatim i – izvređala.
Zato je Vlada APV 18. januara zatražila od republičke da joj hitno dostavi izvorni tekst predugovora i formirala i radnu grupu koja će analizirati sve njegove elemente. Vlada Srbije je istog dana odgovorila da je ponašanje pokrajinske vlade „neodgovorno i neozbiljno“, da ima za cilj „odbijanje stranih investicija i sprečavanje modernizacije srpske poljoprivrede“ i „direktno ugrožava živote i standard građana Vojvodine, ali i cele Srbije, što Vlada Srbije neće dozvoliti“. Na taj napad s novim saopštenjem reagovala je pokrajinska vlada, koja je istakla da je to neodgovorno i neosnovano.
Ubrzo zatim, kad je pokrajinska ombudsmanka 20. januara upozorila da su odredbe predugovora sa „Al Dahrom“ u suprotnosti sa Zakonom o poljoprivrednom zemljištu i Zakonom o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju, te da kao takvi mogu izazvati štetu našim građanima, Vlada Srbije je odgovorila saopštenjem u kojem doslovce piše: „Međudržavni sporazum je pravni osnov i po Ustavu je iznad svih ostalih zakona, to znaju i studenti prava, te bi i pokrajinski ombdusman trebalo to da zna, što navodi samo na sumnju da je politički instruisan“. Dan kasnije, 21. januara, pokrajinska ombudsmanka Aniko Hajnrih Muškinja na skupu Vojvođanskog kluba održanom u Skupštini APV ukazala je da međunarodni ugovori jesu iznad zakona, ali ne i iznad Ustava (čijih je više odredaba prekršeno), podsećajući pritom da međunarodni ugovor između Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata nije ni potpisan, ni ratifikovan u parlamentima, te da samim tim nije ni na snazi. U napadima na pokrajinsku vladu, zbog kritika predugovora s kompanijom iz UAE, prethodnih dana učestvovalo je nekoliko ministara, ali su posebno zapaženi nastupi ministra Mlađana Dinkića i Verice Kalanović, koja je, podsetimo, kao ministarka za NIP u prošlom mandatu pokušala da Vojvodini DVAPUT zaračuna ista sredstva za autoput!

Vojvođanski paori pokazali

da su u stanju da oni obrađuju tu zemlju


Poljoprivrednici su 17. januara imali sastanak s ministrima poljoprivrede i finansija Goranom Kneževićem i Mlađanom Dinkićem, nakon kog su rekli da su nezadovoljni odgovorima koje su dobili, ali da, zasad, ne planiraju proteste i očekuju nov poziv za razgovore. Predsednik Upravnog odbora Asocijacije poljoprivrednika Miroslav Kiš rekao je novinarima ispred Vlade Srbije da se paori zalažu za to da se poljoprivredno zemljište u Srbiji ne prodaje 15 godina po ulasku Srbije u Evropsku uniju. Inače, tokom sastanka u Vladi, ratari iz Starčeva, Omoljice, Ivanova, Dolova, Banatskog Novog Sela i još nekoliko mesta u okolini Pančeva okupili su se pored puta Starčevo–Omoljica kako bi izrazili nezadovoljstvo, ali su istakli da u pitanju nije bio protest, već okupljanje čiji cilj je bio da pokažu da imaju kvalitetnu mehanizaciju kojom mogu da obrađuju njive. A 22. januara Asocijacija poljoprivrednika „Banatski paori“ iz Pančeva počela je prikupljanje potpisa protiv prodaje poljoprivrednog zemljišta strancima.

Branislav Knežević: Na strani paora


Zamenik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Branislav Knežević (LSV) ocenio je za Slobodnu Vojvodinu da će taj sekretarijat, kao i u oktobru prošle godine, stati na stranu vojvođanskih paora. Kako navodi, saradnja s Arapima mogla bi biti dobar posao, ali je problem što se krše i izbegavaju zakonske odredbe važećih zakona, jer je prodaja zemlje strancima zabranjena. „Moguće je zaobići prodaju na taj način da to bude međudržavni sporazum. Međutim, u ovom slučaju, država Srbija potpisuje sporazum s jednom kompanijom, što je već samo po sebi sporno“, kaže Knežević. Ističe i da je sporan način na koji im se dodeljuje državna zemlja u zakup od 250 evra po hektaru jer bi to moralo da se uradi putem licitacije. „Samo tržište određuje koliki je zakup zemljišta. U nekim sredinama u Vojvodini prošle godine zakup državne zemlje dostigao je i 700 evra po hektaru“, upozorio je Knežević.

Miloš Šibul: Vlada uništava paore


Poslanik LSV u Skupštini AP Vojvodine Miloš Šibul, inače poljoprivrednik, ističe za Slobodnu Vojvodinu da paori nikako nisu zadovoljni odlukom Vlade Republike Srbije u vezi s aranžmanom sa „Al Dahrom“ jer su opet stavljeni u drugi red. – Vlada ovim pokazuje da joj nije stalo do poljoprivrednika i apelujem na nju da obrati pažnju na poljoprivredu, a pogotovo na to sitno, malo gazdinstvo koje treba da napreduje i koje treba da živi od ovoga. Jer naša država, kad je u pitanju poljoprivreda, još ima veći izvoz nego uvoz i umesto da sve svoje resurse dâ poljoprivredi i omogući proizvodnju kojom bi se pariralo Evropskoj uniji, ona još uvek uništava sitnog paora i nameće to da se ne bavimo poljoprivredom, da bi jednostavno neko došao i kupio ovu zemlju – istakao je on.
Papuga: Subvencije da budu

bar 200 evra po hektaru


NOVI SAD – Liga socijaldemokrata Vojvodine zamera što prilikom donošenja Predloga zakona o podsticanju poljoprivrede nisu poslušane zamerke asocijacija poljoprivrednika iz Vojvodine, a koje su tražile da se izbriše član koji omogućava dodelu podsticaja i za parcele veće od 100 hektara. Poljoprivrednici smatraju da treba da se stimuliše proizvodnja na manjim parcelama – rekla je poslanica LSV u Skupštini Srbije Olena Papuga u okviru današnje rasprave o Zakonu o podsticanju poljoprivrede.

Podstaći proizvodnju
na manjim posedima


Ona je navela da su poljoprivrednici tražili brisanje člana iz predloga zakona koji se odnosi na hektare, a da bi se podsticala biljna proizvodnja. Papugina je navela i da su poljoprivredni proizvođači dosad bili u neizvesnosti, te da je važna činjenica da je ovaj zakon stavljen u proceduru, pogotovo imajući u vidu da je agrarna politika donošena od godine do godine.

Pravna lica da ne budu
korisnici subvencija


Ona je dodala da je, kad je reč o subvencijama, zakon je nedorečen i u većini članova samo čini pravni okvir koji možda i neće biti primenljiv. – Ovim zakonom daju se velika diskreciona prava ministru poljoprivrede, koji čak u 15 slučajeva bliže propisuje uslove, načine i postupke za ostvarivanje prava na subvencije. Znači, ko god bio ministar u sledećem mandatu, na njemu je sva volja i prepuštena sudbina 450 registrovanih gazdinstava u Republici Srbiji. Dosad je bilo tako i znamo da to nije bilo dobro – napomenula je poslanica LSV u Skupštini Srbije. – Ukupne subvencije treba da iznose minimum 200 evra po hektaru u dinarskoj protivvrednosti, a pravna lica i preduzetnici ne bi trebalo da budu korisnici subvencija i regresa jer pretpostavljamo da neće biti dovoljno sredstava i za paore i za pravna lica – dodala je Papugina.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...